Hopp til innhold

Vestre Grimevann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vestre Grimevann
LandNorge
FylkeAgder
KommuneLillesand
Areal 1,64 km²[1]
Høyde 43,63 moh.[1]
VassdragStigselvvassdraget
TilløpFroholtbekken
Posisjon
Kart
Vestre Grimevann
58°18′56″N 8°19′44″Ø

Vestre Grimevann er en innsjø i Stigselvvassdraget i Lillesand kommune i Agder fylke. Innsjøen ligger 43,6 meter over havet og har et areal på 1,6 kvadratkilometer. Nedbørsfeltet er 21 kvadratkilometer. Årlig tilsig er 19 millioner kubikkmeter.[1]

Vestre Grimevann har ingen hovedinnløp, siden det er en sidegren av selve vassdragsstrengen, men flere mindre innløp. De viktigste er Dalebekk, Fiskebekk fra Øvre Fjellvann, Froholtbekken, Fossbekk og Budalsbekken fra Budalstjønna. Vestre Grimevann er forbundet med Østre Grimevann via en kanal som ble gravd ut på 1880-tallet. Kanalen er vannets utløp.

Vannet er rikt på fisk – det er seks forskjellige fiskeslag i Vestre Grimevann: ørret, abbor, røye, lagesild, ål og trepigget stingsild. På 1960 og 70-tallet ble flere av fiskeartene; ørret, røye og lagesild nesten utryddet på grunn av sur nedbør. I tiårene som fulgte gjennomførte Grimevann fiskelag et omfattende redningsprosjekt med innsjøkalking, bekkekalking og utsetting av stedegen fisk. Alle fiskestammene er i dag rehabilitert.

Informasjon om fritidsfiske og fiskekort finnes på nettsiden til Grimevann fiskelag. Sportsfiskeforeningen Skitt fiske har gode råd om fiske og fiskeplasser på sine nettsider.

Næringsgrunnlaget i området er skogbruk og jordbruk. Ved Vestre Grimevann ligger gårdsbrukene Tingsbekk, Froholt, Østre Grimenes, Øvre Grimenes og Vestre Buene. Vannet har vært en viktig ferdselsvei siden de første bosetninger ble etablert her allerede i folkevandringstiden.

Vannet ligger i et populært turområde og benyttes mye for rekreasjon, som bading, fisking og kanopadling. Populære utfluktsmål er Budalen, Synningtangen (Bjørketangen), Bukilen, Byttingsholmen og Beints kjøkken på Bærholmen.

Vestre Grimevann ble i 1993, sammen med resten av Stigselvvassdraget, vernet mot regulering og kraftutbygging gjennom Verneplan IV for vassdrag. (NVE kaller vassdraget Grimeelva.) Verneforskriftene er gitt i Forskrift om rikspolitiske retningslinjer for vernede vassdrag.

Vestre Grimevann, sammen med Østre Grimevann, er drikkevannsreservoar for Lillesand kommune.

Etymologi: Tilsvarende opprinnelse som Grimenes.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b c «NVE Atlas». Vassdrag – Innsjødatabase. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 23. mai 2015

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]