John Anthony Donovan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
John Anthony Donovan
Født5. aug. 1911Rediger på Wikidata
Død18. sep. 1991Rediger på Wikidata (80 år)
BeskjeftigelseKatolsk prest (1935–), katolsk biskop (1954–) Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedSacred Heart Major Seminary

John Anthony Donovan (født 5. august 1911 i Chatham i Ontario i Canada, død 18. september 1991 i Sylvania i Ohio i USA) var en kanadisk-amerikansk katolsk prelat som var biskop av Toledo i Ohio.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

John Anthony Donovan innvandret til USA. Han studerte filosofi og katolsk teologi ved Sacred Heart Seminary i Detroit og ved Det pavelige universitet Gregoriana i Roma. Han var alumne ved Pontifical North American College.

Prest[rediger | rediger kilde]

Den 8. desember 1935 ble Donovan presteviet i Roma av kardinal Francesco Marchetti Selvaggiani. Deretter var han kansellist og så generalvikar i erkebispedømmet Detroit.[1]

Hjelpebiskop i Detroit[rediger | rediger kilde]

Den 6. september 1954 utnevnte pave Pius XII ham til titulærbiskop av Rhasus og til hjelpebiskop i Detroit. Erkebiskopen av Detroit, kardinal Edward Aloysius Mooney, bispeviet ham den 26. oktober samme år; medkonsekranter var biskopenn av Grand Rapids, Allen James Babcock, og hjelpebiskop i Detroit Alexander Mieceslaus Zaleski. Som hjelpebiskop hadde han også hyrdeansvar for menigheten St. Veronica i East Detroit.

Han deltok på alle fire sesjoner av Andre Vatikankonsil.

Biskop av Toledo[rediger | rediger kilde]

Pave Paul VI utnevnte ham den 25. februar 1967 til biskop av Toledo. Han ble innført i embedet den 18. april samme år. Den 29. juli 1980 innvilget pave Johannes Paul II hans avskjedssøknad.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Judy Tarjanyi. John Donovan, fifth bishop to serve Toledo. 
  2. ^ www.catholic-hierarchy.org donovanj, lest 16. oktober 2022