Hopp til innhold

Kagemusha – generalens dobbeltgjenger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kagemusha – generalens dobbeltgjenger
orig. 影武者 Kagemusha
Generell informasjon
Utgivelsesår1980
Prod.landJapans flagg
Lengde143 min.
SpråkJapansk
Bak kamera
RegiAkira Kurosawa
ManusforfatterAkira Kurosawa
Masato Ide
MusikkFumio Hayasaka
SjeffotografToshio Ubukata
KlippAkira Kurosawa
Foran kamera
MedvirkendeTatsuya Nakadai
Prod.selskapToho
20th Century Fox
Eksterne lenker

Kagemusha – generalens dobbeltgjenger (影武者)[1] er et japansk historisk krigsdrama fra 1980, regissert av Akira Kurosawa.

Filmen vant Gullpalmen i Filmfestivalen i Cannes i 1980.

Handling[rediger | rediger kilde]

En småtyv ligner fullstendig på en stor samurai-krigsherre som tilhører Takeda-klanen, og han blir derfor ansatt som samuraiens dobbeltgjenger. Senere, når Takeda-hæren beleirer et slott som tilhører Tokugawa Ieyasu, blir krigsherren alvorlig skadet mens han observerer slagmarken. Deretter beordrer han styrkene sine til å trekke seg tilbake, og befaler generalene sine å holde skadene hans hemmelig i tre år - frem til han dør av skadene. I mellomtiden er Oda Nobunaga, Tokugawa Ieyasu og hans andre rivaler fullstendig uvitende om hans skader og dødsfall.

Småtyven lærer seg å imitere den avdøde krigsherrens bevegelser, og lære mer om ham. Men krigsherrens sønn, Katsuyori, blir imidlertid opprørt over disse planene - ettersom dette forsinker hans egen arv, og ledelse for klanen. Katsuyori bestemmer seg dermed for å teste småtyven foran rådet, ettersom flertallet av fremmøtte fremdeles er uvitende om krigsherrens død. Han stiller direkte spørsmål om hva slags handlinger som burde tas, men småtyven er i stand til å svare overbevisende og veldig likt den tidligere krigsherren ville gjort - noe som imponerer deres generaler ytterligere.

Men senere, i et anfall av overmot forsøker imidlertid tyven å ri på krigsherrens hissige og temperamentsfulle hest - men han ender opp med å falle av. Når de andre skynder seg for å hjelpe ham, oppdager de at han ikke har noen arr etter skader som den virkelige krigsherren hadde fått i tidligere konflikter. Tyven blir dermed avslørt som en bedrager, og Katsuyori overtar kommandoen over hele klanen. Men fiendtlige styrker føler nå svakheter i Takeda-klanens lederskap, og de blir modige nok til å starte en fullskala offensiv inn i Takedas hjemland.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 27. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]