Hopp til innhold

Josef Pilates

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Josef Pilates
Født9. des. 1883[1][2]Rediger på Wikidata
Mönchengladbach
Død9. okt. 1967[1][3]Rediger på Wikidata (83 år)
New York
BeskjeftigelseTrener Rediger på Wikidata
FarHeinrich Friedrich Pilates
MorHelena Pilates
NasjonalitetUSA
Tyskland
GravlagtFerncliff gravlund[1]

Joseph Hubertus Pilates (født 9. desember 1883 i Mönchengladbach, død 9. oktober 1967 i New York City) var en opprinnelig tysk idrettsmann som utviklet og promoterte Pilatesmetoden etter å ha utvandret til USA.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Joseph Pilates ble født i Tyskland.[4] Faren var en metallarbeider av gresk opphav som hadde vært en kjent turner, og moren var en husmor som praktiserte alternativ medisin eller naturmedisin.[5]

Som barn var Joseph Pilates liten og sykelig og led av astma, engelsk syke og giktfeber. Han ble ofte mobbet av andre barn, og å trene opp sin fysiske styrke ble noe av en besettelse. Da han var 14 år hadde han klart å trene seg opp i den grad at han stod modell for tegnere som utarbeidet anatomiske plansjer. Han ble overbevist om at «moderne» livsstil var roten til dårlig helse. Han flyttet til England i 1912 og levde som profesjonell bokser, sirkusartist og lærer i selvforsvar på politiskoler, men ved utbruddet av den første verdenskrig ble han internert sammen med andre tyskere, blant annet på øya Man i Irskesjøen. I denne tiden utviklet han sitt treningsystem som har fått navn etter ham selv.

I 1926 emigrerte Pilates til USA.[5] Han møtte sin framtidige hustru Clara på skipsreisen over Atlanterhavet, og i New York opprettet paret et treningsstudio hvor de ledet og trenet elever til inn på 1960-tallet. Hans metode, som de først kalte for «Body Contrology», men som siden har fått navnet «Pilates», er basert på at sinnet skal kontrollere musklene. Øvelsene omfatter å puste dypt for å styrke overkroppen og mellomgulvsmusklene. Særlig dansere ble hengivne tilhengere av hans øvelser, blant annet George Balanchine og Martha Graham.

Joseph Pilates skrev flere bøker om sitt treningsystem og tilhørende filosofi, blant annet Your Health (1934) og Return to Life through Contrology (1945). Han døde 83 år gammel i New York i 1967.

Dokumentarfilm[rediger | rediger kilde]

Dokumentarfilmen A Movement of Movement (2013) handler om Joseph Pilates.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Find a Grave, besøkt 18. juni 2024[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Autorités BnF, besøkt 13. mars 2018[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Autorités BnF, oppført som Joseph Pilates, BNF-ID 170967231[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «Pilates-Verband.de». Arkivert fra originalen 17. juli 2014. Besøkt 20. november 2013. 
  5. ^ a b «Joseph Pilates, Life and Biography». www.easyvigour.net.nz. Besøkt 31. januar 2023. 
  6. ^ «A Movement of Movement». A Movement of Movement the film (engelsk). Besøkt 31. januar 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]