Kampf um Norwegen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kampf um Norwegen
orig. Kampf um Norwegen
Generell informasjon
SjangerDokumentarfilm, propagandafilm
UtgivelsesårIkke utgitt 1940
Utgitt av NFI 2007
Prod.landTyskland
Lengde80 min.
SpråkTysk
Bak kamera
RegissørDr. Martin Rikli og dr. Werner Buhn
ProdusentOberkommando der Wehrmacht
MusikkFranz R. Friedel
Annen informasjon
FilmformatS/H
FilmselskapUFA
Eksterne lenker

Kampf um Norwegen er en unik tysk UFA-dokumentarfilm laget av den sveitsiske krigsreporteren Martin Rikli i 1940 for visning i tyske kinoer, men ble aldri vist. Filmen ble blant historikere regnet som tapt, men i 2006 ble den gjenfunnet av historikeren Jostein Saakvitne. Han klarte å lokalisere og kjøpe filmen via en internettauksjon.

Filmen skal forklare hvorfor det var nødvendig for Tyskland å invadere det nøytrale Norge, og viser i kronologisk rekkefølge scener fra felttoget fram til opphør av kamper i juni. Filmen er en påkostet produksjon med original musikk og utstrakt bruk av animasjoner.

Filmen formidler at Wehrmacht kommer til Norge som venn for å avverge en alliert invasjon. Britenes invasjonsplaner er ifølge historikeren Lars Borgersrud kjent siden 1970-tallet og var vedtatt av det britiske Krigskabinettet. Andre, som historikeren Rolf Hobson fra Institutt for forsvarsstudier hevder at denne påstanden ikke kan dokumenteres. Gjennom å følge de tyske styrkene gjennom hele felttoget på nært hold, bygges det opp et heroisk bilde av den tyske soldaten og den tyske stridsmakt som kjemper både mot en vanskelig natur og en verdig motstander.

Mye av filmen handler om slaget ved Narvik, hvor regissøren fremstiller general Dietl og de tyske soldatenes utrettelige kamp mot overlegne allierte styrker.

Så vidt vites fins det ingen andre kopier av filmen, og den ble lenge antatt tapt eller ikke gjort ferdig for visning. Den ble heller ikke registrert som gjennomgått av den tyske sensuren. Det er blitt forsøkt å finne årsaker til at filmen aldri ble vist eller distribuert. Enkelte tror at årsaken er at filmen viser tap av tyske soldater, og scener med tyske krigsfanger.

Medieviter Lars Ove Larsen ved Universitetet i Bergen beskriver filmen som saklig i retorikken, og påpeker at fienden i liten grad blir demonisert.

Rettighetene til filminnholdet var lenge gjenstand for forhandlinger mellom Bundesarchiv og eier av filmkopien, det er i dag Norsk filminstitutt som sitter på rettighetene til filmen og har digitalisert den. Filminstituttet har også gjort filmen tilgjengelig som et klassesett med en tilhørende studiepakke laget av Nils Klevjer Aas. Dette studiemateriellet er beregnet brukt i øvre deler av den videregående skolen, innen fag som historie, medier og kommunikasjon og samfunnsfag.

Filmen ble vist flere ganger på Cinemateket i 2006 og ble utgitt for salg på DVD i 2007

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]