Joomla!

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Joomla!
Utvikler(e)Open Source Matters[1]
Utgitt 15. september 2005[2]
Nyeste versjon5.0.3 (20. februar 2024)[3]
Kodelagerhttps://github.com/joomla/joomla-cms
OperativsystemMicrosoft Windows Unix-liknende
Skrevet iPHP,[4] JavaScript[5]
OS-familieMambo Open Source
TypeNettsted, creating, webutvikling
LisensGPL 2.0+[6]
Nettstedwww.joomla.org (en)[7]

Joomla! er et GPL-lisensiert publiseringsverktøy basert på åpen kildekode (engelsk «Open source content management system», forkortet til «Open source CMS»).

Joomla! er skrevet i PHP for publisering av innhold på verdensveven, ved bruk av for eksempel en MySQL-database. Joomla! inneholder en rekke integrerte nøkkelfunksjoner (komponenter), deriblant levende bokmerker (RSS), utskriftsvennlig sidevisning, siste nytt, personlig innlogging, blogg-visning, spørreundersøkelser, avansert søk, flerspråklighet og en WYSIWYG-editor som kan brukes i flere nettlesere (IE, Firefox, Opera, Safari, og tilsvarende).

Navnet Joomla! er en fonetisk staving for bantuspråket swahilis ord «Jumbla» som betyr «alle sammen» eller «som en helhet».

Joomla! er programmert av de samme utviklerne som i sin tid også utviklet Mambo, et tilsvarende publiseringsverktøy for Internett. Joomla! ble opprettet da utviklerne av Mambo ble uenige, en del av utviklerne tok kildekoden til Mambo og forbedret og forenklet den betraktelig. Forrige stabile versjonstre (1.0.x) var basert på den originale koden fra Mambo, mens oppfølgerne (1.5.x og 1.6/1.7) er skrevet fra bunnen av.

Foruten tilleggstjenester og programsnutter for bruk i systemet, blir selve Joomla! også utviklet i Norge. Den norske brukerforeningen Joomla! i Norge forsøker å være et samlingssted for de norske ressursene. Joomla! er også oversatt til norsk.

Joomla! kan installeres med Microsoft Web Platform Installer, som installerer Joomla! på Windows og IIS. Microsoft Web Platform Installer installerer også PHP og MySQL dersom du ikke har de fra før.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Welcome to Open Source Matters!». Besøkt 29. januar 2023. 
  2. ^ "Introducing Joomla 1.0"; forfatternavn: The Joomla! Project; verkets språk: britisk-engelsk; besøksdato: 27. oktober 2021.
  3. ^ «Release 5.0.3». 20. februar 2024. 
  4. ^ «The joomla Open Source Project on Open Hub: Languages Page». Open Hub. Besøkt 19. juli 2018. 
  5. ^ «Joomla!» (engelsk). Besøkt 2. februar 2023. 
  6. ^ «Joomla! - Content Management System to build websites & apps». Besøkt 3. juni 2014. 
  7. ^ api.github.com, besøkt 24. februar 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]