Klarspråksprisen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Klarspråksprisen er en belønning for godt og klart språk i den norske statsforvaltningen. Den går til et statsorgan som har arbeidet for klarspråk og gjennomført konkrete tiltak for å forbedre den skriftlige kommunikasjonen med innbyggerne. Det statsorganet som får prisen, har utarbeidet tekster med et klart og mottakerrettet språk. Det er særlig viktig at informasjon om rettigheter, plikter og muligheter er beskrevet på en lettfattelig måte. Språkinnsatsen skal gjelde både bokmål og nynorsk.

Prisvinneren får en glasskulptur designet av Maud Gjeruldsen Bugge, designsjef og kunstnerisk leder ved Hadeland Glassverk. Oppdraget hun fikk fra prosjektet «Klart språk i staten», var å utforme en pris der både utforming og materiale symboliserer klar og god kommunikasjon.

Klarspråksprisen 2009[rediger | rediger kilde]

Klarspråksprisen 2009 gikk til Statens lånekasse for utdanning. I juryens begrunnelse heter det at

SitatPrisen går til et statsorgan som jobber innenfor et felt med mye vanskelig juridisk og økonomisk terminologi. Det møter store utfordringer i å gjøre tunge formuleringer om til godt og klart språk og i å synliggjøre hvilke rettigheter og plikter brukerne har.Sitat
– utdrag fra juryens begrunnelse

Juryen berømmer Lånekassen for det systematiske arbeidet med å forbedre språket i alt fra brev, brosjyrer og skjema til nettkommunikasjon. Den er også imponert over måten Lånekassen har involvert brukerne sine i klarspråk på.

I juryen satt Kjell Lars Berge, professor i tekstvitenskap ved UiO, Gunn Ovesen, administrerende direktør i Innovasjon Norge, Ola Breivega, filolog og språkkonsulent, og Ragnfrid Trohaug, forlagsredaktør i Det Norske Samlaget og forfatter.

Prisvinnere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kenneth Haagensen Husby (25. februar 2015). «Statens innkrevingssentral tildelt Klarspråksprisen 2014». Rana Blad. Besøkt 25. februar 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]