Organisasjonen for afrikansk enhet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Organisasjonen for afrikansk enhet (OAU eller Organization for African Unity) ble dannet 25. mai 1963. Den ble oppløst 9. juli 2002 av organisasjonens siste leder, sørafrikaneren Thabo Mbeki, og ble erstattet av Den afrikanske union.

Organisasjonens formål var å fremme enhet og solidaritet blant de afrikanske landene og fungere som kontinentets kollektive stemme i verden. Den arbeidet også for å avvikle koloniherredømmet, og opprettet en frigjøringskomité som skulle bistå frigjøringsbevegelser.

Hovedkvarteret ble lagt til Addis Abeba i Etiopia etter invitasjon av keiser Haile Selassie I. Organisasjonens charter ble undertegnet av 32 uavhengige afrikanske stater. Da organisasjonen ble oppløst, var 53 av Afrikas 54 stater medlemmer. Marokko trakk seg i 1985 etter at Vest-Sahara ble opptatt som medlem i 1982.

Til tross for at OAU ofte er blitt oppfattet som byråkratisk og uten makt, har tidligere generalsekretær i FN Kofi Annan, rost OAU for at den har brakt afrikanere sammen. Likevel hevder kritikere at organisasjonen i løpet av de 37 årene den eksisterte, gjorde lite for å verne om afrikanske borgeres rettigheter.

På toppmøtet i Abuja i Nigeria i 1991 ble Abuja-avtalen inngått i den hensikt å innføre en felles afrikansk valuta i 2023.

Se også[rediger | rediger kilde]