Kallsnes (Hadsel)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kallsnes
LandNorges flagg Norge
Kart
Kallsnes
68°37′08″N 14°49′37″Ø
Kallsnes med Hovden Camping sett fra Kallsnesåsen. StålbergetHadseløya ruver øverst over Langøysundet.

Kalsnes er ei lita bygdLangøya i Hadsel kommune. Den ligger vest for Vik og sør for Varvika og Fleinnes. Kalsnes er kanskje mest kjent for sin private campingplass, smie og bygdehus, og er et kulturminnerikt sted i søndre Vesterålen. Bygda har få innbyggere, litt færre enn Vik, fordelt over innersia av Hovden. Det er sagt at Kalsnes ble oppkalt etter Karle, beskrevet i Snorres sagaer, som bodde nær Langøya sammen med sin bror Gunnbjørn og som senere ble med Olav den hellige nordover mot Kvitsjøen. Omkring midtveis i turen møtte han Tore Hund, som knivstakk ham. Det er stor mulighet for at Råbugen (mellom Stokmarknes lufthavn, Skagen og Sandnes) lå nær Karles hus, da spor etter vikingskip har blitt funnet der.

To karakteristiske landemerker skiller seg ut fra det ellers «rolige» landskapet på Kalsnes - Skallan og Hovden fyr. Noen ganger kan man også vise til det lille Innhavet (må ikke forveksles med Innhavet i Hamarøy) som er en slags bukt som forsvinner ved fjære sjø. Mest kjente landemerker nær Kalsnes er Veten, Skjervøyan og Årnessan. Kalsnes er også kjent for sin vidstrakte utsikt over hele nordsiden av Hadseløya, da lysene fra både Stokmarknes og Dragnes fyr vises godt.

Fylkesvei 7636 går gjennom Kalsnes, og hus ved og nært fylkesveien addresseres med «Eidsfjordveien».

Skallan sett fra Skarbergan, en slags haug på østsiden av Kalsnes. Vest for Skallan ligger to veier, en grus og en fylkesvei, til Varvika.

Bygda har privat vannverk.