Pilates

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pilatestrening

Pilates (eller pilatesmetoden etter Josef Pilates) er en form for fysisk trening med stabilitet og kroppskontroll som mål. Pilates er en form for styrketrening, men det handler ikke om å «pumpe» opp musklene for at de skal bli så store som mulig. Fokus er statisk styrke, ikke dynamisk styrke, og at den indre støttemuskulaturen bygges opp fra bunnen av, slik at kroppen kan bæres på en korrekt måte. Josef Pilates utviklet metoden tidlig på 1900-tallet. Han kalte selv treningsformen for «contrology», fordi han mente at utøverne bruker tankekraft for å kontrollere musklene.

Pilates utføres med rolige og skånsomme, men effektive øvelser. Øvelsene gjøres på en bestemt måte, ingenting overlates til tilfeldighetene. Under trening er utøveren hele tiden i bevegelse og stopper ikke opp i statiske posisjoner. Alt skjer i takt med rolig innpust og utpust. Josef Pilates sa: «En øvelse utført korrekt, er verd timer med feiltrening». Han sa også[1]:

Etter 10 ganger vil du kunne føle forskjell.
Etter 20 ganger vil du kunne se forskjell.
Etter 30 ganger vil du ha en helt ny kropp.

Pilatesmetoden brukes i dag over hele verden.[2] I USA finnes det over 500 studioer og i Storbritannia er det den hurtigst voksende treningsmetoden. Stadig flere ulike former for terapeuter benytter seg i dag av pilatesmetoden, slik at pasientene kan delta aktivt i sin egen behandling.[3]


Referanser[rediger | rediger kilde]