Lev Vygotskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lev Vygotskij
Lev-Semyonovich-Vygotsky-1896-1934.jpg
Fødtלײב װיגאָדסקי, Лев Семенович Виготський, Lev Semionovich Vygotsky
5. november 1896[1]
Orsja
Død11. juni 1934[2][1] (37 år)
Moskva
Gravlagt Novodevitsjijkirkegården
Utdannet ved Statsuniversitetet i Moskva, Moscow City People’s University
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Filosof, psykolog, pedagog, musiker, faglitterær forfatter, universitetslærer, antropolog
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet, Sovjetunionen

Lev Semjonovitsj Vygotskij (russisk Лев Семёнович Выготский; født 5. novemberjul./ 17. november 1896greg. i Orsja i Det russiske rike - nå del av Hviterussland, død 11. juni 1934 i Moskva) var psykolog. Han har hatt stor betydning for utviklingspsykologi og pedagogikk.

Vygotskij var en av de første psykologene som vektla mennesket som kulturvesen. Vygotskij var opptatt av den nærmeste utviklingssonen (den proksimale utviklingssone) og la grunnlaget for et sosiokulturelt læringssyn. Det er en balansegang mellom hva barnet lærer selv og hva det lærer ved assistanse.

Lev Vygotskij kategoriseres som en sosialkonstruktivist. Han var opptatt av at læringen skjer i et sosialt samspill, en interaksjon mellom individer.

Vygotskij sa at menneskets levekår påvirker dets tenkemåte, og at det er felles egenskaper i omgivelsene som gir mennesker måter å tenke og forstå hverandre på. Redskaper, både teknologiske og mentale, hjelper mennesket fremover og til å forbedre levekårene. Fellesskapet handler om at vi ved å stå sammen kan nå lenger enn ved å stå alene, og forteller at de kollektive prosessene er viktige. Behaviorister vil hevde at utvikling er resultat av modning og at individer i samspill med forskjellige situasjoner tilpasser sin atferd til omgivelsene ved at atferd blir en funskjon av miljøet og derfor blir atferden like kompleks som miljøet personen har vært i, mens kognitive teorier ser utvikling som et resultat av ubalanse og gjenopprettelse av balansen. Vygotskij på sin side, mente at flere ulike utviklingsprinsipper må ligge til grunn, og at ulike prinsipper gjør seg gjeldende med ulik styrke i løpet av livet. All intellektuell utvikling og all tenkning har hos Vygotskij utgangspunkt i sosial aktivitet. Det sosiale kommer først, så det individuelle. Det individuelle er et resultat av sosialt samspill.

Verker[rediger | rediger kilde]

Antologi[rediger | rediger kilde]

  • Psykologi och dialektik, En antologi, utvalg ved Lars-Christ Hydén, Stockholm: P.A. Nordstedt & Söner, 1981 ISBN 91-1-804121-3

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Vygotsky: An Intellectual Biography
  2. ^ Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Lew Semjonowitsch Wygotski, wygotski-lew-semjonowitsch