Joomla!

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Joomla!
Backend Joomla 4 en.png
Skjermdump av kontrollpanelet til Joomla! 1.5
Utvikler(e)Open Source Matters
Utgitt15. september 2005[1]
Nyeste versjon3.2.0
Plattform3.2.0
OperativsystemMultiplattform
Skrevet iPHP
OS-familieMambo Open Source
LisensGPL 2.0+[2][3]
Nettstedwww.joomla.org
Last ned

Joomla! er et GPL-lisensiert publiseringsverktøy basert på åpen kildekode (engelsk «Open source content management system», forkortet til «Open source CMS»).

Joomla! er skrevet i PHP for publisering av innhold på verdensveven, ved bruk av for eksempel en MySQL-database. Joomla! inneholder en rekke integrerte nøkkelfunksjoner (komponenter), deriblant levende bokmerker (RSS), utskriftsvennlig sidevisning, siste nytt, personlig innlogging, blogg-visning, spørreundersøkelser, avansert søk, flerspråklighet og en WYSIWYG-editor som kan brukes i flere nettlesere (IE, Firefox, Opera, Safari, og tilsvarende).

Navnet Joomla! er en fonetisk staving for bantuspråket swahilis ord «Jumbla» som betyr «alle sammen» eller «som en helhet».

Joomla! er programmert av de samme utviklerne som i sin tid også utviklet Mambo, et tilsvarende publiseringsverktøy for Internett. Joomla! ble opprettet da utviklerne av Mambo ble uenige, en del av utviklerne tok kildekoden til Mambo og forbedret og forenklet den betraktelig. Forrige stabile versjonstre (1.0.x) var basert på den originale koden fra Mambo, mens oppfølgerne (1.5.x og 1.6/1.7) er skrevet fra bunnen av.

Foruten tilleggstjenester og programsnutter for bruk i systemet, blir selve Joomla! også utviklet i Norge. Den norske brukerforeningen Joomla! i Norge forsøker å være et samlingssted for de norske ressursene. Joomla! er også oversatt til norsk.

Joomla! kan installeres med Microsoft Web Platform Installer, som installerer Joomla! på Windows og IIS. Microsoft Web Platform Installer installerer også PHP og MySQL dersom du ikke har de fra før.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Introducing Joomla 1.0». Besøkt 27. oktober 2021. 
  2. ^ http://www.joomla.org/about-joomla.html; besøksdato: 3. juni 2014.
  3. ^ «The joomla Open Source Project on Open Hub: Licenses Page». Open Hub. Besøkt 19. juli 2018.