Kent (band)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kent
Kent-sthlm2010.jpg
Opphav Eskilstuna, Sverige
Periode 1990-2016
Sjanger Rock, Pop, Synth
Plateselskap Universal, Sony
Nettsted http://kent.nu/
Medlemmer
Joakim Berg (vokalist, gitar)
Martin Sköld (bassgitar, keyboard)
Markus Mustonen (trommer, piano)
Sami Sirviö (gitar, keyboard)
Tidligere medlemmer
Thomas Bergqvist (1990–1992, synthesizer)
Martin Roos (1992–1995, gitar)
Harri Mänty (1995–2006, gitar, perkusjon, trommeprogrammering)

Kent er et svensk Pop/Rock band som ble dannet i Eskilstuna, Sverige i 1990. Bandet ble startet i 1990 med navnet Jones och Giftet, men skiftet navn til Havsänglar i 1992 og til Kent året etter. I 1995 kom debutalbumet Kent. Bandet har hatt en rekke radiohits i Sverige og Skandinavia, fem nummer-én-singler, elleve nummer-én-albumer, over 3 millioner platesalg og 21 Swedish Grammy Awards. Kent regnes som det mest populære bandet i Sverige og i Skandinavia. Albumet Vapen & Ammunition toppet de svenske hitlistene i hele 95 uker. Kent blir ofte sammenlignet med band som U2, Coldplay og Depeche Mode. Bandet annonserte den 14. mars 2016 at albumet Då som nu för alltid ville bli deres siste, Albumet ble utgitt 20. mai 2016. Bandets kunngjøring bemerket at oppløsningen av bandet er frivillig og er til tross for deres fortsatte suksess.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Tidligere medlemmer[rediger | rediger kilde]

Medlemmer på turneer[rediger | rediger kilde]

Biografi[rediger | rediger kilde]

Begynnelsen i 1990[rediger | rediger kilde]

Kent ble grunnlagt i 1990 da Joakim Berg, Martin Sköld, Markus Mustonen, Sami Sirviö og Thomas Bergqvist dannet bandet Jones & Giftet. Bandet spilte noen konserter det samme året, mest i Stockholm. Det var ikke før etter bandets deltakelse og seier i rockekonkurransen, Cult 91 i Eskilstuna, at karrieren begynte å få fart.

I 1992 skiftet gruppen navn til Havsänglar samtidig som Thomas Bergqvist sluttet og ble erstattet med Martin Roos. Bandet fikk stadig flere spillejobber, men de ble ikke særlig kjent utenfor lokalområdet. Bandet skiftet navn for tredje og siste gang til kent (med liten k) i 1993, etter et forslag fra Joakim Bergs yngre bror Adam Berg. I 1994 kom de i kontakt med Peter Ejheden i BMG, som skaffet bandet platekontrakt med selskapet i juni samme år.

Våren 1995 ga Kent ut sitt debutalbum Kent og fikk suksess fra første stund med singler som «När det blåser på månen» og «Frank». Bandet traff en nerve hos det svenske publikummet som senere også ble merkbart i resten av Norden. Joakim Berg skrev tekster om inderlig kjærlighet samt paranoide og delvis filosofiske tekster. Sammen med bandets tunge og rockete uttrykk ble dette stilen bandet ble assosiert med.

Samme år som debutalbumet ble utgitt vant bandet en Grammispris for beste album. Martin Roos valgte nå å slutte i bandet, da han ønsket å konsentre seg om sin jobb i Sony Music. Han ble erstattet av Harri Mänty og nøyaktig et år etter debuten ga bandet ut album nummer to, Verkligen (1996). Plata hadde sangene «Kräm (så nära får ingen gå)» og «Gravitation». Også dette albumet fikk en viss suksess og ble belønnet med to Grammispriser for beste produsent, Nille Perned, og beste musikkvideo, «Gravitation», laget av Adam Berg.

Tredje album[rediger | rediger kilde]

Til deres tredje album Isola (som betyr øy på italiensk) valgte Kent å bryte samarbeidet med produsenten Nille Perned til fordel for produsenten Zed Nagrano. Nagrano ga bandet en mer utpreget synthesizerlyd som gjorde Kent mer ulikt andre svenske band på denne tiden. Med hiten «Om du var här» ble bandet kjent over hele Skandinavia og albumet Isola solgte til gull. I tillegg vant bandet to Grammispriser og tre Rockbjörner.

Samme år gjennomførte Kent sin første Skandinaviaturné der bandet gjennomførte 50 konserter og begynte på sin første Europaturné. De gjorde en nyinnspilling av Isola og denne gangen med engelske tekster. Suksessen fortsatte med albumet Hagnesta Hill (1999), oppkalt etter deres øvingslokaler i Eskilstuna, som kom ut i både en svensk og en engelsk versjon. Dette albumet besto av blant annet av sangene «Musik non stop» og «En himmelsk drog». Samme år reiste bandet på sitt første turné i USA samme med The Cardigans og fikk middels gode tilbakemeldinger på deres engelske musikk.

Plater på løpende bånd[rediger | rediger kilde]

Året 2000 ble et hektisk år for bandet med mange konserter. Bandet gjennomførte en turné i Norden sammen med The Ark og deretter en ny turné i Europa for å promotere den engelske utgaven av Hagnesta Hill. I tillegg ga de ut samlealbumet B-sidor 95–00 (2000) med sanger fra perioden 1995 til 2000. Sangene på dette albumet hadde tidligere kun blitt utgitt på singel- og EP-er og samlealbumet För Amnesty. For første gang siden tiden før de debuterte møtte Kent motstand. De engelske platene solgte ikke like bra som de svenske, noe som skyldtes at de engelske tekstene først og fremst var direkte oversatt fra de svenske tekstene og ble dermed noe ufrivillig komiske enn inderlige. Dette skjønte Joakim Berg og de ga opp å bli lansert i utenfor Norden.

Perioden fram mot 2002 var rolig. I 2001 gjennomførte Kent kun en eneste konsert på sommeren under Hultsfredsfestivalen. Senere samme høst reiste de til København hvor de begynte innspillingen av deres neste album. Et halvt år senere, april 2002, ga de ut Vapen & ammunition som blant annet inneholdt sangene «Dom andra» og «Kärleken väntar».

Vapen & ammunition solgte raskt til trippel platina og gikk inn på albumlisten med en gang i Sverige. For albumet fikk de også syv Grammispriser (blant annet Årets låt («Dom andra») og Årets tekstforfatter (Joakim Berg)), to Rockbjörnar og to P3-gold-priser). Albumet representerte en ny retning i Kents musikkutvikling, som kan spores tilbake til bandets to nyeste singler i B-sidor 95-00 ( «Chans» og «Spökstad»). Bandet hadde fått inn mer melodisk pop inn i deres musikk.

Flere slagere[rediger | rediger kilde]

Etter 6. juni 2003 og deres til da siste konsert, ble det stille rundt bandet helt til i 2004. Da ble det meldt om at bandet var i ferd med å lage et nytt album som skulle gis ut i mars 2005. Resultat ble albumet Du & jag döden som innholdt hitene «Max 500», «Palace & Main» og «Den döda vinkeln». Etter sin Sveriges-, Norges- og Finlandsturné og Roskildefestival-konserten i Danmark, arbeidet de sammen med deres tidligere produsent Nille Perned med EP-en The hjärta & smärta EP som de ga ut i november 2005 og som inneholdt hiten «Dom som försvann». Noen dager tidligere, under Nordic Music Awards, vant bandet prisen «Beste Nordiske Artist».

I 2006 ga Kent ut singelen «Nålens öga», som er et støtteprosjekt for organisasjonen Redd Barna. I tillegg har de laget melodisnutter til Redd Barnas dokumentarserie på svensk TV4, Det handlar om ett barn.

2007-2009[rediger | rediger kilde]

Kent live i 2008.

I 2006/2007 jobbet Kent med sitt syvende svenske album sammen med produsent Jon Schumann. I forbindelse med planleggingen av dette albumet besluttet gitarist Harri Mänty å forlate bandet. Som grunn oppga han manglende motivasjon. Beslutningen ble kunngjort 9. januar 2007.

Den 18. juli 2007 annonserte bandet tittelen og utgivelsedatoen for sitt nye album, Tillbaka till samtiden. Den offisielle utgivelsesdatoen var satt til 17. oktober 2007, men mange butikker begynte å selge den fem dager i forveien på grunn av en internettlekkasje av albumet. Albumet ble møtt med blandede, men for det meste positive, anmeldelser. Den første singelen fra albumet ble utgitt 17. september 2007 med tittelen «Ingenting». Bandet spilte fire låter på en privat konsert i Danmark. Musikkstilen på albumet har blitt beskrevet som mer elektrobasert rock lignende Depeche Mode. Turnékonsertene ble utsolgt på rekordtid og bandet la til sju ekstrakonserter til sin skandinaviske turné. I tillegg hadde vokalist Joakim Berg bemerket at Tillbaka till samtiden inneholder noe av hans favorittmateriale. De vant Årets Album og Årets Gruppe i 2008 svenske grammisgalan. De fortsatte med å vinne en Rockbjörn for Årets Album og en P3 Guldpris for Årets svenske konsert. Kent ga ut en samleplate, Box 1991-2008, med alle deres tidligere studioalbum og tidligere utgitt materiale, i alle nordiske land den 29. oktober 2008.

To år senere, i oktober 2009, ga Kent ut singelen «Töntarna», fra albumet Röd som ble lansert i november 2009. Röd har et enda større preg av synthesizere enn tidligere album.

2010-2012[rediger | rediger kilde]

Kent live i 2012.

14. juni 2010 annonserte Kent at bandets niende album, En plats i solen skulle utgis 30. juni, bare sju måneder etter utgivelsen av deres forrige studioalbum Röd. I motsetning til de to foregående albumene, som ble produsert av den danske produsenten Jon Schumann, er En plats i solen produsert av svenske Stefan Boman, som tidligere hadde jobbet med bandet på Du & jag döden. Den første singelen fra albumet var en dobbel A-sider: «Gamla Ullevi» og «Skisser för sommaren». Kent begynte på en sommerturné i Sverige, Norge og Danmark, som startet 1. juli på Peace & Love-festivalen i Borlänge. 22. juni 2011 signert Kent en platekontrakt med Universal Music Group i Sverige, etter seksten år hos BMG og senere Sony Music. Bandets manager Martin Roos sa i en pressemelding: «Etter seksten år med BMG / Sony Music føles det bra med en ny begynnelse, og Universal Music ga oss det beste tilbudet». 25. april 2012 ga Kent ut sitt tiende album, Jag är inte rädd för mörkret. Albumet ble spilt inn i Frankrike og sangene har blitt beskrevet som stolte og håpefulle. Albumet inkluderte sangen «999» som ble en stor hit i Sverige. I desember 2012 annonsert Kent på sin Twitter-konto at de skulle gi ut en låt på første nyttårsdag kalt «Ingen kunde röra oss».

2014-2016[rediger | rediger kilde]

Kent dro til Los Angeles i desember 2013 og spilte inn sitt ellevte album. Den første singelen, «La Belle Epoque» ble utgitt den 12. mars. Albumet Tigerdrottningen ble utgitt den 30. april. I løpet av mai måned hadde Kent en liten klubbturné i Norge, Sverige og Danmark. Sommeren 2014 hadde Kent en egen festival, KentFest, som ble arrangert i Göteborg og Stockholm. De spilte også på noen festivaler i Danmark og Norge. I 2015 spilte Kent tre festivalkonserter i Skandinavia og Joakim Berg annonserte på Bråvalla at de skulle spille inn et nytt album høsten 2015. I februar 2016 ble Kent innvalgt til Swedish Music Hall of Fame. Kent kunngjorde på sin hjemmeside den 14. mars 2016 at albumet Då som nu för alltid blir deres siste album og de vil gjøre en siste turne i Skandinavia i 2016. Den siste Kent-konserten vil bli 17. desember 2016 i Stockholm.

Plateutgivelser[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

Utgitt Tittel Listeplassering i Norge
15. mars 1995 Kent
15. mars 1996 Verkligen
12. november 1997 Isola 2 uker på albumlisten i 1998 og 2003 med 35. plass som beste plassering
27. april 1998 Isola (engelsk versjon)
6. desember 1999 Hagnesta Hill 23 uker på albumlisten i 1999–2000 med 9. plass som beste plassering
28. april 2000 Hagnesta Hill (engelsk versjon)
15. april 2002 Vapen & ammunition 41 uker på albumlisten i 2002, 2003 og 2004 med 1. plass som beste plassering
15. mars 2005 Du & jag döden 21 uker på albumlisten i 2005 med 1. plass som beste plassering
17. oktober 2007 Tillbaka till samtiden 28 uker på albumlisten i 2007 og 2008 med 2. plass som beste plassering.
9. oktober 2009 Röd 9 uker på albumlisten i 2009 og 2010 med 4. plass som beste plassering.
30. juni 2010 En plats i solen 13 uker på albumlisten i 2010 med 2. plass som beste plassering.
25. april 2012 Jag är inte rädd för mörkret 20 uker på albumlisten i 2012 med 1. plass som beste plassering.
30. april 2014 Tigerdrottningen 11 uker på albumlisten i 2014 med 1. plass som beste plassering.
20. mai 2016 Då som nu för alltid

EP-er[rediger | rediger kilde]

Utgitt Tittel Listeplassering i Norge
2. november 2005 The hjärta & smärta EP 14 uker på singlelisten i 2005–2006 med 2. plass som beste plassering

Samleplater[rediger | rediger kilde]

Utgitt Tittel Listeplassering i Norge
29. november 2000 B-sidor 95–00 6 uker på albumlisten i 2000–2001 med 31. plass som beste plassering
29. oktober 2008 Box 1991–2008 1 uker på albumlisten i 2008 med 38. plass som beste plassering.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

 • 1995
  • Grammis for beste pop-/rockegruppe
 • 1996
  • Grammis – beste musikkvideo («Gravitation»)
  • Grammis – beste produsent (Nille Perned)
  • Rockbjörn – årets svenske album
  • Nöjesguidens pris for beste band
 • 1997
  • Grammis for beste album (Isola)
  • Grammis for beste pop-/rockegruppe
  • Eskilstunas Musikpris
  • Rockbjörn – Årets svenske gruppe
  • Rockbjörn – Årets svenske album (Isola)
  • Specialpriset «Pris for beste innsats i Sverige for svensk musikk»
 • 1998
  • Guldgadden – beste liveband
 • 1999
  • Rockbjörn – Årets svenske gruppe
  • Rockbjörn – Årets svenske låt («Musik non stop»)
  • Grammis – Årets pop-/rockegruppe
 • 2002
  • MTV Europe Music Award – Best nordic act
  • MTG Radio Airplay award
  • Swedish Hit Music Awards – Årets svenske artist/gruppe
  • Swedish Hit Music Awards – Årets svenske låt («Dom andra»)
  • Swedish Hit Music Awards – Årets svenske rock («Dom andra»)
 • 2003
  • NRJ Radio Awards – beste svenske gruppe
  • NRJ Radio Awards – beste svenske låt («Dom andra»)
  • P5 Radio Stockholm Stockholmsmärket 2002 – Årets Stockholmsgruppe
  • P5 Radio Stockholm Stockholmsmärket 2002 – Årets Stockholmslåt («Dom andra»)
  • Rockbjörn – Årets svenske gruppe
  • Rockbjörn – Årets svenske skive (Vapen & ammunition)
  • P3 Guld – Årets gruppe
  • P3 Guld – Årets låt («Dom andra»)
  • Grammis – Årets låt («Dom andra»)
  • Grammis – Årets artist
  • Grammis – Årets gruppe
  • Grammis – Årets album (Vapen & ammunition)
  • Grammis – Årets tekstforfatter (Joakim Berg)
  • Grammis – Årets komponist (Joakim Berg)
  • Grammis – Årets produsent (Kent, Martin Von Schmalensee, Zed)
  • Sveriges bästa siter 2003 – beste fanside (Kent.nu)
  • Musikforläggarnas pris – Årets komponist/tekstforfatter (Joakim Berg)
 • 2005
  • Nordic Music Awards – beste nordiske artist
 • 2006
  • Grammis – Årets rockegruppe
  • Grammis – Årets musikkvideo («Dom som forsvann»)
  • P3 Guld – Årets gruppe
  • Rockbjörn – Årets album (Du & jag döden)
 • 2008
  • Grammis - Årets grupp
  • Grammis - Årets album (Tillbaka till samtiden)
  • P3 Guld - Årets gruppe
  • Rockbjörn - Årets svenska album (Tillbaka till samtiden)
 • 2010
  • Grammis - Årets rock
  • Grammis - Årets producent (Kent, Joshua)
  • P3 Guld - Årets gruppe
  • Rockbjörn - Årets liveband
 • 2013
  • P3 Guld - Årets gruppe
 • 2015
  • Grammis - Årets rock
  • Grammis - Årets tekstforfatter (Joakim Berg)
 • 2016
  • Hall of Fame - Swedish Music Hall of Fame

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]