Karbamazepin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Karbamazepin
{{{navn}}}
Systematisk (IUPAC) navn
5H-dibenzo[b,f]azepin-5-karboksamid
Identifikatorer
ATC-nummerAF01 N03 AF01
Kjemiske data
SMILESeMolecules & PubChem
Farmakokinetiske data
MetabolismeLever—via CYP3A4, til aktivt (toksisk) epoksid (karbamazepin-10,11 epoksid)
Halveringstid25-65 timer
Utskilling2- 3% uforandret
Terapeutiske data
Lovlig statusKun resept(NO)
KlassifiseringAntiepileptikum
VirkningsmekanismeUkjent, effekt på Natriumkanaler

Karbamazepin er et legemiddel i kategorien antiepileptika. Karbamazepin markedsføres i Norge under varemerkene Tegretol og Trimonil.

Bruksområder[rediger | rediger kilde]

I tillegg til behandling av epilepsi, er medikamentet i Norge godkjent for bruk ved trigeminusnevralgi, alkoholabstinens, sentralt betinget diabetes insipidus, symptomatisk ved diabetisk nevropati, akutt mani og forebyggende ved bipolar lidelse. Det har også vært benyttet ADD/ADHD og schizofreni.

Virkningsmekanisme[rediger | rediger kilde]

Virkningsmekanismen er ikke fullstendig kartlagt, men det er antatt at den antiepilepstiske aktiviteten er relatert til påvirkning av spenningsstyrte ione-kanaler i nevroner i sentralnervesystemet.

Bivirkninger[rediger | rediger kilde]

Karbamazepin har en rekke bivirkninger. Uspesifikke bivirkninger fra sentralnervesystemet som trøtthet, svimmelhet og hodepine er mest vanlig, men disse er ofte forbigående. Mer fryktet er alvorlige hematologiske komplikasjoner og pasienter som bruker karbamazepin bør derfor følges opp med jevnlige blodprøver.

Interaksjoner[rediger | rediger kilde]

Karbamazepin er en potent induktor av flere leverenzymer. Dette fører til at nedbrytningen av en rekke legemidler som metaboliseres i leveren går mye raskere, noe som kan resultere i lavere legemiddelnivåer i kroppen enn forventet. For eksempel kan effekten av p-piller bli redusert så mye at annen prevensjon må benyttes.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Norsk legemiddelhåndbok om karbamazepin[død lenke]