Kapprev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kapprev
Kapprev
Vitenskapelig(e)
navn
:
Vulpes chama
A. Smith, 1833
Norsk(e) navn: kapprev,
sølvryggrev,
sølvsjakal
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Rovpattedyr
Familie: Hundefamilien
Slekt: Vulpes
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 LC-no.svg

LC — Livskraftig

Habitat: savanne og semiørken med gress
Utbredelse: Angola, Botswana, Namibia og Sør-Afrika[1]

Kapprev (Vulpes chama) kalles også sølvryggrev og sølvsjakal, og tilhører reveslekten, en slekt med små rovpattedyr som hører hjemme i hundefamilien. Den er den eneste reven i denne slekten som opprinnelig hører hjemme i Afrika.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Tegning av Friedrich Wilhelm Kuhnert

Kappreven er en typisk liten ørkenrev med store ører, omtrent på størrelse med en tamkatt. Den veier omkring 2,5-3 kg og har en kroppslengde på ca. 55 cm. Halen måler ca. 34 cm og skulderhøyden er normalt omkring 36 cm. Tispene er omkring 5% mindre enn hannene.

Kappreven er relativt langbent og smal i kroppen. Pelsen er sølvaktig grå over ryggen, noe som har gitt opphavet til noen av navnene denne reven går under. Hodet, baksiden av ørene, halsen, brystet og underkroppen er rødbrun i fargen. Oversiden av halene, som er svært busket i behåringen, er nærmest sort. Den har dessuten sort haletipp og hvite markeringer på kinnene. Innsiden og kantene av ørene er blek kremfarget. Den har dessuten litt blekere farger rundt øynene og nedover kinnene.

Utbredelse og habitat[rediger | rediger kilde]

Kappreven er utbredt i store deler av Sør-Afrika, fra sørspissen av Afrika og nord til det sørvestre Angola i vest og de aller mest sørvestre områdene i Zimbabwe i øst. Det er ikke kjent hvor stor totalbestanden er, men den rapporteres å være relativt stabil i hele utbredelsesormådet.

Den trives på åpne gresskledte savanner, semiørken med kratt og gresstuster, samt lett og tørr småskog.

Atferd, matvaner og reproduksjon[rediger | rediger kilde]

Kapprev er hovedsakelig nattaktiv, selv om valpene kan leke utenfor hiet på dagtid. De jakter alene, men danner par og er monogame. De anlegger territorier på 1-4,6 km², som kan overlappe andres territorier i betydelig grad, men er ikke territoriale. Den sosiale strukturen er ikke særlig godt kjent, men man vet at flere rever kan dele hi samtidig.

Kapprev fanger for en stor del maten den trenger, selv om den nok er altetende. Dietten består for det meste av små gnagere, kaniner, insekter, larver av biller og små reptiler. Det er også kjent at den kan ta bufe, spesielt hønsefugl.

Paringstiden er normalt i om vinteren, i juli-august. Tispa går drektig i ca. 51-52 dager og føder gjerne et kull som består av 3-5 valper. De har bare ett kull om året. Det er kjent at hannen bringer mat til tispa i de to første ukene, mens valpene dier, men det er ikke nøyaktig kjent hvor lenge han holder på med dette. Man antar imidlertid at han blir til ungene kan følge mora på jakt. Det er heller ikke kjent hvor lenge hannen holder sammen med tispa og ungene. Valpene begynner å jakte når de er omkring 4 måneder gamle, og de er fullt uavhengige fra de er omkring 5 måneder. De blir kjønnsmodne når de er omkring 9 måneder gamle.

Det er ikke kjent hvor lenge arten lever i vill tilstand.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Hoffmann, M. 2014. Vulpes chama. The IUCN Red List of Threatened Species 2014: e.T23060A46126992. Vulpes chama. Besøkt 3. februar 2018.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]