John Curtin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
John Curtin
FødtJohn Joseph Ambrose Curtin
8. jan. 1885[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Creswick (Colony of Victoria, Det britiske imperiet)
Død5. juli 1945[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (60 år)
The Lodge
BeskjeftigelsePolitiker, australsk fotball-spiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedGrenville College[5]
Boston College
St Ambrose's School, Brunswick
EktefelleElsie Curtin
PartiAustralian Labor Party
NasjonalitetAustralia
GravlagtKarrakatta Cemetery
14. statsminister i Australia
Valg: 1937, 1940, 1943
7. oktober 1941–5. juli 1945
ForgjengerArthur Fadden
EtterfølgerFrank Forde
Signatur
John Curtins signatur

John Curtin i 1908
Curtin med Douglas MacArthur under krigsplanlegging i 1942
Curtin, til høyre, på 1944 Commonwealth Prime Ministers' Conference
Billy Hughes, John Curtin og Generalguvernør Prins Henry, hertug av Gloucester i Canberra i 1945
John Curtins grav på Karrakatta Cemetery
John Curtin statue ved Fremantle Town Hall

John Joseph Curtin (født 8. januar 1885 i Creswick i Victoria i Australia, død 5. juli 1945) er en australsk politiker og den fjortende statsministeren for Australia.

Som medlem av Australian Labor Party dannet Curtin en mindretallsregjering i 1941. Curtin ledet Australian Labor Party til deres største seier noensinne med to tredeler av setene i underhuset og over 58 prosent ved det neste valget i 1943. Curtin døde to år senere og han ble etterfulgt i statsministerembetet av Ben Chifley. Curtin ble ansett som en av de største statsministerne for Australia. General Douglas MacArthur uttalte at Curtin var «en av de største statsmennene i krigstid». Hans forgjenger som statsminister, Arthur Fadden uttalte at «Det finnes ingen større politisk figur i det australske offentlige liv i min levetid enn John Curtin».

Hans navn blir noen ganger referert til som «John Joseph Ambrose Curtin». Curtin valgte navnet «Ambrose» som en bekreftelse på hans religiøse tro til katolisismen da han var rundt 14 år gammel, men dette navnet ble aldri en del av hans juridiske navn. Han forlot den katolske tro som en ung mann, og han droppet dermed også navnet «Ambrose» som en del av hans navn.

Johns far arbeidet som en politimann og var av irsk avstamning, Curtins skolegang varte frem til han fylte 14 år da han begynte å jobbe for en avis på hjemstedet Creswick. Han ble snart aktiv i både Australian Labor Party og i Victorias Sosialistparti som var en marxistisk gruppe. Han skrev flere artikler for forskjellige radikale og sosialistiske aviser under navnet Jack Curtin. Det antas at Curtin sitt første offentlig verv da han søkte på stillingen som sekretær for Brunswick Football Club som spilte australsk fotball, men han ble nedstemt. Han hadde tidligere spilt for Brunswick mellom 1903 og 1907.

Fra 1911 til 1915 var Curtin ansatt som sekretær for fagforeningen Timberworkers' Union og under den første verdenskrig var han pasifist. Han var Labor Party sin kandidat for distriktet Balaclava i 1914. Han ble for en kortvarig periode fengslet for å ha nektet å delta på en obligatorisk legeundersøkelse, selv om han visste at hans syn var så dårlig at han ikke ville vært aktuell for verving. I 1917 giftet han seg med Elsie Needham, søster av den australske politikeren Ted Needham. Curtin flyttet til Cottesloe i nærheten av Perth i 1917 for å bli redaktør for Westralian Worker, den offisielle avisen for den australske fagforeningen. I tillegg til hans holdning til arbeidstakerrettigheter, ble Curtin også en sterk talsmann for rettighetene til kvinner og barn.

I 1927, innkalte den føderale australske regjeringen til en kongelig kommisjon for barn og Curtin ble utnevnt som medlem av denne kommisjonen. Han stod til valg for det australske parlamentet flere ganger før han vant et føderalt sete for distriktet Fremantle i 1928. Han var ventet å bli valgt som minister til kabinettet til James Scullin sin Labor Party-regjeringen etter valget i 1929. Han mistet sitt sete i parlamentet som følge av valget i 1931, men han vant setet tilbake igjen tre år senere, i 1934.

Da Scullin gikk av som leder for Australian Labor Party i 1935, ble Curtin uventet valgt (med bare én stemmes overvekt) til å etterfølge ham som Labor-partiet nye leder. I september 1939 ble hele verden kastet ut i krig da Nazi-Tyskland invaderte Polen og Storbritannia og Frankrike erklærte Tyskland krig. Den daværende australske statsministeren Robert Menzies erklærte landets troskap og støtte til den britiske krigsinnsatsen mot tyskerne.

I 1941 reiste Robert Menzies til Storbritannia for å diskutere Australias rolle under krigen. Samtidig som han befant seg i Storbritannia, mistet Menzies mye av hans støtte fra sitt eget parti i hjemlandet. I 1941 ble Curtin innsatt som Australias nye statsminister etter Menzies. Den 7. desember 1941 brøt Stillehavskrigen ut. Curtin holdt en historisk tale som markerte et vendepunkt i Australia sitt forhold med Storbritannia. Mange følte at statsminister Curtin skrinla Australias politiske bånd med Storbritannia og Winston Churchill uten å ha noe solid partnerskap med USA. Denne talen fikk også kritikk på høyt nivå fra regjeringene i Storbritannia og USA og USAs president Roosevelt skal ha uttalt at det «luktet panikk» av talen hans.

Curtin døde den 5. juli 1945 i en alder av 60 år. Han var den andre australske statsministeren som døde mens han fremdeles var innsatt ved statsministerkontoret innen de seks siste årene. Kroppen hans ble returnert til Perth, ombord på en Dakota fra RAAF som ble eskortert under flyturen av ni jagerfly. Han ble gravlagt ved Karrakatta Cemetery i Perth i Australia. Begravelsen ble fulgt av over 30 000 som var tilstede på kirkegården med mange flere tilskuere langs gatene.

Curtin var mest kjent for hans betydelige utvidelse av forskjellige sosiale tjenester og velferdstilbud i hans periode som statsminister. Blant hans mange opprettelser av sosiale tjenester var blant annet fødselspermisjon for aboriginer i 1942. Vesentlige forbedringer med den australske pensjonsordningene ble gjort som for eksempel med uførhet og alderspensjonen økte. Curtin ble hedret med Curtin University of Technology i Perth, John Curtin College of the Arts i Fremantle og John Curtin School of Medical Research i Canberra. En bronsestatue av ham ble avduket den 14. august 2005. I 1975 ble han hedret med et frimerke som bærer hans portrett som ble utstedt av Australia Post.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/John-Curtin, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Proleksis Encyclopedia, oppført som John Joseph Curtin, Proleksis enciklopedija-ID 53152[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, oppført som John Joseph Curtin, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id curtin-john-joseph, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Discogs, oppført som John Curtin (3), Discogs artist-ID 4898627, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.thecourier.com.au[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]