Julius Nyerere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Julius Kambarage Nyerere
Julius Nyerere (1965).jpg
Født13. april 1922
Tanganyika Butiama i Tanganyika (nåværende Tanzania)
Død14. oktober 1999 (77 år)
Storbritannia London i Storbritannia
Ektefelle Maria Nyerere (19531999)
Utdannet ved Makerereuniversitetet, University of Edinburgh
Beskjeftigelse Språkforsker, politiker, oversetter, skribent
Parti TANU (1954-1977)
CCM (1977- )
Nasjonalitet Tanzania
Utmerkelser
14 oppføringer
Jawaharlal Nehrus pris (1973), José Marti-ordenen, Nansenprisen (1983), Lenins fredspris, Gandhis fredspris (1995), Den internasjonale Simón Bolívar-prisen (1992), Serafimerordenen, Elefantordenen, Jamaicaordenen, Order of the Most Ancient Welwitchia Mirabilis, Q16141090, Ordenen O.R. Tambos følgesvenner, ordensbånd av Den aztekiske ørns orden, storkors av Finlands hvite roses orden
Tanganyikas statsminister
19601961
EtterfølgerRashidi Kawawa
Tanganyika/Tanzanias president
19621985
VisepresidentAbeid Amani Karume
Mwinyi Aboud Jumbe
Ali Hassan Mwinyi
EtterfølgerAli Hassan Mwinyi


Julius Kambarage Nyerere (født 13. april 1922, død 14. oktober 1999) ble det selvstendige Tanzanias første regjeringssjef 1960 og første folkevalgte president 1962. Nyerere var også en av de første frigjøringshelter som gikk av frivillig etter en periode som regjeringssjef. Nyerere var også en av panafrikanist, og en av grunnleggerne av OAU (Organisation for African Unity).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig var Nyerere utdannet lærer, og var den første fra sin koloni som mottok en universitetsgrad fra Europa.

Som president var Nyerere sosialist og nasjonalist og ville forene Tanzania. Tanzania ble under ham grunnlagt basert på to engelske kolonier, Tanganyika og Zanzibar. Han brukte å si: Vi har alle ulik opprinnelse men ut over det, er vi alle tanzaniere. Nyerere introduserte swahili som nasjonalspråk og innførte emner som tradisjonell dans og musikk i skolene. Det anses at Nyereres nasjonalistiske linje kan være en grunn til at Tanzania, i motsetning til andre land i regionen, ikke har hatt problemer med stammebasert uro og borgerkrig. Den sosialistisk pregede statspolitikken Nyerere førte, kalte han for Ujamaa ("selvtillit", eller selvberging). Han ledet blant annet krigen mot Uganda og fjerningen av Idi Amin. Nyerere gikk av da han så at den politiske modellen han hadde bygget for landet ikke førte frem. Han ble på sine gamle dager benyttet i flere meklinger i kriger på det afrikanske kontinentet.


Forgjenger:
 Ingen 
Tanganyikas statsminister
Etterfølger:
 Rashidi Kawawa 
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)