Hopp til innhold

Østre Grimevann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Østre Grimevann
LandNorge
FylkeAgder
KommuneLillesand
Areal 3,9 km²[1]
Høyde 43,63 moh.[1]
Lengde 6 km
Bredde 1 km
Nedbørfelt 71 km²[2]
VassdragStigselvvassdraget
TilløpGrimeelva, Vestre Grimevann
UtløpKaldvellelva
Posisjon
UTM-koord.32V 463810 6462373
Kart
Østre Grimevann
58°18′05″N 8°22′45″Ø

Østre Grimevann er en innsjø i Stigselvvassdraget i Lillesand kommune i Agder fylke. Innsjøen ligger 43,6 meter over havet og har et areal på 3,9 kvadratkilometer. Største dyp er 105 m. Nedbørsfeltet til Østre Grimevann, inkludert øvre del av Stigselvvassdraget, er 71 kvadratkilometer. Årlig tilsig er 70 millioner kubikkmeter.[1]

Hovedinnløp til Østre Grimevann er Grimeelva, som er tilførselen fra den øvre delen av Stigselvvassdraget. Også Vestre Grimevann renner ut i Østre Grimevann. Vannet har flere mindre tilførselsbekker, blant annet bekken fra Tvieidtjønna, Vatnebekken, Urdalsbekken, bekken fra Skjebbetjønn og bekken fra Eftevann på Bjørkestøl. Utløp for Østre Grimevann er Kaldvellelva.

Østre Grimevann reguleres med Heldal stem (demning) ved innløpet til Kaldvellelva. Reguleringen opprettholder en konstant vannstand på 42,63 moh.

Vannet er rikt på fisk – det er totalt fire forskjellige fiskeslag i Østre Grimevann: ørretabbor, ål og trepigget stingsild. På 1960 og 70-tallet ble ørret, røye og lagesild helt utryddet på grunn av sur nedbør. I tiårene som fulgte gjennomførte Grimevann fiskelag et omfattende redningsprosjekt med innsjøkalking, bekkekalking og utsetting av stedegen fisk. Ørretstammen er i dag helt rehabilitert. De siste årene har sporadisk fangst av røye og lagesild forekommet, et tegn på at også disse fiskestammene er under rehabilitering.

Informasjon om fritidsfiske og fiskekort finnes på nettsiden til Grimevann fiskelag. Sportsfiskeforeningen Skitt fiske har gode råd om fiske og fiskeplasser på sine nettsider.

Næringsgrunnlaget i området er skogbruk og jordbruk. Ved Østre Grimevann ligger gårdsbrukene Nedre Grimenes, Øvre Vatne og Nedre Vatne. Vannet har vært en viktig ferdselsvei siden de første bosetninger ble etablert her allerede i folkevandringstiden.

Vannet ligger i et populært turområde og benyttes mye for rekreasjon, som bading, fisking og kanopadling. Populære utfluktsmål er Grimøya, Vassnes, Langodden, Furøya, Bjørkøya, Østre Buene og Nesset.

Østre Grimevann ble i 1993, sammen med resten av Stigselvvassdraget, vernet mot regulering og kraftutbygging gjennom Verneplan IV for vassdrag. (NVE kaller vassdraget Grimeelva.) Verneforskriftene er gitt i Forskrift om rikspolitiske retningslinjer for vernede vassdrag.

Østre Grimevann er drikkevannskilde og inntaksreservoar for Lillesand kommune.

Etymologi: Tilsvarende opprinnelse som Grimenes.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b c «NVE Atlas». Vassdrag – Innsjødatabase. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 23. mai 2015
  2. ^ «NVE Atlas». Vassdrag – Nedbørfelt – Regine-enhet. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 23. mai 2015

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]