Julia (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Julia»
AlbumThe Beatles
Artist, bandThe Beatles
Utgitt22. november 1968
InnspiltAbbey Road Studios
13. oktober 1968
Sjangerpop, folk rock
Lengde2.54
PlateselskapApple Records
Låtskriver(e)Lennon/McCartney
Produsent(er)George Martin

«Julia» er en sang skrevet av John Lennon, men kreditert Lennon/McCartney på vanlig vis. Den ble utgitt i 1968 på dobbeltalbumet The Beatles (White Album).[1] [2] «Julia» er en rolig, melankolsk sang som avslutter den andre LP-siden (første disk på CD-en) på albumet.

Lennon skrev sangen for sin mor Julia, som han mistet i tenårene. Julia Lennon, født Julia Stanley, ble drept i en trafikkulykke i Liverpool i 1958. Lennon var da 17 år gammel, men var blitt tatt fra moren av sosialmyndigheten på vegne av hans tante Mimi som oppdro ham. Det finnes en uttalelse fra Lennon om moren: «Jeg så min mor nå og da, og mine følelser for henne døde aldri. Jeg tenkte ofte på henne. Hun (tante Mimi) sa at hun var langt, langt unna.» I virkeligheten var hun bare tre miles (4,8 km) unna.

Lennon kom tilbake til morstemaet i flere sanger, blant annet den angstbiterske «Mother» (1970) som også omhandlet savn, om enn på en mer marerittaktig måte.

Det er også mulig at Lennon hadde sin nye kone Yoko Ono i tankene da han skrev «Julia». Teksten inneholder setningen Ocean child calls me, noe som kan være en indirekte referanse til Yoko Ono, ettersom «yoko» betyr «child of the sea» eller «havets barn» på norsk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Julia (sang); aboutthebeatles.com
  2. ^ Julia (sang); beatlesbible.com