Kazimierz Świątek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kazimierz Świątek
Kazimir Sviontek 01 (cropped).jpg
Født21. oktober 1914[1]
Valka
Død21. juli 2011[1][2] (96 år)
Pinsk
Gravlagt Cathedral of Name of the Blessed Virgin Mary
Utdannet ved Gymnázium Tadeusze Rejtana, Wyższe Seminarium Duchowne w Pińsku
Beskjeftigelse Katolsk prest (1939–)[3]
Nasjonalitet Hviterussland, Estland, Polen
Utmerkelser Kommandør av Æreslegionen, kommandørkors med stjerne av Ordenen Polonia Restituta, Q11798929
Signatur
Kazimierz Świąteks signatur

Kazimierz Świątek (født 21. oktober 1914 i Valga i Estland, da del av Russland, død 21. juli 2011 i Pinsk) var en av Den katolske kirkes kardinaler, og erkebiskop av Minsk-Mogilev og apostolisk administrator av Pinsk.

Kazimierz Swiatek var hviterussisk av polsk bakgrunn. Han ble født onsdag den 21. oktober 1914 i Walga i det apostoliske administratur Estland, som da fortsatt var en del av Russland. Han fikk sin utdannelse ved presteseminaret i Pinsk, som da var en del av Polen (nå Hviterussland).

Han ble presteviet 8. april 1939. Deretter utførte han pastoralt arbeid i bispedømmet Pinsk i bare noen måneder før russerne erobret området da Sovjetunionen og Tyskland delte Polen mellom seg. Han ble arrestert av KGB, satt på henrettelsesliste og senere kastet i dødscelle i Brest. Han ble dømt til døden tre ganger, og i 59 døgn ventet han på henrettelsesordren. Men han ble reddet av at Tyskland overfalt Sovjetunionen i 22. juni 1941. Han utnyttet forvirringen og klarte å flykte. Han gjenopptok sitt prestelige virke, men den 18. desember 1944, etter at russerne hadde drevet tyskerne tilbake, ble han igjen arrestert av KGB og fengslet i Minsk, der han ble til juli 1945. Han ble dømt til ti års straffearbeid i fangeleirer for «spionasje for Vatikanet», og han arbeidet i ti år i saltgruvene og skogene i Sibir. I 1954 ble han løslatt og vendte tilbake til Pinsk.

I 1991 utnevnte pave Johannes Paul II ham til erkebiskop av Minsk-Mogilev i Hviterussland og til apostolisk administrator av Pinsk. Han ble i 1994 kreert til kardinal.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]