John Lorne Campbell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Lorne Campbell
Født1. oktober 1906
Argyll
Død25. april 1996 (89 år)
Fiesole
Utdannet ved Rugby School
Beskjeftigelse Historiker, oversetter, musikkforsker, gårdbruker
Nasjonalitet Storbritannia, Det forente kongerike Storbritannia og Irland
Medlem av Fellow of the Royal Society of Edinburgh
Utmerkelser Offiser av Den britiske imperieordenen

John Lorne Campbell (født 1. oktober 1906 i Argyllshire i Skottland, død 25. april 1996 i Fiesole i Italia) var en skotsk historiker og folklorist. Han er særlig kjent for sitt arbeid med skotsk-gæliske sanger og poesi.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Campbell hadde sin utdannelse fra Cargilfield, Rugby og St John's College ved universitetet i Oxford. Han hadde sin hovedutdanning innen naturvitenskap og landbruk (Bachelor of Arts 1929, Master of Arts 1932), men studerte også skotsk historie og gælisk språk og kultur.

I 1932 dro han på studiereise til Nova Scotia i Canada. Her var det mange bosettinger etablert av emigranter fra Highlandregionen i Skottland på 1700- og 1800-tallet. Campbell skulle studere på hvilken måte bosettingsmønstre og jordbruksmetoder hadde blitt bevart fra Skottland til Canada. Han ble imidlertid vel så opptatt av hvordan språk og kultur hadde blitt muntlig overlevert, det var flere bosetninger på Nova Scotia som helt eller delvis var gælisktalende. Både kulturtradisjonene blant skotske emigranter i Canada, og ikke minst den muntlige overleveringen av sanger og fortellinger skulle bli viktige områder i hans arbeid. Han skrev bøker og artikler om kanadisk gælisk, han ble en pioner inennfor bruk av lydopptak for å bevare muntlige tradisjoner.

Canna House på Canna, Campbells hjem i nesten 50 år.
John Lorne Campbells gravsten i Canna.

Under et besøk på South Uist i 1934 traff Campbell Margaret Fay Shaw, en amerikanske musiker og fotograf som bodde i Glendale. De giftet seg året etter, og kom til å samarbeide tett i innsamling og bevaring av gælisk tradisjonsmateriale.

I 1938 kjøpte ekteparet øya Canna i Small Isles i Hebridene. Eiendommen ble drevet etter økologiske prinsipper. I mai 1981 ga Campbell eiendommen til National Trust for Scotland, som fortsatt eier og driver øya. Den avvigslede kirken St. Edwards kapell har siden blitt gjort om til et studiesenter for gælisk språk, som åpnet i 2001. Her er 1500 Gæliske folkesanger og folkeeventyr innsamlet av Campbell bevart.

John Lorne Campbell døde i 1996 under en reise i Italia. Han ble først gravlagt der, men hans levninger ble så ført tilbake til Canna og gravlagt der i 2006.


Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Highland Songs of the ’Forty-five, 1933
  • Hebridean Folksongs, tre bind 1969-81
  • Gaelic in Scottish Education and Life, 1945
  • Gaelic Words and Expressions from South Uist and Eriskay, 1959
  • Canna: the History of a Hebridean Island, 1984

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]