Kirk Windstein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kirk Windstein
Født14. apr. 1965[1]Rediger på Wikidata (58 år)
Middlesex
BeskjeftigelseMusiker, sanger, låtskriver, gitarist Rediger på Wikidata
NasjonalitetUSA
Medlem avCrowbar
Musikalsk karriere
SjangerHeavy metal, sludge metal, hardcore punk, metalcore
InstrumentVokalist, gitar, bass
Aktive år1987 - nå
PlateselskapRelapse
IMDbIMDb
Ensemble(r)
Down, Crowbar, Kingdom of Sorrow
Tidligere band
Valume Nob

Kirk Windstein (født 14. april 1965 i Middlesex, England) er en amerikansk sludge metal-sanger og gitarist for bandene Crowbar, Down (band) og Kingdom of Sorrow.

Kirk er vokalist og gitarist i Crowbar og gitarist i Down. Tidligere jobbet han også, som et sideprosjekt, i et band som het Valume Nob som bassist, men sluttet i 2006, og sa at grunnen var at han ikke hadde nok tid til å legge sjelen i arbeidet sitt. I februar 2005, med Jamey Jasta fra Hatebreed, grunnla de Kingdom of Sorrow. Debutalbumet deres, med gjesteartister, ble gitt ut den 19. februar, 2008.

Han begynte karrieren som gitarist i 1987, for et coverband, Victorian Blitz som covret sanger av Judas Priest og Iron Maiden, men bevegte seg videre til hardcore punk-bandet Shell Shock i 1988, som vokalist og gitarist.

Utstyr[rediger | rediger kilde]

I februar 2008 begynte Kirk å spille på en svart ESP LTD Viper-400 og en spesiallagd (lilla) ESP Viper via forskjellige pedaler, inkludert en Maxon 808 Overdriv, inn i en Marshall JCM800 2203X 100W Head og fire Marshall 1960B straight-front 300W 4x12 Cabinets som brukte 75W Celestion-høytalere.

Victorian Blitz[rediger | rediger kilde]

Kirk var med i et Judas Priest/Iron Maiden coverband, Victorian Blitz som deres gitarist i 1987. Det er lite som er kjent om dette bandet, annet en at trommisen var Sid Montz, som spilte med Kirk i Crowbar og Valume Nob, og Kevin Noonan, som skulle blir Crowbars gitarist fra 1989 til 1993, og et av de første medlemmene. Victorian Blitz ble også grunnlagt av bassisten deres, Danny Theriot fra Metarie, Louisiana, og en gitarist som sluttet da han ble gift.

Det originale Victorian Blitz var ikke et coverband, men et band som foretrakk å spille originale sanger i settene sine, som "The Veldt", "Living A Nightmare", "Coming Out Swinging", "Eldorade", "She Knows", "Always", "Heading For A Fall" og "Savior". Det originale bandet bestod av Kirk Windstein (vokalist og gitar), Paul Bibeau (medeier av Spitfire Records, gitar), Danny Theriot (bass), og Sid Montz (trommer). Victorian Blitz ble grunnlagt i løpet av videregående, i de urbane deler av New Orleans, og fikk seg en fast fanskare. Fans ville same seg for å høre deres originale sanger og en ufattelig rask cover-versjon av Iron Maidens "Phantom of the Opera". Bandet spilte gjennom Gulf Coast. De begynte som åpningsnummer for Lillian Axe, Zebra og Anthrax, frem til fanbasen ble stor nok til å støtte dem som hovedartister. Mike og Greg Hatch fra Shell Shock var venner med alle fire medlemmene, og hjalp Blitz i å dele ut lapper og markedsføring, samt scener, lys, lyd og pyroteknikk. De ble booket av Big J Productions, og presset begynte å vokse i takt med ønsket om mer coversanger. Som et resultat rekrutterte bandet et femte medlem, vokalist Derrick Lefevre, og ble tvunget til å spille flere covers av Maiden, Priest, Crue, Metallica osv. for å spille på større scener. Med mindre originale sanger på spillelisten og et femte hjul, bestemte Paul Bibeau seg for å slutte i 1986, og følge en karriere innen musikkindustrien i Chicago med Relativity Records, og senere i New York med Relativity, Mayhem/Fierce og Spitfire. De byttet gitarister og vokalister frem til Krik sluttet og begynte i Shell Shock (da Aftershock). Kirk Windstein og Paul Bibeau fortsatte vennskapet sitt, og Bibeau hjalp Kirk med å få Crowbars første platekontrakt med Grindcore International i Chicago. Bibeau signerte senere Crowbar til Mayhem/Fierce, og enda senere, Spitfire.[2]

Shell Shock[rediger | rediger kilde]

Etter å ha forlatt Victorian Blitz, ble Kirk med i det større hardcore punk-bandet Shell Shock i New Orleans, som ny gitarist og vokalist. Med Kirk i bandet begynte de å spille en mer crossover thrash-stil istedenfor en ben hardcore punk-stil, da dette passet bedre til Kirks stemme, og at det nå var to gitarister i bandet. Mens bandet spilte inn det nye albumet "No Tomorrow", begikk gitaristen, Mike Hatch, selvmord.[3] Kevin Noonan erstatte Hatch under Shell Shocks siste show i 1988, før bandet ble til det som nå er Crowbar.[4]

Crowbar[rediger | rediger kilde]

Bandet dateres tilbake til 1988, da Kirk Windstein ble med i hardcore punk-bandet Shell Shock i New Orleans. Her møtte han Jimmy Bower, som var trommis, og de to ble snart venner. Bandet kollapset da Mike Hatch begikk selvmord i 1988. Bandet erstattet Hatch med Kevin Noonan, og fortsatte under navnet Aftershock, som spilte en form for mørk hardcore punk blandet med doom metal. Under dette navnet gav de ut en demo i midten av 1989, og endret navn til WEQIUEM, da Mike Savoie, bassisten, sluttet i bandet, og begynte å lage musikkvideoer for Crowbar, Down og Pantera. Todd Strange ble med i bandet som en erstatning. I 1990 endret de igjen navn til The Slugs, og gav ut en demo i midten av 1990, men bandet kollapset. Kirk vurderte å bli gitarist for Exhorder, men han og Todd bygde bandet opp fra bunnen igjen, med Craig Nunenmacher som trommis, og Kevin Noonan på gitar. Bandet endret navn til Crowbar midt i 1991.

Bandet var under kontrakt med Pavement Records, og gav ut "Obedience Through Suffering" i 1991. Barndomsvennen Phil Anselmo (som da var i Pantera) produserte deres neste album i 1993. Albumet fikk stor internasjonal suksess, med sanger som "All I Had (I Gave)," "Existence is Punishment" og "No Quarter" (av Led Zeppelin). MTVs Headbangers Ball begynte å spille musikkvideoen for "All I Had (I Gave)", som også ble nevnt på Beavis and Butthead. Etter denne suksessen turnerte bandet med Pantera, og de to ble kjent for festene de hadde. De ble ofte filmet, og noen havnet på Panteras "Home Video 3" og Crowbars "Like Broken", hvor Kirk kledde seg ut som Hulken. Phil tok etter hvert en pause fra Pantera, og grunnla Down, som ble grunnlagt i 1993. Etter at Down hadde gitt ut sitt første album i 1995, begynte Crowbar å gi ut et nytt album nesten hvert år. I 2001 var Crowbar satt på vent, mens Kirk jobbet med andre band. Da han returnerte, gav Crowbar ut sitt siste album, Lifesblood for the Downtrodden i 2005, og 2 år senere gav de ut en live DVD som ble kalt "Live: With Full Force". Da 2009 er 20-årsdagen for Crowbar, påstår Windstein at det skal bli mye turnering og et nytt album.

Down[rediger | rediger kilde]

Down gav ut debutalbumet sitt, "NOLA" på Elektra Records i 1995, med Kirk på gitar og bass, Phil som vokalist, Pepper Keenan på gitar, og Jimmy Bower (Crowbar, Superjoint Ritual, og Eyehategod) på trommer. Bandet spilte en 13-konserters turne med Todd Strange på bass, og albumet fikk Gull av RIAA. Etter turneen, gikk hvert av bandmedlemmene tilbake til sine respektive band. Crowbar gav ut tre band før Down møttes igjen for å gi ut "Down II: A Bustle in Your Hedgerow" i 2002. Etter utgivelsen turnerte bandet med Ozzfest, på den andre scenen, og fortsatte å turnere videre med "An Evening With... Down"-turneen. Nok en gang gikk medlemmene tilbake til sine hovedprosjekter (utenom Phil og Jimmy), og Kirk fikk da spille inn Crowbars "Life's Blood for the Downtrodden" med Rex Brownpå bass, Craig Nunenmacher (Black Label Society og originalt medlem av Crowbar) på trommer, og Warren Riker, produsent for Down, i våren 2005. I 2007 gav Down ut sitt siste album, Down III: Over the Under. De jobber for øyeblikket med et fjerde album.

Kingdom of Sorrow[rediger | rediger kilde]

I 2005 slo Kirk seg sammen med Jamey Jasta fra Hatebreedfor å grunnlegge et nytt sideprosjekt, kalt Kingdom of Sorrow. Bandets debutalbum ble gitt ut den 19. februar, 2008 av Relapse Records. Den debuterte som #131 på U.S. Billboard-listene, og solgte 6,000 eksemplarer i løpet av sin første uke. Albumet ble spilt inn på Planet Z studios, med produsenten Zeuss B. Held, kjent for sitt arbeid med Shadows Fall.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Crowbar[rediger | rediger kilde]

Utgivelsesdato Tittel Plateselskap Salg i USA
26. september 1991 Obedience Through Suffering Pavement Records
12. oktober 1993 Crowbar

(Produsert av Phil Anselmo)

100,000
29. mars 1994 Live +1 (EP)
23. mai 1995 Time Heals Nothing
29. oktober 1996 Broken Glass
7. juli 1998 Odd Fellows Rest
7. mars 2000 Equilibrium Spitfire Records
8. august 2001 Sonic Excess in its Purest Form
9. februar 2005 Lifesblood for the Downtrodden

(Produsert av Warren Riker)

Candlelight Records

Down[rediger | rediger kilde]

Utgivelsesdato Tittel Plateselskap Listeplassering på US Billboard
19. september 1995 NOLA Elektra 57
26. mars 2002 Down II: A Bustle in Your Hedgerow 44
25. september 2007 Down III: Over the Under Roadrunner Records (Europe) 26
2009 (ventes) Down IV

Kingdom of Sorrow[rediger | rediger kilde]

Utgivelsesdato Tittel Plateselskap Listeplassering på US Billboard
19. februar 2008 Kingdom of Sorrow Relapse Records 131

Musikkvideoer[rediger | rediger kilde]

  • 1991 Crowbar – "Subversion"
  • 1993 Crowbar – "All I Had (I Gave)"
  • 1993 Crowbar – "Existence Is Punishment"
  • 1994 Down – "Stone the Crow"
  • 1995 Crowbar – "The Only Factor
  • 1996 Crowbar – "Broken Glass"
  • 1997 Crowbar – "Like Broken"
  • 1997 Pantera – "Home Video 3"
  • 2002 Down – "Ghosts along the Mississippi"
  • 2005 Crowbar – "Dead Sun"
  • 2005 Crowbar – "Lasting Dose"
  • 2005 Crowbar – "Slave No More"
  • 2007 Crowbar – "Live: With Full Force"
  • 2007 Down – "On March the Saints"
  • 2008 Kingdom of Sorrow – "Lead into Demise"

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]