Kent (band)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kent
Kent-sthlm2010.jpg
Kent på scenen i 2010.
Opphav Sverige Eskilstuna, Sverige
Periode 1995-
Sjanger Rock, Pop, Synth
Plateselskap Universal
Nettsted http://kent.nu/
Medlemmer
Joakim Berg (vokalist, gitar)
Martin Sköld (bassgitar, keyboard)
Markus Mustonen (trommer, piano)
Sami Sirviö (gitar, keyboard)
Tidligere medlemmer
Thomas Bergqvist (1990–1992, synthesizer)
Martin Roos (1992–1995, gitar)
Harri Mänty (1995–2006, gitar, perkusjon, trommeprogrammering)

Kent er et rockeband fra Eskilstuna i Sverige. Bandet ble startet i 1990 med navnet Jones och Giftet, men skiftet navn til Havsänglar i 1992 og til Kent året etter. I 1995 kom debutalbumet Kent. Etter suksessen med albumet Vapen & ammunition passerte Kent i 2003 1,5 millioner solgte album, og er Nordens mest populære rockeband.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Tidligere medlemmer[rediger | rediger kilde]

Medlemmer på turneer[rediger | rediger kilde]

Biografi[rediger | rediger kilde]

Begynnelsen i 1990[rediger | rediger kilde]

Kent ble grunnlagt i 1990 da Joakim Berg, Martin Sköld, Markus Mustonen, Sami Sirviö og Thomas Bergqvist dannet bandet Jones & Giftet. Bandet spilte noen konserter det samme året, mest i Stockholm. Det var ikke før etter bandets deltakelse og seier i rockekonkurransen, Cult 91 i Eskilstuna, at karrieren begynte å få fart.

I 1992 skiftet gruppen navn til Havsänglar samtidig som Thomas Bergqvist sluttet og ble erstattet med Martin Roos. Bandet fikk stadig flere spillejobber, men de ble ikke særlig kjent utenfor lokalområdet. Bandet skiftet navn for tredje og siste gang til kent (med liten k) i 1993, etter et forslag fra Joakim Bergs yngre bror Adam Berg. I 1994 fikk bandet endelig napp hos et plateselskap da de ble kjent med Peter Ejheden. Han hadde akkurat begynt i BMG og skaffet dem platekontrakt med selskapet i juni samme år.

Våren 1995 ga Kent ut sitt debutalbumet «Kent» og fikk suksess fra første stund med singler som «När det blåser på månen» og «Frank». Bandet traff en nerve hos det svenske folket som senere også ble merkbart i det øvrige Norden. Joakim Berg viste seg å være i stand til å skrive tekster om inderlig kjærlighet, paranoide og delvis filosofiske tekster. Sammen med bandets tunge og rockete uttrykk ble det den Kent-stilen som bandet ble assosiert med.

Samme år som debutalbumet ble utgitt vant bandet en Grammispris for beste album. På akkurat det tidspunkt da Kent begynte å bygge seg opp valgte Martin Roos å slutte i bandet. Han ønsket å konsentre seg om jobben i Sony Music. Han ble erstattet av Harri Mänty og nøyaktig et år etter debuten ga bandet ut plate nummer to, «Verkligen» (1996). Plata hadde sangene «Kräm (så nära får ingen gå)» og «Gravitation». Også dette albumet fikk en viss suksess og ble belønnet med to Grammypriser for beste produsent, Nille Perned, og beste musikkvideo, «Gravitation», laget av Adam Berg.

Tredje album[rediger | rediger kilde]

Til deres tredje album «Isola» (som betyr øy på italiensk) valgte Kent å bryte samarbeidet med produsent Nille Perned til fordel for produsent Zed Nagrano. Nagrano ga bandet en mer utpreget synthesiserlyd. Det gjorde Kent mer ulikt andre svenske band denne tiden. Med hiten «Om du var här» ble bandet kjent over hele Skandinavia og albumet «Isola» solgte til gull. I tillegg til platina, fikk bandet to Grammypriser og tre Rockbjörnar.

Samme år gjennomførte Kent sin første Skandinaviaturné der bandet gjennomførte 50 konserter og begynte på sin første Europaturné. De gjorde en nyinnspilling av «Isola» og denne gangen med engelske tekster. Suksessen fortsatte med «Hagnesta Hill» (1999), oppkalt etter deres øvingslokaler i Eskilstuna, som kom ut i både en svensk og en engelsk versjon. Dette albumet besto av blant annet av sangene «Musik non stop» og «En himmelsk drog». Samme år reiste bandet på sitt første turné i USA samme med The Cardigans og fikk middels gode tilbakemeldinger på deres engelske musikk.

Plater på løpende bånd[rediger | rediger kilde]

Kent i Sporthallen, Halmstad 21. februar 2008

Året 2000 ble et hektisk år for bandet med mange konserter. Bandet gjennomførte en turné i Norden sammen med The Ark og deretter en ny turné i Europa for å gjøre reklame for den engelske utgaven «Hagnesta Hill». I tillegg ga de ut samlealbumet «B-sidor 95-00» (2000) med sanger fra perioden 1995 til 2000. Sangene på dette albumet hadde tidligere kun blitt utgitt på singel-EP-er og samlealbumet «För Amnesty». For første gang siden tiden før de debuterte møtte Kent motstand. De engelske platene solgte ikke like bra som de svenske, noe som skyldtes at de engelske tekstene først og fremst var direkte oversatt fra de svenske tekstene og virket mer komiske enn inderlige. Dette skjønte Joakim Berg og de ga opp å bli lansert i utenfor Norden.

Perioden fram mot 2002 var rolig. I 2001 gjennomførte Kent kun en eneste konsert på sommeren under Hultsfredsfestivalen. Senere samme høst reiste de til København hvor de begynte innspillingen av deres neste album. Et halvt år senere, april 2002, ga de ut «Vapen & ammunition» som besto sangene «Dom andra» og «Kärleken väntar».

«Vapen & ammunition» fikk raskt en trippelplatina og gikk inn på albumlisten med en gang i Sverige. For albumet fikk de også syv Grammypriser (blant annet Årets låt («Dom andra») og Årets tekstforfatter (Joakim Berg)), to Rockbjörnar og to P3-gold-priser). Albumet representerte en ny retning i Kents musikkutvikling, som kan spores tilbake til bandets to nyeste singler i «B-sidor 95-00» ( «Chans» og «Spökstad»). Bandet hadde fått inn mer melodisk pop inn i deres musikk.

Flere slagere[rediger | rediger kilde]

Etter 6. juni 2003 og deres da siste konsert ble det stille rundt bandet helt til i 2004. Da ble det meldt om at bandet var i ferd med å lage et enda mer deprimerende album og som skulle gis ut i mars 2005. Resultat ble albumet «Du & jag döden» som innholdt hitene «Max 500», «Palace & Main» og «Den Döda Vinkeln». Etter sin Sveriges-, Norges- og Finlandsturné og Roskildefestival-konserten i Danmark, arbeidet de sammen med deres tidligere produsent Nille Perned med EP-en «The Hjärta & smärta» som de ga ut i november 2005 og som inneholdt hiten «Dom Som Försvann». Noen dager tidligere, under Nordic Music Awards, vant bandet prisen «Beste Nordiske Artist».

I 2006 ga Kent ut singelen «Nålens öga», som er et støtteprosjekt for den svenske organisasjonen Redd barna. I tillegg har de laget melodisnutter til Redd barnas dokumentarserie på svensk TV4, «Det handlar om ett barn».

2007-2009[rediger | rediger kilde]

I 2006/2007 jobbet Kent med sitt syvende svenske album sammen med produsent Jon Schumann. I forbindelse med planleggingen av dette albumet besluttet gitarist Harri Mänty å forlate bandet. Som grunn oppga han manglende motivasjon. Beslutningen ble kunngjort 9. januar 2007.

Den 18. juli 2007 annonserte bandet tittelen og utgivelsedatoen for sitt nye album, Tillbaka till Samtiden. Dens offisielle utgivelsen var 17. oktober 2007, men mange butikker begynte å selge den fem dager i forveien på grunn av en internettlekkasje av albumet. Albumet ble møtt med blandede, men for det meste positive, anmeldelser. Den første singelen fra albumet ble utgitt 17. september 2007 med tittelen Ingenting. Bandet spilte fire låter på en privat konsert i Danmark. Lyden av albumet har blitt beskrevet som mer elektrobasert rock ligner Depeche Mode. Turnékonsertene ble utsolgt på rekordtid, bandet hadde lagt til sju ekstrakonserter til sin skandinaviske turné. I tillegg hadde vokalist Joakim Berg bemerket at Tillbaka till Samtiden inneholder noe av hans favorittmateriale. De vant Årets Album og Årets Gruppe i 2008 svenske grammisgalan. De fortsatte med å vinne en Rockbjörn for Årets Album og en P3 Guldpris for Årets svenske konsert. Kent ga ut en samleplate, Kent Box 1991-2008, med alle deres tidligere studioalbum og tidligere utgitt materiale, i alle nordiske land den 29. oktober 2008.

To år senere, i oktober 2009, ga Kent ut singelen Töntarna, fra albumet Röd som ble lansert i november 2009. Röd har et enda større preg av synthesize enn tidligere album.

2010-2012[rediger | rediger kilde]

14. juni 2010 annonsert Kent deres niende Album, En Plats I Solen som utgis 30. juni, bare sju måneder etter utgivelsen av deres forrige studioalbum Röd. I motsetning til de to foregående album, som ble produsert med dansk produsent Joshua, Er En plats i Solen produsert med den svensk produsenten Stefan Boman som jobbet med bandet på Du & jag döden. Den første singelen fra det kommende albumet er to A-sider Gamla Ullevi og Skisser för sommaren. Kent begynte på en sommerturné i Sverige, Norge og Danmark, som startet 1. juli på Peace & Love-festivalen i Borlänge. 22. juni 2011 signert Kent en platekontrakt med Universal Music i Sverige, etter seksten år med BMG og senere Sony Music. Bandets manager Martin Roos sier i en pressemelding: Etter seksten år med BMG / Sony Music føles det bra med en ny begynnelse, og Universal Music ga oss det beste tilbudet. 25. april 2012 ga Kent ut sitt tiende album, Jag är inte rädd för Mörkret. Albumet ble spilt inn i Frankrike og sangene har blitt beskrevet som stolt og håpefulle. Albumet inkluderte sangen 999 som ble en stor hit i Sverige. I desember 2012 annonsert Kent på sin Twitter-konto at de skulle gi ut en låt på første nyttårsdag kalt Ingen Kunde Röra oss.

2014[rediger | rediger kilde]

Kent dro til Los Angeles i desember 2013 og spilte inn deres ellevte Album. Den første singelen La Belle Epoque ble utgitt den 12. mars. Albumet Tigerdrottningen ble utgitt den 30. april. I løpet av mai måned hadde Kent en liten klubbturné i Norge, Sverige og Danmark. I sommer hadde Kent en egen festival KentFest som ble arrangert i Göteborg og Stockholm, De spilte også på noen festivaler i Danmark og Norge. I 2015 spilte Kent tre festivalkonserter i Skandinavia, Joakim Berg annonserte på Bråvalla at de skal spille inn et nytt album til høsten.

Plateutgivelser[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

Utgitt Tittel Listeplassering i Norge
15. mars 1995 Kent
15. mars 1996 Verkligen
12. november 1997 Isola 2 uker på albumlisten i 1998 og 2003 med 35. plass som beste plassering
27. april 1998 Isola (engelsk versjon)
6. desember 1999 Hagnesta Hill 23 uker på albumlisten i 1999–2000 med 9. plass som beste plassering
28. april 2000 Hagnesta Hill (engelsk versjon)
15. april 2002 Vapen & ammunition 41 uker på albumlisten i 2002, 2003 og 2004 med 1. plass som beste plassering
15. mars 2005 Du & jag döden 21 uker på albumlisten i 2005 med 1. plass som beste plassering
17. oktober 2007 Tillbaka till samtiden 28 uker på albumlisten i 2007 og 2008 med 2. plass som beste plassering.
9. oktober 2009 Röd 9 uker på albumlisten i 2009 og 2010 med 4. plass som beste plassering.
30. juni 2010 En plats i solen 13 uker på albumlisten i 2010 med 2. plass som beste plassering.
25. april 2012 Jag är inte rädd för mörkret 20 uker på albumlisten i 2012 med 1. plass som beste plassering.
30. april 2014 Tigerdrottningen 11 uker på albumlisten i 2014 med 1. plass som beste plassering.

EP-er[rediger | rediger kilde]

Utgitt Tittel Listeplassering i Norge
2. november 2005 The hjärta & smärta EP 14 uker på singlelisten i 2005–2006 med 2. plass som beste plassering

Samleplater[rediger | rediger kilde]

Utgitt Tittel Listeplassering i Norge
29. november 2000 B-sidor 95–00 6 uker på albumlisten i 2000–2001 med 31. plass som beste plassering
29. oktober 2008 Box 1991–2008 1 uker på albumlisten i 2008 med 38. plass som beste plassering.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

 • 1995
  • Grammis for beste pop-/rockegruppe
 • 1996
  • Grammis – beste musikkvideo («Gravitation»)
  • Grammis – beste produsent (Nille Perned)
  • Rockbjörn – årets svenske album
  • Nöjesguidens pris for beste band
 • 1997
  • Grammis for beste album (Isola)
  • Grammis for beste pop-/rockegruppe
  • Eskilstunas Musikpris
  • Rockbjörn – Årets svenske gruppe
  • Rockbjörn – Årets svenske album (Isola)
  • Specialpriset «Pris for beste innsats i Sverige for svensk musikk»
 • 1998
  • Guldgadden – beste liveband
 • 1999
  • Rockbjörn – Årets svenske gruppe
  • Rockbjörn – Årets svenske låt («Musik non stop»)
  • Grammis – Årets pop-/rockegruppe
 • 2002
  • MTV Europe Music Award – Best nordic act
  • MTG Radio Airplay award
  • Swedish Hit Music Awards – Årets svenske artist/gruppe
  • Swedish Hit Music Awards – Årets svenske låt («Dom andra»)
  • Swedish Hit Music Awards – Årets svenske rock («Dom andra»)
 • 2003
  • NRJ Radio Awards – beste svenske gruppe
  • NRJ Radio Awards – beste svenske låt («Dom andra»)
  • P5 Radio Stockholm Stockholmsmärket 2002 – Årets Stockholmsgruppe
  • P5 Radio Stockholm Stockholmsmärket 2002 – Årets Stockholmslåt («Dom andra»)
  • Rockbjörn – Årets svenske gruppe
  • Rockbjörn – Årets svenske skive (Vapen & ammunition)
  • P3 Guld – Årets gruppe
  • P3 Guld – Årets låt («Dom andra»)
  • Grammis – Årets låt («Dom andra»)
  • Grammis – Årets artist
  • Grammis – Årets gruppe
  • Grammis – Årets album (Vapen & ammunition)
  • Grammis – Årets tekstforfatter (Joakim Berg)
  • Grammis – Årets komponist (Joakim Berg)
  • Grammis – Årets produsent (Kent, Martin Von Schmalensee, Zed)
  • Sveriges bästa siter 2003 – beste fanside (Kent.nu)
  • Musikforläggarnas pris – Årets komponist/tekstforfatter (Joakim Berg)
 • 2005
  • Nordic Music Awards – beste nordiske artist
  • P3 Guld – Årets gruppe
  • Rockbjörn – Årets album (Du & jag döden)
 • 2006
  • Grammis – Årets rockegruppe
  • Grammis – Årets musikkvideo («Dom som forsvann»)
 • 2007
  • Grammis - Årets grupp
  • Grammis - Årets album (Tillbaka till samtiden)
  • P3 Guld - Årets gruppe
  • Rockbjörn - Årets svenska album (Tillbaka till samtiden)
 • 2009
  • Grammis - Årets rock
  • Grammis - Årets producent (Kent, Joshua)
  • P3 Guld - Årets gruppe
 • 2010
  • Rockbjörn - Årets liveband
 • 2012
  • P3 Guld - Årets gruppe
 • 2014
  • Grammis - Årets rock
  • Grammis - Årets tekstforfatter (Joakim Berg)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Kent – bilder, video eller lyd