React (webrammeverk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
React
React
Utvikler(e)Facebook, Inc., Jordan Walke
Utgitt29. mai 2013
Nyeste versjon17.0.2 (22. mars 2021)[1]
Operativsystemmultiplattform
Skrevet iJavaScript
LisensMIT-lisensen[2][3]
Nettstedhttps://reactjs.org/

React (også kjent som React.js eller ReactJS) er et JavaScript bibliotek[4] for å lage/bygge brukergrensesnitt. Det vedlikeholdes av Facebook og et fellesskap av ulike utviklere og selskaper.[5][6][7]

React kan brukes som et utgangspunkt i utviklingen av enkelt-side (engelsk single-page) eller mobil applikasjon, da det er optimalisert for å raskt hente skiftende data som må registreres. Henting av data er imidlertid bare begynnelsen på det som skjer på en nettside, og det er grunnen til at komplekse React-applikasjoner vanligvis krever bruk av ekstra biblioteker for tilstandsstyring, ruting og interaksjon med et API.[8][9] Redux[10], React Router[11] og axios[12] er eksempler på slike biblioteker.

Historie[rediger | rediger kilde]

React ble i utgangspunktet utviklet i 2011 av Jordan Walke, en programvareingengiør ved Facebook, først og fremst ved utviklingen av Facebooks Newsfeedprodukt. Senere ble det videreført og tatt bruk i 2012 i bildedelingstjenesten Instagram. I mai 2013 kunngjorde Facebook at de ønsker å videreføre React i fremtiden som et Open-Source-Prosjekt. I oktober 2014 ble Reacts programvarelisens endret fra Apache-lisensen til BSD-lisensen som en ytterligere patentlisens, som forbeholder Facebook retten til å trekke tilbake lisensen ved patentstridigheter[13]. Denne ukonvensjonelle klausulen førte til en kontroversiell diskusjon. En omformulering av denne patentklausulen i April 2015 førte ikke til en slutt på konfliktene. I Juli 2017 offentliggjorde Apace Software Foundation at de ikke tillater at apacheprosjekter kan ha denne tilleggslisensen. Kontra den opprinnelige informasjonen og uten ønske om å gå tilbake fra klausulen, offentliggjorde Facebook i september 2017 React versjon 16.0.0. under MIT-lisensen.

Grunnleggende bruk[rediger | rediger kilde]

Følgende er et rudimentært eksempel på React-bruk i HTML med JSX og JavaScript.

<div id="myReactApp"></div>

<script type="text/babel">
 class Greeter extends React.Component { 
  render() { 
   return <h1>{this.props.greeting}</h1>
  } 
 } 

 ReactDOM.render(<Greeter greeting="Hello World!" />, document.getElementById('myReactApp'));
</script>

Greeter-klassen er en React-komponent som godtar en egenskap greeting. ReactDOM.render-metoden skaper en forekomst av Greeter-komponeneten, setter greeting-forekomsten til 'Hello World' og setter inn den gjengitte komponenten som et barnelement i DOM-elementet med ID myReactApp.

Når det vises i en nettleser blir resultatet

<div id="myReactApp">
 <h1>Hello World!</h1>
</div>

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]