Benedikt XIV

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Benedikt XIV
Benedictus XIV
Benoit XIV.jpg
FødtProspero Lorenzo Lambertini
31. mars 1675
Bologna, Italia
Død3. mai 1758
Roma
Ektefelle ingen
Utdannet ved La Sapienza
Beskjeftigelse Geistelig, katolsk prest, canon law jurist
Livssyn Den romersk-katolske kirke
Valgt17. august 1740
Innsatt22. august 1740
Saligkåret-
Helligkåret-
Festdag-
ForgjengerKlemens XII
EtterfølgerKlemens XIII

Benedikt XIV (født 31. mars 1675 i Bologna, død 3. mai 1758) var pave fra 1740 til 1758.

Han ble kreert til kardinal av Benedikt XIII ved konsistoriet den 9. desember 1726 og ble valgt til pave 17. august 1740.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prospero Lambertini begynte sin løpebane som jurist. Han ble i 1727 erkebiskop av Ancona, i 1728 kardinal og i 1731 erkebiskop av Bologna, der han ved sin personlighet vant allmenn hengivenhet. Den dugelighet han oppviste på disse poster og den formidlrnde stilling han intok innen kardinalkollegiet førte til at han i 1740 ble vangt til pave.

Benedikt svek ikke de forhåpninger som ble stilt til ham ved hans tiltreden til pavestolen. Han arbeidet for å bedre kuriens ødelagte finanser ved omsorg for Kirkestatens jordfbruk, handel og industri, og ved sparsomhet i forvaltningen. Han arbeidet for å høyne presteskapets svekkede anseelse ved strengere kontroll over deres utdannelse og vandel. Han økte i begge anliggender kravene for presters ansettelser, innskjerpet biskopenes plikt til å avholde bispedømmesynoder og visitaser og tilsatte en kommisjon av seks kardinaler, til hvilken biskopene annethbert år skulle sende beretninge om sitt presteskaps fromhet, sedelighet og utdannelse.

Benedikts utenrikspolitikk var fredelig, i blant grensende til ettergivenhet, hvorved han i en tid klarte å utjevne de stridigheter han han hadde arvet fra sin forgjenger med de italienske makter, Portugal, Spania og keiseren. Som første pave anerkjente han den prøyssiske kongetittelen. På grunn av sin toleranse ble han blant annet høyt skattet av Fredrik II av Preussen.

Av allmenn kirkelig innretning var Benedikt storhjertet og tolerant. Han havnet tidlig i sin regjeringstid opp i stridighetene rundt jesuittenes adaptasjonsmetoder i deres misjoner i India og Kina; han ga kort før sin død Joao Carlos Saldanha Oliyeira i oppdrag å iverksette en lenge planlagt reformadjon av de portugisiske jesuittene.

For vitenskapelige spørsmål hadde Benedikt en livlig interesse. Selv forfattet han verdifulle arbeider, særlig i kanonisk rett. Et første opplag av hans samlede verker utkom i Roma 1747-51 i 12 bind, en ny og fullstendigere i Venezia i 1767 i 15 bind.

Benedikt stiftet flere lærde samfunn for studiet av kirkehistorie samt den romerske og førkristne arkeologi og lot gjennom Giuseppe Simon Assemani oppretta en katalog over Vatikanbibliotekets beholdning.

Pave Benedikt XIV døde den 3. mai 1758 i Roma.

Sitater[rediger | rediger kilde]

  • Sive genitum, sive factum, pax vobiscum (Om han nå ble født eller skapt – fred være med dere).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]Emblem of the Papacy SE.svg
Forgjenger:
Klemens XII
Pave
(liste over paver)
Etterfølger:
Klemens XIII
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)