John Dewey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
John Dewey
John Dewey in 1902.jpg
John Dewey i 1902
Født 20. oktober 1859
Burlington, Vermont, USA
Død 1. juni 1952 (92 år)
Utdannet ved Johns Hopkins University, University of Vermont
Yrke Filosof og psykolog
Nasjonalitet USA
Religion ateisme
Medlem av American Philosophical Society, American Psychological Association, Phi Beta Kappa

John Dewey (født 1859, død 1952) var en amerikansk filosof, pedagog og psykolog. Anerkjent som en av grunnleggerne til den filosofiske retningen pragmatisme. Foregangsmann for utbredelse av utdanning i USA og resten av verden.

Livsløp[rediger | rediger kilde]

I 1894 ble Dewey ansatt ved University of Chicago hvor han formet sine tanker i en empirisk teori. Fra 1904 var han professor i filosofi ved både Columbia University og Teachers College, Columbia University.

Han regnes som en av grunnleggerne av pragmatismen sammen med Charles Sanders Peirce og William James, er en viktig skikkelse innen psykologien og var også sentral innenfor pedagogikken i USA i første halvdel av 1900-tallet.

I 1937 var Dewey formann for en rettskommisjon som frikjente Trotsky fra de beskyldninger som Stalin hadde rettet mot ham.

Deweys betydning[rediger | rediger kilde]

Dewey har hatt stor betydning for amerikansk skolevesen og oppdragelsesidealer, og har påvirket den pedagogiske utvikling også i Tyskland, Sovjetunionen, Tyrkia, Kina, Japan. Dewey hadde en sterk tro på oppdragelsens muligheter og betydning, ikke bare som et middel til å gi kunnskaper, men også som karakterdannende virksomhet med sosial tilpasning for øye. Karakteristisk for hans pedagogiske ideer er begrepene elevaktivitet[1] og arbeidsskole: slagordet var "learning by doing".

Som filosof var Dewey først påvirket av tysk idealisme og hegelianisme, men kom senere under avgjørende innflytelse fra William James og hans pragmatisme. Dewey utformet sin egen form for pragmatisme, som han kalte instrumentalisme – tenkningen er et instrument eller redskap for handling – og har gjennom denne hatt stor innflytelse på filosofi og sosial tenkning i USA. I psykologien var han en forløper for en moderat behaviorisme.[2]

Sammen med Charles Sanders Peirce og William James er Dewey anerkjent som en signifikant grunnlegger av den filosofiske retningen pragmatisme. Han er også kjent som far for praktisk psykologi og foregangsmann for utbredelse av utdanning i USA og resten av verden.

Kjente uttrykk[rediger | rediger kilde]

«Learning by doing and reflection».[3]
«I am ok, you are ok»

Utdanningsfilosofi[rediger | rediger kilde]

Frimerke av John Dewey (1968)

Som det fremgår av hans Democracy and Education, søkte Dewey å sammenstille, kritisere og utvide de demokratiske og førdemokratiske utdanningsfilosofiene til Rousseau og Platon[trenger referanse].

Han så Rousseaus filosofi som overdrevent individfokusert og Platons filosofi som overdrevent samfunnsfokusert. For Dewey var denne avgrensningen et falsum; som Lev Vygotskij så han hukommelsen og dets dannelse som en samarbeidende prosess. Individet er dermed bare meningsfullt som del av et samfunn, og samfunn har bare mening når det erkjenner at det lever av de individuelle medlemmene. Som det fremgår i hans senere Experience and Nature ser imidlertid Dewey viktigheten av subjektiv erfaring fra enkeltmennesker til å introdusere reformideer.

For Dewey var det av grunnleggende betydning at undervisning ikke skulle være belæring av døde fakta, men at ferdighetene og kunnskapen som studentene lærte skulle integreres i deres liv som personer, medborgere og mennesker. Dette praktiske element — learning by doing — sprang ut fra hans tilhørighet til den filosofiske skolen pragmatisme. Deretter etablerte han sin kjente Lincoln-skole i Manhattan som ble nedlagt kort tid etter.[trenger referanse]

Hans ideer var populære, men de ble aldri integrert i undervisningen ved offentlige amerikanske skoler på bred basis selv om mange av hans verdier og uttrykk var utbredte. Progressive utdannelse (både som uttrykt av Dewey og i de mer populære former som Dewey var kritisk til) ble i hovedsak vraket under den kalde krigen. Hovedbekymringen omkring utdanning da var å skape og opprettholde en vitenskapelig og teknologisk elite for militære formål.[trenger referanse] Etter den kalde krigen har progressiv undervisning gjenoppstått i mange skolereformer og pedagogiske teorier.

Dewey er ofte regnet for å ha skapt grunnlaget for jobbrelatert utdannelse (jobbrelatert utdannelse), normerte utdannelsesreformer, og matematiske standarder som NCTM. Alle disse poengterer kritisk tenkning ved memorering av fakta.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Stavdal.me | Klasseromsledelse – å lære ved å gjøre». stavdal.me. Besøkt 22. mai 2016. 
  2. ^ «John Dewey – Store norske leksikon». Store norske leksikon. Besøkt 22. mai 2016. 
  3. ^ Dewey sa egentlig «learn to know by doing and to do by knowing»
filosofiDenne filosofi-, psykologi- og personrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.