Tokugawa Ieyasu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tokugawa Ieyasu

Tokugawa Ieyasu (徳川家康), egentlig Matsudaira Takechiyo (født 31. januar 1543 på borgen Okazaki i Japan, død 1. juni 1616 i Sumpu) var en japansk shogun. Han grunnla Tokugawashogunatet, som varte fra 1603 og frem til Meijirestaurasjonen i 1868.

Tidlige år[rediger | rediger kilde]

Ifølge japansk tidsregning ble han født i Tenbun 11 i Mikawa. Faren, Matsudaira Takechiyo var daimyo over området, og Ieyasu ble opprinnelig kalt Matsudaira Takechiyo. Når han var 7 år ble han tatt til gissel av Imagawa-familien i Sumpu. Der lærte han å krige og å administrere.

Tilbakekomsten[rediger | rediger kilde]

Da overhodet til Imagawa-familien døde vendte Ieyasu tilbake til sin egen landsdel og innledet en lang og godt planlagt maktkamp.

I 1598 hadde han den største hæren i Japan.

Han hadde også den best organiserte og mest produktive godset i landet ved fiskelandsbyen Edo tidligere kjent som Yeddo nå heter byen Tokyo

Grader og bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Tokugawa var en daimyo fra Kanto-regionen i det østlige Japan. Hans domener gav en skatteavkastning på 2 557 000 koku ris og han hadde 38 daimyoer under seg. Etter Toyotomi Hideyoshis død i 1598 ble Tokugawa gjort til en av hans umyndige arvingers formyndere. I kraft av sin dominante stilling kunne han dog snart utmanøvrere de øvrige formynderne og ta over makten selv i 1600. I 1603 fikk han keiseren til å utnevne seg til shogun. Tokugawa-shogunatet kom til å bestå helt til 1868.

For å unngå en gjentagelse av det som skjedde da hans forgjengere Oda Nobunaga og Toyotomi Hideyoshi døde, nemlig at deres arvinger ble utmanøvrert, trakk Tokugawa Ieyasu seg tilbake allerede i 1605, to år etter sin utnevnelse, til fordel for sin sønn Tokugawa Hidetada.

Se også[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 ingen 
Shogun (Tokugawa-shogunatet)
Etterfølger:
 Tokugawa Hidetada 
japanstubbDenne japanrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.