Josef av Portugal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Josef av Portugal
Konge av Portugal og Algarve
D. José I de Portugal.jpg
Født6. juni 1714
LisboaRediger på Wikidata
Død24. februar 1777 (62 år)
Sintra
Beskjeftigelse KongeRediger på Wikidata
Embete
  • Monarch of Portugal (1750–1777)
  • stormester av Tårn- og sverdordenen Rediger på Wikidata
Ektefelle Mariana Victoria
Far Johan V av PortugalRediger på Wikidata
Mor Maria Anna av ØsterrikeRediger på Wikidata
Søsken
8 oppføringer
Barbara av Portugal, Infante Alexandre of Portugal, Pedro, prins av Brazil, Peter III av Portugal, Gaspar de Bragança, António of Braganza, Child of Palhavã, José de Bragança, Infante Carlos of PortugalRediger på Wikidata
Barn bl.a.:
Nasjonalitet PortugalRediger på Wikidata
Gravlagt Klosteret São Vicente de ForaRediger på Wikidata
Utmerkelser Kristusordenen, Santiago av sverdets orden, AvizordenenRediger på Wikidata
Annet navnJosef, o Reformador
Regjeringstid
Signatur
Josef av Portugals signatur
Våpenskjold
Josef av Portugals våpenskjold

Josef I av Portugal (portugisisk: José I; født 6. juni 1714, død 24. februar 1777) var konge av Portugal og Algarve fra 1750 og til sin død i 1777. Han etterfulgte sin far Johan V av Portugal. Han var den tidligere kongens tredje barn med sin hustru, dronning og erkehertuginne Maria Anna av Østerrike. Han hadde en eldre bror Peter, men som døde to år gammel, og tre yngre brødre. Han giftet seg i 1729 med Mariana Victoria av Bourbon, infanta av Spania. Hans tilnavn var o Reformador, reformatoren, grunnet de reformer som skjedde i hans regjeringstid.

Han overtok tronen i 1750 da han var 36 år gammel,[1] og bortimot umiddelbart la han den effektive styringen av landet i hendene på Sebastião José de Carvalho e Melo, bedre kjent som markien av Pombal.[1] Den faktiske historien om Josefs kongedømme er historien om marki Pombal. Hans tid sammenfalt også med det store jordskjelvet i Lisboa den 1. november 1755 som la Portugals hovedstad i grus og drepte kanskje nær opp til 100 000 mennesker.[2] Jordskjelvet gjorde kongen psykisk syk og utviklet en alvorlig form for klaustrofobi og klarte aldri å bo innenfor en bygning igjen. Det kongelige hoff ble flyttet til et komplekst sett av telt i høydene av Ajuda i nærheten av Lisboa.

Ved Josefs død i 1777 gikk tronen til hans eldste datter Maria I av Portugal som ble gift med sin onkel Peter III av Portugal, yngre bror av Josef. Samtidig ble marki Pombals jernstyre avsluttet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b History of Portugal: Pamphlet Collection. CUP Archive, 1937.
  2. ^ Beregninger av dødsfall i Lisboa alene er plassert i en usikkerhetsmargin mellom 10 000 og 100 000, jfr. Pereira, A.S. (2006): «The Opportunity of a Disaster: The Economic Impact of the 1755 Lisbon Earthquake» (PDF). Discussion Paper 06/03, Centre for Historical Economics and Related Research at York, York University, s 5.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger
Johan V av Portugal
Coat of arms of Portugal.svg
Monarker i Portugal
1750–1777
Etterfølger
Maria I og Peter III