Hopp til innhold

Kent (band)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kent
Kent i 2007.
OpphavEskilstuna
SjangerRock, Pop, Synth
Aktive år1990-2016
PlateselskapUniversal, Sony
Nettstedhttp://kent.nu/
IMDbIMDb
Medlemmer
Joakim Berg (vokalist, gitar)
Martin Sköld (bassgitar, keyboard)
Markus Mustonen (trommer, piano)
Sami Sirviö (gitar, keyboard)
Tidligere medlemmer
Thomas Bergqvist (1990–1992, synthesizer)
Martin Roos (1992–1995, gitar)
Harri Mänty (1995–2006, gitar, perkusjon, trommeprogrammering)
Logo
Kents logo
Andre forhold

Kent var et svensk poprock-band fra Eskilstuna. Gruppen ble startet i 1990 under navnet Jones & Giftet, men skiftet navn til Havsänglar i 1992 og til Kent i 1993. I 1995 kom debutalbumet Kent.

Kent har hatt en rekke radiohits i Sverige og ellers i Skandinavia og har solgt over tre millioner plater. I hjemlandet Sverige har de fem nummer-én-singler, elleve nummer-én-album og har vunnet 23 Grammispriser. Kent regnes som et av de mest populære bandene i Sverige og i Skandinavia. Albumet Vapen & Ammunition toppet de svenske hitlistene i hele 95 uker. Kent blir ofte sammenlignet med band som U2, Coldplay og Depeche Mode. Bandet annonserte den 14. mars 2016 at albumet Då som nu för alltid, utgitt 20. mai 2016, ville bli deres siste. Bandet kunngjorde at oppløsningen var udramatisk og planlagt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Dannelse (1990-1994)[rediger | rediger kilde]

Jones & Giftet ble dannet av Joakim «Jocke» Berg, Martin Sköld, Markus Mustonen, Sami Sirviö og Thomas Bergqvist. Det hele startet med at Jocke reiste til London og kjøpte to gitarer, én til Sami og én til seg selv. Sami og Jocke hadde et band som øvde på Balsta Musikkslott og besto av tre personer. Etter å ha blitt inspirert av My Bloody Valentine, bestemte Martin og Jocke seg for å starte et nytt band. Dette skjedde ved skolen S:t Eskils kafeteria Grönan. Jocke og Martin møtte en svært beruset Markus utenfor Restauranten Vildsvinet i Eskilstuna, og i beruselsen lovet han å bli med i bandet som trommeslager. Thomas Bergqvist, en venn av Martin Sköld, ble invitert med for å spille synth. Den første konserten ble spilt i Lindesberg i Västmanland, og den andre på Knegoffs i Eskilstuna.

I 1991 vant Jones & Giftet konkurransen Cult 91 på Skylight i Eskilstuna. I 1992 spilte Martin Roos med Jones & Giftet for første gang på Cult 92. Kort tid etter forlot Thomas Bergqvist bandet og ble erstattet av Martin Roos. Jones & Giftet byttet navn til Havsänglar, deretter ble det spillejobber på Spaghetti Companiet!, Hannas Krog och Pet Sounds Bar. I 1993 flyttet Martin Roos til Stockholm, og resten av bandet fulgte med. Jockes bror, Adam Berg, kom på navnet Kent som de byttet til.

I 1994 spilte Kent inn en 10-spors demo under svært enkle forhold i et studio på Nytorpsskolan nær Blåsut i Stockholm. Demoen ble gitt til Peter Ejheden på Pet Sounds, som den gang jobbet som booker for klubben Pet Sounds Bar. Peter sluttet på Pet Sounds og begynte å jobbe på BMG. Per Lindholm, A&R på RCA/BMG, hørte Kent for første gang og ble umiddelbart interessert. 26. juni 1994 ble Kents første kontrakt signert, og bandets debutalbum ble spilt inn i Silence Studios i Koppom i Värmland.

Kent og Verkligen (1995-1996)[rediger | rediger kilde]

I 1995 kom den første singelen «När det blåser på månen», og 15. mars kom Kents debutalbum Kent ut. Kent startet arbeidet med oppfølgeren, men Martin Roos bestemte seg for å forlate bandet for å konsentrere seg om jobben sin på Sony Music og ble erstattet av Harri Mänty. På Grammisgalan i 1996 fikk Kent en Grammis for Bästa Rockgrupp. De vant også Nöjesguiden-prisen for beste band. Nøyaktig ett år etter debuten ble det andre albumet, Verkligen, utgitt. Albumet toppet de svenske salgslistene i flere uker, og i løpet av våren og sommeren gjorde Kent en massiv turné.

Isola (1997-1998)[rediger | rediger kilde]

På Grammisgalan fikk Kent to Grammiser. De vant også en Rockbjörnen for beste band. Kent reiste til Galaxy Studios i Mol i Belgia for å spille inn sitt tredje album, Isola. Albumet ble produsert av Zed. Den første singelen, «Om du var här», gikk direkte inn på tredjeplass på singellisten i Sverige. 12. november ble albumet Isola utgitt og solgte straks til gullplate. Bare en uke senere overtog Isola den svenske albumlistens førsteplass. 5. februar 1998 hadde Isola solgt til platina. 16. februar fikk Kent to Grammis for Besta Album og Besta Pop/rock-grupp. En uke senere vant Kent tre Rockbjörnar i kategoriene Bästa svenska CD, Bästa svenska grupp og Pris för bästa insats i Sverige för svensk musik. Kent hadde en skandinavisk turné hvor de hadde 50 utsolgte konserter i Sverige, Norge, Danmark og Finland. I 1998 lanserte Kent en engelsk versjon av Isola, med en eksklusiv bonuslåt, «Velvet». Kent dro ut på europaturné og på en turne i USA sammen med The Cardigans for å promotere den engelske versjonen av Isola.

Hagnesta Hill og B-sidor 95-00 (1999-2000)[rediger | rediger kilde]

I 1999 lanserte Kent albumet Hagnesta Hill, oppkalt etter Hagnestahill, en del av Eskilstuna hvor bandet første gang spilte inn musikk i et studio. Den første singelen, «Musik non stop» ble en stor radiohit i Skandinavia. Kents vokalist og låtskriver, Jocke Berg, har senere fortalt at han synes albumet inneholdt litt for mange låter. To singler til ble utgitt fra albumet, «En himmelsk drog» og «Kevlarsjäl». I 2000 ble en engelsk versjon av Hagnesta Hill utgitt med to nye engelske låter, «Just Like Money» og «Quiet Heart». I forbindelse med utgivelsen av den engelske versjonen av Hagnesta Hill" dro Kent på en europaturné, som ble avsluttet på Roskildes hovedscene. 29. november 2000 kom et samlealbum med Kents b-sider, et dobbeltalbum som inneholder 25 sanger hvorav to helt nye – «Chans» og «Spökstad».

Vapen & ammunition og den hvite konserten (2002-2003)[rediger | rediger kilde]

Etter en lang pause hadde Kent bestemt seg for ikke å satse på engelskspråklige versjoner av låtene lenger. Kent begynte å jobbe med sitt neste album, Vapen & ammunition. De rapporterte fra studio at de forsøkte å lage et album bestående av ti singler. Albumet nådde førsteplass i Sverige, Norge og Finland og fjerdeplass i Danmark. Albumet solgte over 600 000 eksemplarer. Den første singelen, «Dom andra», ble en stor hit. Det samme ble de to andre singlene fra albumet, «Kärleken väntar» og «FF» (dobbel A-side «FF»/«VinterNoll2»). Albumet bidro til at bandet fikk syv svenske Grammispriser.

Den 6. juni 2003, på Sveriges nasjonaldag, hadde Kent konsert på Stockholms stadion. I forkant ble 33 000 billetter ble solgt ut på omtrent to timer. Konserten blir referert til som «den hvite konserten», da publikum kom kledd i hvit.

Du & jag döden og The hjärta & smärta EP (2005-2006)[rediger | rediger kilde]

Kent ga ut sitt sjette album, Du & jag döden, i 2005. Studiorapportene sa at det ville bli «et veldig mørkt album». Den første singelen, «Max 500», ble godt mottatt av både fans og kritikere. Albumet ble også veldig godt mottatt og ble ansett av de fleste fans til å være et av deres beste. To singler til ble utgitt, «Palace & Main» og «Den döda vinkeln». Det siste sporet på albumet, «Mannen i den vita hatten (16 år senare)» ble svært godt mottatt og blir sett på av mange fans som Kents beste låt. I løpet av 2005 startet de på turnen Turne 19, og bandet spilte tolv konserter i Sverige, en i Norge og en i Finland. Konsertene fant sted i store telt med en publikumskapasitet på opp til 18 000. Dette var den eneste turnen som fulgte utgivelsen av Du & jag döden. Et halvt år etter utgivelsen av albumet ble EP-en The hjärta & smärta EP utgitt. Den ble godt mottatt og inneholdt fem låter, hvorav den ene, ‹Dom som försvann›, ble en hit i Sverige og Norge. Videoen til «Dom som försvann» vant en Grammis.

I løpet av 2006 spilte bandet bare en gang i Sverige, på Hultsfredsfestivalen, samt på to festivaler i Norge. Kent kom ut med en ny singel, «Nålens öga», der alle inntektene fra singelen gikk til Rädda Barnen.

Kent i Sporthallen, Halmstad i 2008.

Tillbaka till samtiden og Box 1991–2008 (2007-2008)[rediger | rediger kilde]

I 2006/2007 jobbet Kent med sitt syvende album sammen med produsent Jon Schumann. I forbindelse med planleggingen av dette albumet bestemte gitarist Harri Mänty seg for å forlate bandet på grunn av manglende motivasjon. Beslutningen ble kunngjort 9. januar 2007. Bandet annonserte 18. juli 2007 tittelen og utgivelsedatoen for sitt nye album, Tillbaka till samtiden. Den offisielle utgivelsesdatoen var satt til 17. oktober 2007, men mange butikker begynte å selge den fem dager før på grunn av en internettlekkasje av albumet. Albumet ble møtt med blandede, men for det meste positive, anmeldelser. Den første singelen fra albumet ble utgitt 17. september 2007 med tittelen «Ingenting». Bandet spilte fire låter på en privat konsert i Danmark. Musikkstilen på albumet har blitt beskrevet som mer elektrobasert rock lignende Depeche Mode. Turnen ble utsolgt på rekordtid, og bandet la til syv ekstrakonserter til sin skandinaviske turné. I tillegg hadde vokalist Joakim Berg bemerket at Tillbaka till samtiden inneholder noe av hans favorittmateriale. De vant Årets Album og Årets Gruppe i 2008 på svenske Grammisgalan. De fortsatte med å vinne en Rockbjörn for Årets Album og en P3 Guldpris for Årets svenske konsert.

Kent ga ut en samleplate, Box 1991-2008, med alle deres tidligere studioalbum og tidligere utgitt materiale, i Skandinavia den 29. oktober 2008.

Kent i 2010.

Röd og En plats i solen (2009-2010)[rediger | rediger kilde]

I oktober 2009 ga Kent ut singelen «Töntarna» fra albumet Röd som ble lansert i november 2009. Röd har et enda større preg av synthesizere enn tidligere album.

14. juni 2010 annonserte Kent at bandets niende album, En plats i solen, skulle utgis 30. juni, bare syv måneder etter utgivelsen av deres forrige studioalbum Röd. I motsetning til de to foregående albumene, som ble produsert av den danske produsenten Jon Schumann, er En plats i solen produsert av svenske Stefan Boman, som tidligere hadde jobbet med bandet på Du & jag döden. Den første singelen fra albumet var en dobbel A-side, «Gamla Ullevi»/«Skisser för sommaren». Kent begynte på en sommerturné i Sverige, Norge og Danmark, som startet 1. juli på Peace & Love-festivalen i Borlänge.

Jag är inte rädd för mörkret og Tigerdrottningen (2012-2015)[rediger | rediger kilde]

22. juni 2011 signerte Kent en platekontrakt med Universal Music Group i Sverige etter 16 år hos BMG, senere Sony Music. Bandets manager Martin Roos sa i en pressemelding: «Etter 16 år med BMG/Sony Music føles det bra med en ny begynnelse, og Universal Music ga oss det beste tilbudet». 25. april 2012 ga Kent ut sitt tiende album, Jag är inte rädd för mörkret. Albumet ble spilt inn i Frankrike, og sangene har blitt beskrevet som stolte og håpefulle. Albumet inkluderte sangen «999» som ble en stor hit i Sverige. I desember 2012 annonsert Kent på sin Twitter-konto at de skulle gi ut en låt på første nyttårsdag kalt «Ingen kunde röra oss».

Kent dro til Los Angeles i desember 2013 og spilte inn sitt ellevte album. Den første singelen, «La Belle Epoque» ble utgitt den 12. mars 2014. Albumet Tigerdrottningen ble utgitt den 30. april. I løpet av mai måned hadde Kent en liten klubbturné i Norge, Sverige og Danmark. Sommeren 2014 hadde Kent en egen festival, KentFest, som ble arrangert i Göteborg og Stockholm. De spilte også på noen festivaler i Danmark og Norge.

I 2015 spilte Kent tre festivalkonserter i Skandinavia, og Joakim Berg annonserte på Bråvalla at de skulle spille inn et nytt album høsten 2015.

Då som nu för alltid (2016)[rediger | rediger kilde]

Kent spilte inn musikk i Electric Lady Studios i New York City desember 2015 og kunngjorde på sin hjemmeside 14. mars 2016 at albumet Då som nu för alltid ville bli deres siste album og at de ville gjøre en siste turné i Skandinavia i 2016. Den siste Kent-konserten ble gjennomført 17. desember 2016 i Tele2 Arena i Stockholm. 24. august 2016 ble det kjent at samlealbumet Best of skulle slippes 16. september 2016. Albumet inneholder 20 av Kent største hits og fire nye låter.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

Utgitt Tittel Listeplassering i Norge
15. mars 1995 Kent
15. mars 1996 Verkligen
12. november 1997 Isola 2 uker på albumlisten i 1998 og 2003 med 35.-plass som beste plassering
27. april 1998 Isola (engelsk versjon)
6. desember 1999 Hagnesta Hill 23 uker på albumlisten i 1999–2000 med 9.-plass som beste plassering
28. april 2000 Hagnesta Hill (engelsk versjon)
15. april 2002 Vapen & ammunition 41 uker på albumlisten i 2002, 2003 og 2004 med 1.-plass som beste plassering
15. mars 2005 Du & jag döden 21 uker på albumlisten i 2005 med 1.-plass som beste plassering
17. oktober 2007 Tillbaka till samtiden 28 uker på albumlisten i 2007 og 2008 med 2.-plass som beste plassering.
6. november 2009 Röd 9 uker på albumlisten i 2009 og 2010 med 4.-plass som beste plassering.
30. juni 2010 En plats i solen 13 uker på albumlisten i 2010 med 2.-plass som beste plassering.
25. april 2012 Jag är inte rädd för mörkret 20 uker på albumlisten i 2012 med 1.-plass som beste plassering.
30. april 2014 Tigerdrottningen 11 uker på albumlisten i 2014 med 1.-plass som beste plassering.
20. mai 2016 Då som nu för alltid 4 uker på albumlisten i 2016 med 5.-plass som beste plassering.

EP-er[rediger | rediger kilde]

Utgitt Tittel Listeplassering i Norge
2. november 2005 The hjärta & smärta EP 14 uker på singlelisten i 2005–2006 med 2.-plass som beste plassering

Samlealbum[rediger | rediger kilde]

Utgitt Tittel Listeplassering i Norge
29. november 2000 B-sidor 95–00 6 uker på albumlisten i 2000–2001 med 31.-plass som beste plassering
29. oktober 2008 Box 1991–2008 1 uke på albumlisten i 2008 med 38.-plass som beste plassering.
16. september 2016 Best of 1 uke på albumlisten i 2016 med 16.-plass som beste plassering.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

 • 1996
  • Grammis for beste pop-/rockegruppe
 • 1997
  • Grammis – beste musikkvideo («Gravitation»)
  • Grammis – beste produsent (Nille Perned)
  • Rockbjörn – årets svenske album
  • Nöjesguidens pris for beste band
 • 1998
  • Grammis for beste album (Isola)
  • Grammis for beste pop-/rockegruppe
  • Eskilstunas Musikpris
  • Rockbjörn – Årets svenske gruppe
  • Rockbjörn – Årets svenske album (Isola)
  • Specialpriset «Pris for beste innsats i Sverige for svensk musikk»
  • Guldgadden – beste liveband
 • 2000
  • Grammis – Årets pop-/rockegruppe
  • Rockbjörn – Årets svenske gruppe
  • Rockbjörn – Årets svenske låt («Musik non stop»)
 • 2002
  • MTV Europe Music Award – Best nordic act
  • MTG Radio Airplay award
  • Swedish Hit Music Awards – Årets svenske artist/gruppe
  • Swedish Hit Music Awards – Årets svenske låt («Dom andra»)
  • Swedish Hit Music Awards – Årets svenske rock («Dom andra»)
 • 2003
  • NRJ Radio Awards – beste svenske gruppe
  • NRJ Radio Awards – beste svenske låt («Dom andra»)
  • P5 Radio Stockholm Stockholmsmärket 2002 – Årets Stockholmsgruppe
  • P5 Radio Stockholm Stockholmsmärket 2002 – Årets Stockholmslåt («Dom andra»)
  • Rockbjörn – Årets svenske gruppe
  • Rockbjörn – Årets svenske skive (Vapen & ammunition)
  • P3 Guld – Årets gruppe
  • P3 Guld – Årets låt («Dom andra»)
  • Grammis – Årets låt («Dom andra»)
  • Grammis – Årets artist
  • Grammis – Årets gruppe
  • Grammis – Årets album (Vapen & ammunition)
  • Grammis – Årets tekstforfatter (Joakim Berg)
  • Grammis – Årets komponist (Joakim Berg)
  • Grammis – Årets produsent (Kent, Martin Von Schmalensee, Zed)
  • Sveriges bästa siter 2003 – beste fanside (Kent.nu)
  • Musikforläggarnas pris – Årets komponist/tekstforfatter (Joakim Berg)
 • 2005
  • Nordic Music Awards – beste nordiske artist
 • 2006
  • Grammis – Årets rockegruppe
  • Grammis – Årets musikkvideo («Dom som forsvann»)
  • P3 Guld – Årets gruppe
  • Rockbjörn – Årets album (Du & jag döden)
 • 2008
 • 2010
  • Grammis - Årets rock
  • Grammis - Årets producent (Kent, Joshua)
  • P3 Guld - Årets gruppe
  • Rockbjörn - Årets liveband
 • 2013
  • P3 Guld - Årets gruppe
 • 2015
  • Grammis - Årets rock
  • Grammis - Årets tekstforfatter (Joakim Berg)
 • 2016
  • Hall of Fame - Swedish Music Hall of Fame
 • 2017


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]