Josef Pilates

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Josef Pilates
Født9. des. 1883[1]Rediger på Wikidata
MönchengladbachRediger på Wikidata
Død9. okt. 1967[2]Rediger på Wikidata (83 år)
New YorkRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Gründer, trener, oppfinner, turnerRediger på Wikidata
Far Heinrich Friedrich PilatesRediger på Wikidata
Mor Helena PilatesRediger på Wikidata
Nasjonalitet USA, TysklandRediger på Wikidata

Joseph H. Pilates (født 9. desember 1883 i Mönchengladbach, død 9. oktober 1967 i New York City) var en opprinnelig tysk sportsutøver og som etter å ha utvandret til USA fant han opp og promoterte Pilatesmetoden for fysisk form og kondisjon.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Pilates ble født i Tyskland [3] av en far som var en kjent idrettsutøver av gresk opphav og en mor som drev på med alternativ eller naturmedisin.[4] Som barn var han sykelig og led av astma, engelsk syke og giktfeber. Å trene seg opp sin fysiske styrke ble noe av en besettelse, og da han var 14 år var han skikket til posere for anatomiske studier. Pilates ble overbevist om at «moderne» livsstil var roten til dårlig helse. Han flyttet til England i 1912 og levde som profesjonell bokser, sirkusartist og lærer i selvforsvar på politiskoler, men ved utbruddet av den første verdenskrig ble han internert sammen med andre tyskere, blant annet på øya Man i Irskesjøen. I denne tiden utviklet han sitt treningsystem som har fått navn etter ham selv.

I 1926 emigrerte Pilates til USA,[4] møtte sin framtidige hustru Clara på skipet over, og i New York opprettet paret et treningsstudio hvor de ledet og trenet elever til inn på 1960-tallet. Hans metode, som de først kalte for «kontrollogi», men som siden har fått hans navn, «Pilates», er basert på at sinnet skal kontrollere musklene. Øvelsene lærer å puste dypt for å styrke overkroppen og musklene for abdomen. Særlig dansere ble hengivne tilhengere av hans øvelser, blant annet George Balanchine og Martha Graham.

Joseph Pilates skrev flere bøker om sitt treningsystem og tilhørende filosofi, blant annet Your Health (1934) og Return to Life through Contrology (1945). Han døde i 1967 83 år gammel i New York.

Joseph Pilates omhandles i dokumentarfilmen A Movement of Movement (2013).[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Autorités BnF, besøkt 13. mars 2018[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Autorités BnF, oppført som Joseph Pilates, BNF-ID 170967231[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Pilates-Verband.de
  4. ^ a b Joseph Pilates, Life and Biography
  5. ^ A Movement of Movement!

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]