Kent (band)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kent
Kentin2007.jpg
Kent i 2007.
OpphavEskilstuna, Sverige, Sverige (1990)
Periode1990-2016
SjangerRock, Pop, Synth
Aktive år1990
PlateselskapUniversal, Sony
Nettstedhttp://kent.nu/
Medlemmer
Joakim Berg (vokalist, gitar)
Martin Sköld (bassgitar, keyboard)
Markus Mustonen (trommer, piano)
Sami Sirviö (gitar, keyboard)
Tidligere medlemmer
Thomas Bergqvist (1990–1992, synthesizer)
Martin Roos (1992–1995, gitar)
Harri Mänty (1995–2006, gitar, perkusjon, trommeprogrammering)
Logo
Kents logo

Kent var et svensk pop/rock-band fra Eskilstuna. Gruppen ble startet i 1990 under navnet Jones & Giftet, men skiftet navn til Havsänglar i 1992 og til Kent i 1993. I 1995 kom debutalbumet Kent. Kent har hatt en rekke radiohits i Sverige og Skandinavia, fem nummer-én-singler, elleve nummer-én-album, over 3 millioner platesalg og 21 Swedish Grammy Awards. Kent regnes som et av de mest populære bandene i Sverige og Skandinavia. Albumet Vapen & Ammunition toppet de svenske hitlistene i hele 95 uker. Kent blir ofte sammenlignet med band som U2, Coldplay og Depeche Mode. Bandet annonserte den 14. mars 2016 at albumet Då som nu för alltid ville bli deres siste. Albumet ble utgitt 20. mai 2016. Bandet kunngjorde at oppløsningen var frivillig.

Biografi[rediger | rediger kilde]

1990-1994[rediger | rediger kilde]

Jones & Giftet ble dannet av Joakim Berg, Martin Sköld, Markus Mustonen, Sami Sirviö og Thomas Bergqvist. Det hele startet med at Jocke reiste til London og kjøpe to gitarer, én til Sami og én til seg selv. Sami og Jocke hadde et band som øvde på Balsta Musikkslott og besto av tre personer. Etter å ha blitt inspirert av My Bloody Valentine, bestemte Martin og Jocke seg for å starte et nytt band. Dette skjedde ved skolen S:t Eskils kafeteria Grönan. Jocke og Martin møtte en svært beruset Markus utenfor Restauranten Vildsvinet i Eskilstuna. Mens han var beruset, lovet han å bli med i bandet og spille trommer. Thomas Bergqvist, en venn av Martin Sköld, ble invitert med for å spille synth. Den første konserten ble spilt i Lindesberg i Västmanland, og den andre på Knegoffs i Eskilstuna.

I 1991 vant Jones & Giftet konkurransen Cult 91 på Skylight i Eskilstuna.

1992 er året Martin Roos spiller med Jones & Giftet for første gang på Cult 92. Kort tid etter forlater Thomas Bergqvist bandet. Han ble erstattet av Martin Roos. Jones & Giftet bytter navn til Havsänglar. Deretter ble det spillejobber på Spaghetti Companiet!, Hannas Krog och Pet Sounds Bar.

I 1993 flyttet Martin Roos til Stockholm og resten av bandet følger med. Jockes bror, Adam Berg, kom på navnet Kent som de byttet til.

I 1994 spilte kent inn en 10-spors demo under svært enkle forhold i en studio på Nytorpsskolen nær Blåsut i Stockholm. Demoen ble gitt til Peter Ejheden på Pet Sounds, som den gang jobbet som booker for en klubb (Pet Sounds Bar). Peter slutte på Pet Sounds og begynte å jobbe på BMG. Per Lindholm, A&R på RCA/BMG høre Kent for første gang, og ble umiddelbart interessert. På den 26. juni ble Kents første kontrakt signert. Kent gikk opp til Silence Studios i Koppom, Värmland, for å spille inn debutalbumet.

1995-1996[rediger | rediger kilde]

I 1995 kom den første singelen "Når Det blåser på månen." Den 15. mars kom Kents debutalbum Kent ut. Når Kent starter arbeidet med oppfølgeren slutter Martin Roos i bandet for å konsentrere seg om jobben sin på Sony Music, han ble erstattet av Harri Mänty. På Grammisgalan i 1996 fikk Kent en velfortjent Grammis "Bästa Rockgrupp". De vant også Nöjesguiden pris for beste band. Nøyaktig ett år etter debuten ble det andre album Verkligen utgitt, som toppet de svenske salgslistene i flere uker. I løpet av våren og sommeren gjorde Kent en massiv og svært anerkjente turné.

1997-1998[rediger | rediger kilde]

På Grammisgalan fikk Kent to fortjente Grammiser. De vant også en Rockbjörnen for beste band. Kent reiser til Galaxy Studios i Mol, Belgia for å spille inn sitt tredje album Isola. Albumet er produsert av Zed. Den første singelen "Om du var här", går direkte inn på tredjeplass på singellisten. Den 12. november slippes albumet "Isola" som selger gull direkte. Bare en uke senere, går "Isola" inn på albumlistens førsteplass. Den 5. februar 1998 solgte "Isola" platina. 16. februar får kent to Grammis for "Beste Album" og "Best Pop/rock-gruppe". En uke senere vinner kent tre Rockbjörnar i kategoriene ”Bästa svenska CD”, ”Bästa svenska grupp” og ”Pris för bästa insats i Sverige för svensk musik”. Kent hadde en skandinavisk turné. Under turnen var det 50 utsolgte konserter i Sverige, Norge, Danmark og Finland. I 1998, lanserte kent en engelsk versjon av Isola, med en ekstra sang kun tilgjengelig på den engelske versjonen, "Velvet". Kent gjør en Europaturné og en turne i usa med The Cardigans for å promotere engelsk versjon av Isola.

1999-2000[rediger | rediger kilde]

I 1999 lanserte Kent albumet Hagnesta Hill, oppkalt etter Hagnestahill, en del av Eskilstuna hvor bandet hadde hatt sin første studio. Den første singel, "Musik non stop" ble en stor radiohit i skandinavia. Sangeren og låtskriveren fra Kent, Jocke Berg, har sakt i senere tid at han synes at albumet inneholdt litt for mange låter. To flere singler ble utgitt fra albumet, En himmelsk drog og Kevlarsjäl. I 2000 ble en engelsk versjon av Hagnesta Hill utgitt, med to nye engelske låter "Just Like Money" og "Quiet Heart"). I forbindelse med utgivelsen av den engelske versjonen av "Hagnesta Hill" dro kent på en turne til Europa. Europa Turnen avsluttet på Roskildes hovedscene. 29. november 2000 kom den enormt etterlengtede samlealbumet med Kents b-sider. Det er et dobbeltalbum som inneholder 25 sanger, hvorav to er helt nye Chans og Spökstad.

2002-2003[rediger | rediger kilde]

Etter en lang pause hadde Kent bestemt seg for ikke å satse på engelsk lenger. Kent begynte å jobbe med sitt neste album Vapen & ammunition. De rapporterte fra studio at de forsøkte å lage et album bestående av ti singler. Albumet Vapen & ammunition nådde førsteplass i Sverige, Norge, Finland og 4 plass i Danmark. Albumet solgte over 600.000 eksemplarer. Den første singelen "Dom andra" ble en stor hit det samme med de to andre singlene "kärleken vantar" og "FF" (dobbel A-side FF/VinterNoll2). Albumet suksess var tydelig da bandet fikk sju svenske Grammis priser. I 2003 hadde kent konsert på Stockholms Stadion, som ble holdt på selve nasjonaldagen, og 33.000 billetter ble solgt ut på ca 2 timer. Konserten blir referert som "den hvite konserten", der alle kom kledd i hvit.

2005-2006[rediger | rediger kilde]

Kent ga ut sitt sjette album Du & jag döden i 2005. Studio rapportene sa at det ville være "ett veldig mørkt album". Den første singelen, Max 500, ble godt mottatt av både fans og kritikere. Når albumet Du & jag döden ble lansert, var det veldig godt mottatt og ble ansett av de fleste fans til å være en av deres beste album. To singler til ble utgitt, "Palace & Main" og "Den döda vinkeln". Det siste sporet på albumet, "Mannen i den vita hatten (16 år senare)" ble svært godt mottatt og blir sett på av mange fans som Kents beste låt. I løpet av 2005 startet de på turnen "turne 19", og gjorde 12 konserter i Sverige, ett i Norge og ett i Finland. Konsertene fant sted i store telt med en kapasitet på opp til 18.000. Dette var den eneste turnen som fulgte utgivelsen av "Du & Jag Döden". Ett halvt år etter albumet Du & Jag Döden, kom The hjärta & smärta EP, Den ble godt mottatt og inneholdt fem låter, "Dom Som försvann" ble en hit i Sverige og Norge. Videoen av Dom Som försvann vant en grammis. I løpet av 2006 spilte bandet bare en gang i Sverige på Hultsfred Festival og på to festivaler i Norge. Kent kom ut med en ny singel "Nålens öga" der alle inntektene fra singelen gikk til svenske Redd Barna.

2007-2009[rediger | rediger kilde]

Kent live i 2008.

I 2006/2007 jobbet Kent med sitt syvende album sammen med produsent Jon Schumann. I forbindelse med planleggingen av dette albumet besluttet gitarist Harri Mänty å forlate bandet. Som grunn oppga han manglende motivasjon. Beslutningen ble kunngjort 9. januar 2007. Den 18. juli 2007 annonserte bandet tittelen og utgivelsedatoen for sitt nye album, Tillbaka till samtiden. Den offisielle utgivelsesdatoen var satt til 17. oktober 2007, men mange butikker begynte å selge den fem dager i forveien på grunn av en internettlekkasje av albumet. Albumet ble møtt med blandede, men for det meste positive, anmeldelser. Den første singelen fra albumet ble utgitt 17. september 2007 med tittelen «Ingenting». Bandet spilte fire låter på en privat konsert i Danmark. Musikkstilen på albumet har blitt beskrevet som mer elektrobasert rock lignende Depeche Mode. Turnékonsertene ble utsolgt på rekordtid og bandet la til sju ekstrakonserter til sin skandinaviske turné. I tillegg hadde vokalist Joakim Berg bemerket at Tillbaka till samtiden inneholder noe av hans favorittmateriale. De vant Årets Album og Årets Gruppe i 2008 svenske grammisgalan. De fortsatte med å vinne en Rockbjörn for Årets Album og en P3 Guldpris for Årets svenske konsert. Kent ga ut en samleplate, Box 1991-2008, med alle deres tidligere studioalbum og tidligere utgitt materiale, i skandinavia den 29. oktober 2008.

To år senere, i oktober 2009, ga Kent ut singelen «Töntarna», fra albumet Röd som ble lansert i november 2009. Röd har et enda større preg av synthesizere enn tidligere album.

2010-2012[rediger | rediger kilde]

Kent live i 2012.

14. juni 2010 annonserte Kent at bandets niende album, En plats i solen skulle utgis 30. juni, bare sju måneder etter utgivelsen av deres forrige studioalbum Röd. I motsetning til de to foregående albumene, som ble produsert av den danske produsenten Jon Schumann, er En plats i solen produsert av svenske Stefan Boman, som tidligere hadde jobbet med bandet på Du & jag döden. Den første singelen fra albumet var en dobbel A-sider: «Gamla Ullevi» og «Skisser för sommaren». Kent begynte på en sommerturné i Sverige, Norge og Danmark, som startet 1. juli på Peace & Love-festivalen i Borlänge. 22. juni 2011 signert Kent en platekontrakt med Universal Music Group i Sverige, etter seksten år hos BMG og senere Sony Music. Bandets manager Martin Roos sa i en pressemelding: «Etter seksten år med BMG/Sony Music føles det bra med en ny begynnelse, og Universal Music ga oss det beste tilbudet». 25. april 2012 ga Kent ut sitt tiende album, Jag är inte rädd för mörkret. Albumet ble spilt inn i Frankrike og sangene har blitt beskrevet som stolte og håpefulle. Albumet inkluderte sangen «999» som ble en stor hit i Sverige. I desember 2012 annonsert Kent på sin Twitter-konto at de skulle gi ut en låt på første nyttårsdag kalt «Ingen kunde röra oss».

2014-2016[rediger | rediger kilde]

Kent dro til Los Angeles i desember 2013 og spilte inn sitt ellevte album. Den første singelen, «La Belle Epoque» ble utgitt den 12. mars. Albumet Tigerdrottningen ble utgitt den 30. april. I løpet av mai måned hadde Kent en liten klubbturné i Norge, Sverige og Danmark. Sommeren 2014 hadde Kent en egen festival, KentFest, som ble arrangert i Göteborg og Stockholm. De spilte også på noen festivaler i Danmark og Norge. I 2015 spilte Kent tre festivalkonserter i Skandinavia og Joakim Berg annonserte på Bråvalla at de skulle spille inn et nytt album høsten 2015. I februar 2016 ble Kent innvalgt til Swedish Music Hall of Fame. Kent kunngjorde på sin hjemmeside den 14. mars 2016 at albumet Då som nu för alltid blir deres siste album og de vil gjøre en siste turne i Skandinavia i 2016. Den siste Kent-konserten vil bli 17. desember 2016 i Stockholm. Den 24. august 2016 ble det kjent at samlealbumet "Best Of" slippes 16 september, og vil inneholde 20 av Kent største hits og fire nye låter.

Plateutgivelser[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

Utgitt Tittel Listeplassering i Norge
15. mars 1995 Kent
15. mars 1996 Verkligen
12. november 1997 Isola 2 uker på albumlisten i 1998 og 2003 med 35.-plass som beste plassering
27. april 1998 Isola (engelsk versjon)
6. desember 1999 Hagnesta Hill 23 uker på albumlisten i 1999–2000 med 9.-plass som beste plassering
28. april 2000 Hagnesta Hill (engelsk versjon)
15. april 2002 Vapen & ammunition 41 uker på albumlisten i 2002, 2003 og 2004 med 1.-plass som beste plassering
15. mars 2005 Du & jag döden 21 uker på albumlisten i 2005 med 1.-plass som beste plassering
17. oktober 2007 Tillbaka till samtiden 28 uker på albumlisten i 2007 og 2008 med 2.-plass som beste plassering.
6. november 2009 Röd 9 uker på albumlisten i 2009 og 2010 med 4.-plass som beste plassering.
30. juni 2010 En plats i solen 13 uker på albumlisten i 2010 med 2.-plass som beste plassering.
25. april 2012 Jag är inte rädd för mörkret 20 uker på albumlisten i 2012 med 1.-plass som beste plassering.
30. april 2014 Tigerdrottningen 11 uker på albumlisten i 2014 med 1.-plass som beste plassering.
20. mai 2016 Då som nu för alltid 4 uker på albumlisten i 2016 med 5.-plass som beste plassering.

EP-er[rediger | rediger kilde]

Utgitt Tittel Listeplassering i Norge
2. november 2005 The hjärta & smärta EP 14 uker på singlelisten i 2005–2006 med 2.-plass som beste plassering

Samleplater[rediger | rediger kilde]

Utgitt Tittel Listeplassering i Norge
29. november 2000 B-sidor 95–00 6 uker på albumlisten i 2000–2001 med 31.-plass som beste plassering
29. oktober 2008 Box 1991–2008 1 uke på albumlisten i 2008 med 38.-plass som beste plassering.
16. september 2016 Best of 1 uke på albumlisten i 2016 med 16.-plass som beste plassering.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

 • 1995
  • Grammis for beste pop-/rockegruppe
 • 1996
  • Grammis – beste musikkvideo («Gravitation»)
  • Grammis – beste produsent (Nille Perned)
  • Rockbjörn – årets svenske album
  • Nöjesguidens pris for beste band
 • 1997
  • Grammis for beste album (Isola)
  • Grammis for beste pop-/rockegruppe
  • Eskilstunas Musikpris
  • Rockbjörn – Årets svenske gruppe
  • Rockbjörn – Årets svenske album (Isola)
  • Specialpriset «Pris for beste innsats i Sverige for svensk musikk»
 • 1998
  • Guldgadden – beste liveband
 • 1999
  • Rockbjörn – Årets svenske gruppe
  • Rockbjörn – Årets svenske låt («Musik non stop»)
  • Grammis – Årets pop-/rockegruppe
 • 2002
  • MTV Europe Music Award – Best nordic act
  • MTG Radio Airplay award
  • Swedish Hit Music Awards – Årets svenske artist/gruppe
  • Swedish Hit Music Awards – Årets svenske låt («Dom andra»)
  • Swedish Hit Music Awards – Årets svenske rock («Dom andra»)
 • 2003
  • NRJ Radio Awards – beste svenske gruppe
  • NRJ Radio Awards – beste svenske låt («Dom andra»)
  • P5 Radio Stockholm Stockholmsmärket 2002 – Årets Stockholmsgruppe
  • P5 Radio Stockholm Stockholmsmärket 2002 – Årets Stockholmslåt («Dom andra»)
  • Rockbjörn – Årets svenske gruppe
  • Rockbjörn – Årets svenske skive (Vapen & ammunition)
  • P3 Guld – Årets gruppe
  • P3 Guld – Årets låt («Dom andra»)
  • Grammis – Årets låt («Dom andra»)
  • Grammis – Årets artist
  • Grammis – Årets gruppe
  • Grammis – Årets album (Vapen & ammunition)
  • Grammis – Årets tekstforfatter (Joakim Berg)
  • Grammis – Årets komponist (Joakim Berg)
  • Grammis – Årets produsent (Kent, Martin Von Schmalensee, Zed)
  • Sveriges bästa siter 2003 – beste fanside (Kent.nu)
  • Musikforläggarnas pris – Årets komponist/tekstforfatter (Joakim Berg)
 • 2005
  • Nordic Music Awards – beste nordiske artist
 • 2006
  • Grammis – Årets rockegruppe
  • Grammis – Årets musikkvideo («Dom som forsvann»)
  • P3 Guld – Årets gruppe
  • Rockbjörn – Årets album (Du & jag döden)
 • 2008
  • Grammis - Årets grupp
  • Grammis - Årets album (Tillbaka till samtiden)
  • P3 Guld - Årets gruppe
  • Rockbjörn - Årets svenska album (Tillbaka till samtiden)
 • 2010
  • Grammis - Årets rock
  • Grammis - Årets producent (Kent, Joshua)
  • P3 Guld - Årets gruppe
  • Rockbjörn - Årets liveband
 • 2013
  • P3 Guld - Årets gruppe
 • 2015
  • Grammis - Årets rock
  • Grammis - Årets tekstforfatter (Joakim Berg)
 • 2016
  • Hall of Fame - Swedish Music Hall of Fame
 • 2017
  • P3 Guld - Årets grupp
  • Grammis - Årets rock
  • Grammis - Årets album (Då som nu för alltid)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]