Filmens hus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Filmens hus
Beliggenhet
LandNorge
StedOslo kommune
Kart
Kart
Filmens hus
59°54′34″N 10°44′45″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted

Filmens hus ligger i Dronningens gate 16 i Oslo sentrum og huser en rekke organisasjoner som på en eller annen måte jobber med film. Disse organisasjonene er Arthaus, Film & Kino, Filmweb, Gullruten, Kortfilmfestivalen i Grimstad, Norsk Filmforbund, Rushprint, Norsk filmfond, Norsk filmutvikling, Norsk filmklubbforbund, Z - filmtidsskrift, Produsentforeningen, Skjerm & Lerret, FilmLex, og Norsk filminstitutt (NFI). NFI er den største leietakeren i Filmens Hus, og er ansvarlig for de fleste publikumsaktivitetene i huset. Bygget eies og drives av Dronningensgate 16 AS.

Cinemateket[rediger | rediger kilde]

Neonlys over inngangen til Cinemateket i Filmens hus i Oslo.

Den viktigste av publikumsaktivitetene som finner sted i Filmens Hus er kintotilbudet Cinemateket, som driftes av NFI. Cinemateket er en spesialisert kino som fokuserer på klassisk film og alternativ samtidsfilm. I tillegg avholdes en rekke foredrag og andre tilstelninger om film.

Som medlem i Cinemateket får man rabatt på inngangsbillettene, men det er ikke nødvendig å tegne medlemskap for å se film.

Cinemateket i Oslo er en av landets få kinoer som viser historisk film digitalt i såkalt 4K-kvalitet. De øvrige kinoene som har dette tilbudet er cinematekene i Bergen, Kristiansand, Tromsø og Trondheim.

Filmens Hus er også arena for flere mindre filmfestivaler i Oslo. Blant annet har Filmens Hus vært visningssted under flere utgaver av festivalene Skeive Filmer[1] og Arabiske Filmdager.[2] Arabiske Filmdager ble for øvrig arrangert for første gang i april-mai 2011, med Babel filmklubb og Film fra Sør som arrangører.

Arkiv og bibliotek[rediger | rediger kilde]

NFI har som mål å samle inn og restaurere den norske filmarven, og den såkalte Pliktavleveringsloven gjør at dette arkivet stadig vokser. Dette gjør arkivet til hjertet i organisasjonen. Arkivet er åpent for studenter og forskere. Biblioteket har en samling bestående av over 20 000 bøker, manus og tidsskrifter, og er åpent for publikum. I biblioteket er det også muligheter for både å se film og å høre filmmusikk. Personalet ved både arkivet og i biblioteket har filmhistorisk kompetanse.

Fra 1. januar 2008 er denne avdelingen underlagt Nasjonalbiblioteket. Bibliotek og arkiv flytter fra Filmens Hus i nærmeste fremtid.

Filmmuseet[rediger | rediger kilde]

Fra Filmmuseet i Filmens Hus.

I de samme lokalene kunne man finne et lite, men rikholdig, filmmuseum som tok for seg de fleste sider ved norsk filmhistorie. Faste utstillinger omhandlet temaene «Filmens forløpere», «Filmens første år», «Lyden kommer», «Sensur på norske kinoer», «Norske filmstjerner», «Ivo Caprino» (se foto fra utstillingen til høyre), «Studio Magica», og «Historien er bevart på film».

Fra 1. juli 2019 har Nasjonalmuseet overtatt ansvaret for Filmmuseet og gjenstandssamlingen. De samarbeider med Preus fotomuseum i Horten med å flytte, registrere og dokumentere samlingen, men det er uvisst når og hvor museet vil bli åpnet igjen.[trenger referanse]

Filmbutikken[rediger | rediger kilde]

I starten av 2009 ble det bekreftet at Filmbutikken til NFI skal legges ned.[3]

Filmbutikken ble nedlagt, og hadde siste åpningsdag 23. desember 2009. I dag er det et mindre utsalg av norske filmer og NFIs egne produksjoner i resepsjonen.

Filmkaféen[rediger | rediger kilde]

Filmens Hus rommer også Filmkaféen, som kombinerer konseptet bar, kafé og bistro. Filmkaféen åpnet våren 2014.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 31. oktober 2011. Besøkt 26. oktober 2011. 
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 25. mai 2011. Besøkt 26. oktober 2011. 
  3. ^ Release.no - 20. mars 2009[død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]