Hopp til innhold

Kaldvellelva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen er om en elv i Lillesand. Se Kaldvella for sideelva til Svone/Driva i Oppdal.
Kaldvellelva

Kaldvellelva (også kjent som Stigselva, Stikselva, Kaldvella eller Grimelva) er en del av Stigselvvassdraget. Den ligger noen km øst for sentrum i Lillesand, og går fra Østre Grimevann til Kaldvellfjorden.

Kaldvellelva er unik på flere måter. I gamle dager la tresliperi og papirfabrikk grunnlag for et helt lite samfunn med egen butikk/landhandel, en butikk som holdt det gående til 1975. På Kalvild Træsliperi jobbet ca. 70-80 mann inntil det ble nedlagt på 1960-tallet. Vassdraget var preget av tømmerfløting, den tids transport av råvarene til papp- og papirfabrikken på Kaldvell.

Store deler av Lillesands befolkning, og en rekke turister, bruker de fine, opparbeidede turstiene som det er mange av både langs Kaldvellelva og ellers i Kaldvellområdet.

Den delen av Kaldvellelva som fører sjøørret ble etter restaurering (ferdig i 1994) åpnet for fiske i 1998. Det er sportsfiskeforeningen «Skitt Fiske Lillesand» som har gjort elva så populær, både blant lokale og tilreisende sportsfiskere. Alt i 1999 ble det tatt sjøørret på rundt 3 kilo i Kaldvellelva. Det er også tatt laks på over 3,4 kilo i elva. Årlig fangst i sesongen ligger på rundt 50-60 sjøørret, til tross for at den sjøørretførende strekningen bare er på ca. 900 meter.

Foreningen «Skitt Fiske Lillesand» har opparbeidet og vedlikeholder 14 fine, godkjente, tilrettelagte fiskeplasser langs Kaldvellelva. Videre har foreningen søkt om, og fått, tillatelse til å sette opp både gapahuk og fiskebrygge for handikappede. Dette arbeidet har foreningen gjort på dugnad med god hjelp fra Lillesand kommune.

Den sjøørretførende delen er som sagt bare ca. 900 meter, men videre oppover har elva flere hundre meter med stryk og fosser som til slutt ender i Østre og Vestre Grimevann. Her finnes blant annet trepigget stingsild, røyr, sik, lagesild, abbor, ål og ørret. Langs hele vassdraget fra utløpet nederst mot fylkesvei 420 (tidligere E-18) og opp til Østre Grimevann er det laget turstier på begge sider. Østre Grimevann er forøvrig drikkevannskilden for Lillesand. Kaldvellområdet er blitt turområde nummer én i Lillesand, både for dem som fisker og for turgjengere som bare vil kose seg ved en av de mange sitteplassene eller grillene som er satt opp i området.

I nedre del av Kaldvellelva ved Sådehola er det bygget et amfi.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
  • Om vassdraget med kart, hos www.ferieutleie.no[1][død lenke]
  • Om fiskemulighetene hos «Skitt Fiske Lillesand»[2]
Autoritetsdata