Hopp til innhold

Justøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Justøy
Geografi
Areal 7,9 km²
Administrasjon
LandNorge
Posisjon
Kart
Justøya
58°12′12″N 8°20′46″Ø

Justøybrua
Brekkestø på Justøya

Justøy er ei øy og et sokn i Vestre Moland prestegjeld og Lillesand kommune i Agder. Navnet kommer fra norrønt Jóstr, det norrøne navnet på busken istervier.

Justøy har bruforbindelse og spredd bebyggelse. På øya ligger den gamle uthavna Brekkestø, et av minnene om seilskutetida på Skagerrakkysten.

Justøy er Aust-Agders nest største øy, 8,14 km². Øya er i stor grad preget av sommerturisme, men også en del fastboende. Det finnes montessoriskole, kapell, kirkegård og campingplass på øya, samt sommeråpen butikk i Brekkestø.

På Nyberg, like ved Brekkestø, er det ruiner fra 2. verdenskrig. HKB 31./979 Justöen, et eks-tysk kystfort med bla. en R636 kommandobunker og et forholdsvis omfattende underjordisk anlegg, befinner seg der; det ble bygd av norske krigsfanger[trenger referanse].

Justøybroa

[rediger | rediger kilde]

I sundet var det før 1940 ferjeleie. Ferja ble trukket med handemakt og tok så store kjøretøyer som busser. Under andre verdenskrig bygde tyskerne en provisorisk bro over sundet. De hadde festningsanlegg i Maurvika på Justøya, og det var stor trafikk til og fra. Justøybroa ble senere innvidd 24. oktober 1949 – og den var da fylkets lengste og dyreste bro. Jernbjelkene i broa ble opprinnelig laget av tyskerne under krigen for å bære taket i en ubåtbunker i Bergen. Men denne rakk aldri å bli ferdig før krigen sluttet og Vestre Moland kommune fikk overta dem for en billig penge

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]