Johan V av Portugal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johan V av Portugal
Konge av Portugal og Algarve
Født22. oktober 1689
Lisboa
Død31. juli 1750 (60 år)
Lisboa
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
  • Monarch of Portugal (1706–1750)
  • stormester av Tårn- og sverdordenen Rediger på Wikidata
EktefelleElisabet av Aragón
FarPeter II av Portugal
MorMaria Sofia av Neuburg
Søsken
8 oppføringer
Infanta Francisca Josefa av Portugal
Luísa, hertuginne av Cadaval
Infanta Isabel Luísa of Portugal
Infante Francisco, Duke of Beja
Infante António of Portugal
Joseph, Archbishop of Braga
João of Braganza, Prince of Brazil
Infante Manuel av Ourém
Barnbl.a.:
NasjonalitetKongedømmet Portugal
GravlagtKlosteret São Vicente de Fora
Annet navnJohan V, o Magnânimo
Regjeringstid9. desember 1706
31. juli 1750
Signatur
Johan V av Portugals signatur
Våpenskjold
Johan V av Portugals våpenskjold

Johan V av Portugal (portugisisk: João V; født 22. oktober 1689, død 31. juli 1750) var konge av Portugal og Algarve fra 1706 og fram til sin død i 1750. Han økte prestisjen til Portugal, som lenge hadde vært i tilbakegang blant de europeiske hoff,[1] og opp til en nytt nivå av framgang og rikdom. Således ble hans tilnavn o Magnânimo («den strålende») og o Rei-Sol Português («den portugisiske solkongen»).

Portiko Palácio Nacional de Mafra (2016)

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Johan ble født i Ribeirapalasset i Lisboa, som sønn av kong Pedro II og dronning Maria Sofia av Neuburg. Johan var ikke farens førstefødte sønn, men den eldre broren som han ble oppkalt etter døde kort før Johan ble født.

Ved dåpen fikk ikke Johan de sedvanlige arvefølgetitler fyrsten av Brasil og hertugen av Braganza, bare tittelen infante av Portugal - dette av respekt for den avdøde broren.[trenger referanse]

I oppveksten var Johan omgitt av mange av Europas store tenkere. Blant sine lærere hadde han jesuittene Francisco da Cruz, João Seco og Luís Gonzaga - sistnevnte var ansvarlig for utdannelsen av alle kong Peters barn. Han sørget for at de ble eksponert for militære fag, politikk, astronomi, nautiske studier, matematikk og historie. Senere fikk han også opplæring av diplomaten Luís da Cunha.

Portugals konge[rediger | rediger kilde]

Regjeringstiden til Johan V opplevde en enorm tilgang på gull til pengebeholdningen i kongens skattekiste, hovedsakelig basert på kongelig femtedel fra de portugisiske koloniene i Brasil og Maranhão.[trenger referanse] Med den kombinerte rikdommen til regjeringen og den kongelige husholdning var Johan V i stand til å opprettholde et særdeles overdådig hoff, et av de rikeste i Europa, og som sammenfalt med den økonomiske framgangen til den portugisiske adelen. Johan Vs rikdom gjorde det også mulig for ham å herske over landet bortimot eneveldig, og henga en stor del av sin politikk på å holde den voksende adelen i stramme tøyler.[trenger referanse] Kongen fikk bygget et monumentalt palass i barokk (Palácio Nacional de Mafra) og italiensk nyklassisistisk arkitektur i Mafra, rundt 28 km fra Lisboa. Kostnaden tilsvarte nesten alt gull fra Brasil.[2] Han reiste mange storslagne bygninger i Lisboa.

Palácio Nacional de Mafra (2016)

Til tross for behovet for luksus og kostbar overdådighet, var han samtidig en from mann som henga store deler av dagen til bønn og religiøs lesning.[trenger referanse] Han ble belønnet av pave Benedikt XIV etter at han hadde kommet med meget store donasjoner til Vatikanet. Paven lot ham kalle seg «den mest trofaste majestet», noe som gledet ham stort.[trenger referanse] Selv om han vendte seg til den katolske kirken for aksept og lovprisning, stadfestet han også at hans politikk sto over kirkens, noe som tidvis førte til konflikt mellom den hellige stol og kongen.

Det lange regimet til Johan V kan deles i to perioder: den første halvdelen der Portugal forsøkte å spille en aktiv rolle i Europa og verden, og en andre periode fra 1730-tallet og fram til kongens død, hvor den strategiske alliansen med Storbritannia gradvis fikk stadig større betydning, og til kongedømmet begynte å stagnere.[trenger referanse]

Avkom[rediger | rediger kilde]

Navn Portrett Levetid Merknader
Ved Maria Ana av Østerrike (7. september 1683 – 14. august 1754; gift ved stedfortreder den 27. juni 1708)
Infanta Maria Barbara av Portugal 4. desember 1711 –
27. august 1758
Gift med Fernando VI, konge av Spania. Hun fikk ingen barn fra dette ekteskapet.
Pedro, fyrste av Brasil 19. oktober 1712 –
29. oktober 1714
Fyrste av Brasil fra fødselen og til sin død.
Josef av Portugal 6. juni 1714 –
24. februar 1777
Konge av Portugal fra 1750 og til 1777. Han var gift med Mariana Victoria av Spania, datter av Filip V av Spania. Han fikk fire barn fra dette ekteskapet.
Infante Carlos av Portugal 2. mai 1716 –
1. april 1736
Han døde 19 år gammel av feber.
Peter III av Portugal 5. juli 1717 –
25. mai 1786
Konge av Portugal, jure uxoris («ved sin hustrus rett»), fra 1777 og til 1786. Han var gift med Maria I av Portugal. Han fikk sju barn i dette ekteskapet.
Infante Aleksander av Portugal 24. september 1723 –
2. august 1728
Han døde 4 år gammel av kopper.
Med Luísa Inês Antónia Machado Monteiro
António av Braganza 1. oktober 1714 –
14. august 1800
En av tre barn av utenomekteskapelige barn (Meninos de Palhavã, barn av Palhavã). Johan V anerkjente ham og ga ham en del av sine eiendommer.
Med Madalena Máxima de Miranda (ca.1690 – )
Gaspar av Braganza, erkebiskop av Braga 8. oktober 1716 –
18. januar 1789
Øverste erkebiskop av Braga fra 1758 og til 1789. En av tre barn av utenomekteskapelige barn (Meninos de Palhavã). Johan V anerkjente ham og ga ham en del av sine eiendommer.
Med Paula de Odivelas (ca.1690 – )
José av Braganza, høyinkvisitor av den portugisiske inkvisisjonen. 8. september 1720 –
31. juli 1801
Høyinkvisitor den portugisiske inkvisisjonen fra 1758 og til 1777. En av tre barn av utenomekteskapelige barn (Meninos de Palhavã). Johan V anerkjente ham og ga ham en del av sine eiendommer.
Med Luísa Clara de Portugal (21. august 1702 – 31. august 1779)
Maria Rita av Braganza 1731 - 1808 Nonne ved nonneklosteret i Santos, i Lisboa. Johan V anerkjente henne ikke offentlig, men betalte en del av hennes utgifter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Carmo Reis, A. do (1987): Atlas de História de Portugal, bind V
  2. ^ Green, Toby (2008): Inquisition: The Reign of Fear, Pan Books, s. 315. Sitat: «The construction of the palace was so costly that it consumed virtually all of the Brazilian gold, which might otherwise have been used to benefit the general economy of Portugal.»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger
Peter II av Portugal

Monarker i Portugal og Algarve
1706–1750
Etterfølger
Josef I av Portugal