Kashfa Gashamura

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kashfa Gashamura
Kashfaa part 2 wiki.jpg
Født14. aug. 1989Rediger på Wikidata (33 år)
Beskjeftigelse SkuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
IMDbIMDb

Kashfa King Gashamura (født 14. august 1989), kjent som Kash eller Kash King, er en norsk skuespiller, vokalist og programleder. Gashamura var programleder på NRK Super som leder for programserien Kash og Zook for NRK barne-tv. Han har også spilt i flere oppsetninger på blant annet Chateau Neuf.[1]

I 2009 ble han nominert til årets navn i Follo.

Kash er opprinnelig fra Rwanda, men kom til Norge da han var to år gammel.[1] Han har vokst opp i Ås, og bodde flere år i Oslo før han flyttet tilbake til Ås.

TV[rediger | rediger kilde]

Gashamura har vært programleder for TV-programmet Kash og Zook som ble sendt hverdager sommeren 2012, på NRK Super. Figuren "Zook" er en teaterdukke utformet som et lite troll eller monster, som ble først brukt i serien Kometkameratene.[2] Senere ble serien sendt høsten 2013.[3]

Han spilte den syngende læreren i ti episoder av NRK-serien Lesekorpset fra 2013. Han var også å se i NRK-serien Taxi, som ble vist på TV i 2011. I 2011 deltok han også i programserien Det store korslaget som medlem av «Team Erik og Kriss», hvor koret kom på tredjeplass i konkurransen.

Kash King sang tre låter under TV-aksjonen i 2012, som var til inntekt for Amnesty International.[2]

Kash reiste til Rwanda med programmet Hva har du i bagasjen?, som ble sendt på NRK1 høsten 2012.[2]

Høsten 2014 var han deltager i TV 2-programmet Skal vi danse?.

Teater/musikal[rediger | rediger kilde]

Gashamura spilte i musikalen HairChateau Neuf i Oslo sommeren 2009, i rollen som «Hud Johnsen». Han spilte også rollen som «Lysander» i en oppsetning av William Shakespeares En midtsommernattsdrøm på Spiraltoppen i Drammen.

I 2010 var han med i teateroppsetningen Knappestøperen, basert på Henrik Ibsens Peer Gynt, med Toralf Maurstad var regissør. Denne oppsetningen hadde premiere i Drammen i juni 2010.

Kash King Gashamura spilte også hovedrollen som Mowgli i Jungelboken på Det Norske Teateret høsten 2012.[1] Han overtok rollen som Mowgli etter Adil Khan.[2]

Han spilte på nytt Hud i en oppsetning av musikalen Hair i 2018. I den samme oppsetningen medvirket blant andre Josefine Frida Pettersen.

Radio[rediger | rediger kilde]

Gashamura jobbet i radiostasjonen NRJ Norge fra sommeren 2009 til sommeren 2010, på kanalen Morgenshow. Gashamura startet i NRK P3, hvor han jobbet som reporter for P3-sommer og som programleder på NRK MP3 i helgene. I februar 2022 startet han som programleder i Radio Metro.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c NRK (9. oktober 2012). «Flyktet med to år gamle Kashfa». NRK (norsk). Besøkt 12. november 2017. 
  2. ^ a b c d «Østlandets Blad - Sterkt møte med fortiden». www.oblad.no (norsk). 9. oktober 2012. Besøkt 12. november 2017. «Ås-gutten Kashfa Gashamura (23) er mest kjent som barne-TV-onkel Kash King i programmet “Kash og Zook” på NRK Super. Men han er en fyr med mange talenter, noe som stadig flere synes å oppdage. ØB møter ham i kantinen til Det Norske Teatret. Der spiller han for tiden rollen som Mowgli i Jungelboken - på hovedscenen. Stykket hadde première sist fredag. Så skal han delta som artist under innsamlingsaksjonen på NRK senere denne måneden. TV-programmet “Hva har du i bagasjen?”, også det på NRK, har kanskje vært det aller mest interessante for Kash i de siste, travle månedene. Programmet ledes av Noman Mubashir og tar med norske kjendiser tilbake til røttene deres, og presenterer samtidig landet de reiser til.» 
  3. ^ «Kash og Zook: Se episoden "Hoppe tau"». NRK TV (norsk). 15. august 2013. Besøkt 12. november 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]