Kantteger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kantteger
Coreus marginatus
Coreus marginatus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Coreidae
Norsk(e) navn: teger
Hører til: teger,
nebbmunner,
insekter
Antall arter: Norge: 5
Europa: 55
Verden: ca. 1 900
Habitat: på land, på planter.
Utbredelse: I Norge finnes de bare på sør- og østlandet. Utenom en art som også er funnet i Sogn og Fjordane.
Delgrupper:

Kantteger (Coreidae) er insekter som tilhører tegene, en gruppe av nebbmunner. Det er i Norge funnet 5 arter av kantteger.

Navnet kommer av at enkelte arter har en bred og utstående kant langs kroppen.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Kantteger er gjennomsnittlig store teger, med lengde oppmot 2 cm, noen arter kan bli hele 4 cm. og er dermed av de aller største landtegene, men så store arter finnes ikke i Norge. Utseende varierer mye, men de fleste artene har god kamuflasje og enkelte har spesielle utvekster på kroppen eller beina. Fargene er som regel brunlige, men de kan være både fargerike og ha et metalisk utseende.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Kantteger er nebbmunner, det vil si at de har sugende munndeler, som de bruker til å suge plantesaft med. Mange arter er derfor skadedyr i jord- og landbruket, ved at de suger plantesaft fra nyttevekster. Ingen av kanttegene er rovdyr.

De fleste artene finnes i varmere strøk. Bare et fåtall finnes i Norge.

Eggene legges på vertsplanten, hvor egget klekker. Kantteger har ufullstendig forvandling, overgang fra nyklekt larve til det voksne kjønnsmodne insektet går gradvis gjennom flere nymfestadier. Nymfen gjennomgår omtrent fem hudskift eller larvestadier. Utviklingen fra egg til voksen tar vanligvis omtrent fire uker.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Kantteger tilhører nebbmunnene som har det til felles at munndelene er sugende og at de suger opp næringen. Nebbmunner lever av plantesaft fra planter og trær. Foruten tegene består nebbmunnene av plantesugere (Homoptera).

Familien kantteger er systematisk plassert i delgruppen Trichophora, sammen med: Vepseteger, Hyocephalidae , Rhopalidae, Stenocephalidae

Et latinsk familienavn ender med ...idae, og et navn på en overfamilie på ...oidea.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Coulianos, C.-C. 1998. Annotated Catalogue of the Hemiptera-Heteroptera of Norway. Fauna Norv. Ser.B 45 (1-2), side 11-39

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]