Gjuratinden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Juratind)
Hopp til: navigasjon, søk
Gjuratinden
Gjuratinden
Juratinden sett fra Dronningkrona.
Andre navn: Juratind
Høyde: 1 712 moh.
Primærfaktor: 285 meter
Kommune(r): Rauma og Nesset
Fylke: Møre og Romsdal
Område: Romsdal
Førstebestigning: 1880, Iver Kavli og Bård Moen via nordøstsiden

Gjuratinden (også skrevet Juratind)[1] er et markant fjell som ligger mellom Isfjorden i Rauma kommune og Eikesdalsvatnet i Nesset kommune. Gjuratind har en høyde på 1 712 moh. og er en del av Romsdalsalpene. Navnet er i Norsk stadnamnleksikon forklart som «trollkjerring» (fra gammelnorsk gýgr).[2] En alternativ forklaring er at toppen ser ut som en jurtapp (spene).[trenger referanse]

Det er flere ruter til toppen. Noen partier er ganske luftige men det er ikke nødvendig med fjellklatring for å nå toppen. Den vanlige ruten starter i Grøvdalen, innerst i Isfjorden. Oppstigningen starter på ca. 150 meters høyde. Men også fra Hoemsbu, et nedlagt gårdsbruk ved Eikesdalsvatnet, kan fjellet bestiges. Hoemsbreen, 700 meter under toppen, er en snødekket bre i 1 300 meters høyde. De siste 300 meterne er lett klatring, der det er vanlig å bruke tau på noen steder.

Gjuratinden ble besteget i 1880. To gutter, Iver Kavli og Bård Moen, på bare 12 år var ved foten av fjellet på sauegjeting. De bestemte seg for å klatre til topps, alene opp på nordøstsiden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Gjuratinden». Faktaark. Kartverket. Besøkt 7. november 2016. 
  2. ^ Norsk stadnamnleksikon. Oslo: Samlaget. 1976. s. 218. ISBN 8252105440. 
Møre og RomsdalstubbDenne artikkelen relatert til Møre og Romsdal er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.