Hopp til innhold

Kaspar Castner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kaspar Castner
Født7. okt. 1655Rediger på Wikidata
München
Død9. nov. 1709Rediger på Wikidata (54 år)
Beijing
BeskjeftigelseMisjonær, matematiker, astronom, kartograf Rediger på Wikidata

Caspar Castner eller Kastner (født 7. oktober 1655 i München i Bayern, død 9. november 1709 i Beijing i Kina var en tysk kinamisjonær.

Liv og virke

[rediger | rediger kilde]

Han inntrådte i jesuittordenen den 17. september 1681, og studerte teologi i Ingolstadt med studieavslutning den 22. mars 1694. For en kortere periode underviste han i logikk ved gymnasiet i Regensburg; så ble han i 1696 sendt som misjonær til Kina sammen med medbrødre fra Portugal og Genova. I Kina arbeidet han med stor fremgang på øya Shangchuan og i byen Fatshan.

I 1702 dro han sammen med pater François Noël via Lisboa til Roma. Der skulle de som utsendinger for biskopene av Nanjing og Macao og som misjonsprokuratorer for jesuittene forsøke å utvirke en god løsning på ritestriden i Kina. De ble også konsultert av Vatikanet,[1][2] men resultatet, nedfelt i et dekret av 1704, ble nærmest det motsatte enn det jesuittene hadde ønsket seg.

I 1706 dro han tilbake til Kina, og tok med seg en rekke nye misjonærer.

Ved siden av sine apostoliske fremganger minnes pater Castner for sitt viktige arbeid innen vitenskapene navigasjon, astronomi og kartografi. Han påpekte overfor de portugisiske styresmakter at seilasene til Macao ville bli vesentlig kortere dersom man seilte direkte fra Kapp det gode håp til Sundaøyene og lot være å legge kursen om Mosambik og Goa. Det viste seg raskt at han hadde rett. Han gjorde et utmerket arbeid med å kartlegge Det kinesiske rike, og som matematiker gjorde han en så overbevisende innsats at han ble utnevnt til president for Det keiserlige matematisk-astronomiske byrå og til instruktør for tronarvingen.

Pater Castner skrev med samarbeid med pater Noel en rekke rapporter om ritestriden. Han forfattet også et interessant lite verk ved navn Relatio Sepulturæ Magno Orientis Apostolo S. Francisco Xaviero erectæ in Insula Sanciano MDCC. Dette var en nøyaktig beskrivelse av den øya der han mellom den 19. mars og 2. juni 1700 hadde satt opp et minnesmerke over den store jesuittmisjonæren Frans Xaviers grav. Boken ble ledsaget av et godt kart.

Han ble gravlagt på jesuittenes gravsted Zhalan i Beijing.

Referanser og fotnoter

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Fremgår av dekretets innledning. Tekst på fransk finnes i Memoires pour Rome sur l'Etat de la religion chrétienne dans la Chine avec la decret de N.S.P. le Pape Clement XI sur l'affaire des Cultes Chinois et le mandement de M. le Cardinal de Tournon sur le même sujet, 1709, s. 163
  2. ^ Jf. også Paul A. Rule: «Louis Fan Shou-i: A Missing Link in the Chinese Rites Controversy», i Actes du VIIe colloque occidental de sinologie, Chantilly 1992: Images de la Chine: Échanges culturels et religieux entre la Chine et l'Occident (Var.Sin., 83), Taibei: Ricci Institute, 1995, s. 269-260

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Louis Pfister: Notices biographiques et bibliographiques sur les jésuites de l'ancienne mission de Chine, 1552-1773, Chang-hai, 1932-1934 (Nendeln: Kraus Reprint, 1971)
Autoritetsdata