Københavngata (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Københavngata
Københavngata 10 (gamle Bergene)
Basisdata
NavnKøbenhavngata (123b)
LandNorge
BydelGrünerløkka
KommuneOslo
Kommunenr0301
Navngivning1879
NavnebakgrunnKøbenhavn
TilstøtendeSofienbergparken, Helgesens gate, Karlstadgata, Seilduksgata, Johan Throne Holsts plass, Malmøgata, Marstrandgata, Dælenenggata, Christian Michelsens gate

Kart
Københavngata
59°55′32″N 10°45′51″Ø

Københavngata (1A–23B, 2–18) er ei gate i bydel Grünerløkka i Oslo. Den regnes gjerne som Rodeløkkas grense mot vest.

Gata går fra Helgesens gate ved Sofienbergparken til Christian Michelsens gate (ring 2), men er delt i en øvre og en nedre del, som ikke henger sammen. Gatas nederste kvartal er leiegårdsbebyggelse og småindustri. Videre oppover ligger Freia sjokoladefabrikk med Freiaparken og Johan Throne Holsts plass på østsida av gata. En del av området er i 2007 under utbygging til boliger (Sofies hage). På vestsida av gata ligger Dælenenga idrettsplass.

Københavngata stopper så ved Malmøgata. Her ligger nr 10, der Bergene sjokoladefabrikk AS holdt til fra 1906 til 1990 med opp til 500 ansatte. I 1898 hadde Asola (AS Olaf Larsen) sjokoladeproduksjon samme sted. I seinere år har hovedbygninga vært kontorbygg, blant annet for Patentstyret og Pensjonstrygden for sjømenn. I desember 2010 blei bygget kjøpt av Stiftelsen Anker, som planlegger å bygge om til studentboliger og hotell.

Københavngata fortsetter på nordsida av Bergene med flere leiegårder, blant annet nr. 14 med heile 100 boligenheter. Gata ender ved Ring 2, men en gang- og sykkelveg fortsetter under ringen og oppover mot Torshovdalen.

Fra 1955 til 1961 gikk det trikk i Dælenenggata med vendesløyfe i Københavngata. En kan ennå se spor etter dette i brusteinen.

Busstoppet «Københavngata» ligger i Christian Michelsens gate.

Navnet ble vedtatt i 1879, året etter byutvidelsen, og en rekke andre gater i området har også navn etter svenske og danske byer.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]