Arthur Fadden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Arthur Fadden
FaddenPEO.jpg
Født 13. april 1894
Ingham, Queensland, Australia
Død 21. april 1973 (79 år)
Brisbane
Parti Country
Nasjonalitet Australia
Utmerkelser storkorsridder av Sankt Mikaels og Sankt Georgs orden
13. statsminister i Australia
Valg: 1943
29. august–7. oktober 1941
Forgjenger Robert Menzies
Etterfølger John Curtin

Portrett av Arthur Fadden
Byste av Arthur Fadden av skulptøren Wallace Anderson som står i Prime Minister's Avenue i Ballarat Botanical Gardens

Arthur William Fadden (født 13. april 1894 i Ingham i Queensland, død 21. april 1973 i Brisbane i Australia) var en australsk politiker og for en kortere periode satt han som den trettende statsministeren for Australia.

Fadden var sønnen til en presbyteriansk politimann. Han ble utdannet ved statlige skoler, og senere studerte han regnskapsføring mens han arbeidet som assistent. I 1919 var Fadden med på å danne North Queensland Rugby League, og han fungerte som denne organisasjonens aller første sekretær. I 1920 etablerte han et vellykket regnskapsbyrå som hadde kontorer både i Brisbane og i Townsville.

I 1932 ble Fadden valgt inn som medlem for den lovgivende forsamlingen i delstaten Queensland. Han ble beseiret ved det neste valget i 1935. I august 1941 gikk Robert Menzies av som statsminister og Fadden ble utnevnt til den nye lederen for United Australia Party (UAP). Etter valget i 1946 gjenopptok Fadden det politiske samarbeidet med tidligere statsminister Robert Menzies. Fadden var alltid kjent som en frittalende konservativ politiker, men slutten av 1940-tallet ble han en sterkt anti-kommunistisk i sin tankegang.

Menzies vant en massiv seier under det neste valget, og Fadden ble utnevnt til kasserer i den andre regjeringen til Menzies. Selv om inflasjonen var svært høy i Australia på begynnelsen av 1950-tallet, som tvang ham til å innføre flere svært stramme budsjetter, så presiderte han over en blomstrende økonomi under denne perioden, og det var spesielt gode tider for bøndene. Han pensjonerte seg som politiker like før valget i 1958 og han levde deretter en stille tilværelse frem til sin død i Brisbane i 1973, i en alder av 79 år.

Fadden ble gjort til kommandørridder av Order of St. Michael og St. George (KCMG) i 1951. Han ble derved adlet og kunne føre tiltaleformen sir foran sitt navn. I 1958 ble han hevet til storkorsridder (GCMG) av den samme ordren. Den æren ble overdratt til Fadden av Kong George VI under en seremoni i London som ble avholdt den 31. januar 1952, bare en ukes tid før kongens død.

En forstad i Canberra er blitt oppkalt etter Fadden. I 1975 ble han hedret på et frimerke som bærer hans portrett og som ble utstedt av Australia Post.