Place de la Concorde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Place de la Concorde
Basisdata
LandFrankrike
KommuneChamps-Élysées, Quartier de la Madeleine
Navngivning1772

Kart
place de la Concorde
48°51′56″N 2°19′16″Ø

Place de la Concorde er en plass i Paris, ved den nedre enden av Champs-Élysées, på nordsida av Seinen. Ved plassen ligger Tuileriene (Jardin des Tuileries). Fra plassen kan man se oppover Champs-Élysées og til Triumfbuen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den åttekanta plassen ble tegna av Ange-Jacques Gabriel i 1755, og fikk navnet Place Louis XV. På nordsida fikk plassen to like bygninger, én på hver side av Rue Royale; disse er eksempler på periodens arkitektur. Bygningene romma i begynnelsen regjeringskontorer, og den ene er fortsatt hovedadministrasjon for den franske marinen. Den andre er omgjort til luksushotell, Hôtel de Crillon.

Under den franske revolusjon ble statuen av Ludvig XV revet ned og plassen ble omdøpt til Place de la Révolution. Det gamle regimet hadde brukt plassen som offentlig rettersted; nå ble det reist en giljotin på plassen. Den 21. januar 1793 ble Ludvig XVI giljotinert her, og senere Marie Antoinette. Under den store terroren ble både Lavoisier, Danton og Robespierre henretta her. På én måned i 1794 ble over 1300 mennesker henretta.

Under thermidor-reaksjonen fra 1795 begynte myndighetene å kalle plassen Place de la Concorde, og i 1830 ble navnet gjort offisielt.

Obelisken[rediger | rediger kilde]

Place de la Concorde med obelisken.
I bakgrunnen Rue Royale og Madeleine-kirken. Hôtel de Crillon til venstre

Den 23 meter høye obelisken midt på plassen var en gave fra visekongen av Egypt til Louis-Philippe i 1836. Den er en 3300 år gammel granittobelisk fra Luxor med hieroglyfer som lovpriser farao Ramses II. I 1998 ble obelisken påsatt en gullbladet pyramide på toppen, til erstatning for den opprinnelige, som var antatt stjålet i 6. århundre f.Kr. Obelisken ligger på den såkalte Axe historique.

USAs ambassade ligger i det nordvestre hjørnet av plassen. Mot nord ligger Madeleine-kirken. Hovedkvarteret til Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) ligger også ved Place de la Concorde.