Hopp til innhold

Kalvild Træsliperi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Selskapets logo
Slipemaskin

Kalvild Træsliperi i Lillesand var en fabrikk for produksjon av tremasse og senere også kartong.

Fram til 1870-årene var Østre Kaldvell en vanlig gård med sagbruk og kvern oppe ved Savefossen. Ca. 1880 kjøpte brødrene Herlofson fra Arendal Kaldvellelva og vannrettighetene i Stigselvvassdraget med tanke på industrireisning. I 1889 kjøpte Iver Munthe Daae både gård, elv og rettigheter og bygde opp bedriften Kalvild Træsliberi.

Driften ble startet i 1889 med produksjon av tremasse. I 1913 overtok brødrene Wiborg bedriften og gården. I 1917 bygde Justus Wiborg det store huset på Øvre Kaldvell. Etter brødrene Wiborg har bedriften hatt flere eiere. Einar Rasmussens Rederier kjøpte Kalvild Tresliperi på slutten av 1940-tallet. I 1960 ble selskapet igjen solgt til Hunsfos fabrikker.

Produksjon

[rediger | rediger kilde]

Driften var basert på vannkraft. Fra Nedre Lonestem gikk det vannrenne til turbinen på fabrikken og tømmerrenne til Sliperihøen. Bak sliperiet sto Tørkebua. I 1920-åra ble det produsert brun og hvit tremasse og brun lærpapp. Den brune lærpappen ble kjent som Kalvildpappen og ble bl.a. brukt til emballasje for finere verktøy, i kofferter, som innlegg i skosåler og i møbelindustrien.

I 1930-årene sysselsatte bedriften rundt 70 personer. Driften tok slutt 1962. Sliperibygningen brant i 1974. I dag står kun en slipemaskin og et murgulv igjen der fabrikken lå.

Senere bruk

[rediger | rediger kilde]

I 1964 kjøpte Aust-Agder NKS hovedbygningen på Østre Kaldvell og omgjorde den til sykehjem. I 2007 ble Kaldvell Sykehjem solgt til Sparebanken Sør for bruk til både kurs og konferanser, og også som representasjonsbolig.

Arkivet etter Kalvild Træsliperi befinner seg på Aust-Agder museum og arkiv i Arendal. Arkivet omfatter saksarkiv og regnskapsbøker, i hovedsak fra perioden 1950-1980. Det finnes også materiale etter Kalvild Træsliperi på Statsarkivet i Kristiansand. Dette ligger i arkivet etter Hunsfoss fabrikker. Her finnes materiale knyttet til lover for selskapet, korrespondanse, regnskap om eiendomsdokumenter.

Demningen Nedre Lonestemmen ble restaurert i 1991. Den øvre delen av vannrenna er ennå intakt. Heldal stem ble anlagt allerede på 1500-tallet, den nåværende er fra 1886. Ved stemmen sto Heldal Sav og Heldals kverner. Husene på Savemyr og Savebakken ble bygd ca. 1820 av folk som arbeidet på saga.

De øvre deler av vannrenna i Kaldvellelva er også senere restaurert i forbindelse med utviklingen av tur- og fiskeområdet.

Kaldvell har også flere populære turløyper i området rundt Kaldvellelva, med den for lokalbefolkningen godt kjente Kniben, det høyeste punktet på denne løypa, 94 moh. Her er det flott utsikt til alle kanter, med mulighet for "å skrive seg inn" når man først har nådd toppen.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata