Johan Ludwig Wegner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johan Ludwig Wegner
Født7. aug. 1830Rediger på Wikidata
Modum
Død7. apr. 1893Rediger på Wikidata (62 år)
BeskjeftigelseDommer, trelasthandler Rediger på Wikidata
FarBenjamin Wegner
MorHenriette Wegner
SøskenHeinrich Benjamin Wegner
Henriette Pauss
George Wegner
BarnOlga Thinn
NasjonalitetNorge

Johan Ludwig Wegner (født 7. august 1830Fossum hovedgård i Modum, død 7. april 1893 i Larvik) var en norsk jurist, embedsmann og trelasthandler. Han var byfogd i Larvik fra 1884 til 1893.

Johan Ludwig Wegner, vanligvis kalt Ludwig eller J.L. Wegner, var sønn av godseier, verkseier, trelasthandler og generalkonsul Benjamin Wegner og Henriette Seyler, og ble født på Fossum hovedgård i Modum, der faren var administrerende direktør og medeier i Blaafarveværket. Han ble oppkalt etter morfaren, bankieren Ludwig E. Seyler i Hamburg. I 1836 kjøpte familien Frogner Hovedgård i Aker, der de bodde til 1849.

Han ble utdannet cand.jur. ved Det Kongelige Frederiks Universitet i 1851 og arbeidet i Indredepartementet 1852–1856. Han sluttet i departementet for å gå inn i farens trelastforretning i 1856 og var daglig leder i trelastfirmaet Juel, Wegner & Co. som var eid av faren og Iver Albert Juel. Firmaet engasjerte seg i trelasthandel i Drammensvassdraget og i Glommavassdraget. Senere etablerte han sitt eget trelastfirma J.L. Wegner & Co., og drev som trelastgrosserer i kompaniskap med M.N. Iversen og broren H.B. Wegner.[1] Han var medlem av bestyrelsen i Hafslunds Saugbrug.[2]

I 1868 sluttet han som trelasthandler og vendte tilbake til en stilling i Indredepartementet. Etter halvannet år i Indredepartementet ble han ansatt i Statens Jernbaneanlæg, der han etter kort tid ble hovedkasserer (økonomidirektør). I denne stillingen hadde han en viktig rolle i utbyggingen av jernbanenettet i Norge; Statens Jernbaneanlæg hadde et av de største budsjettene i staten. Han sluttet som hovedkasserer i forbindelse med omorganiseringen av Statens Jernbaneanlæg til Norges Statsbaner, og var byfogd i Larvik fra 1884 til 1893.

Han var gift med Blanca Bretteville, datter av statsminister Christian Zetlitz Bretteville, som hadde vært Wegners sjef i Indredepartementet. De var foreldre til kvinnesakskvinnen Olga Thinn, som var gift med høyesterettsjustitiarius Karenus Kristofer Thinn.

Ifølge folketellingen for 1885 var Wegner og hans familie bosatt i Abr. Andersens gård i Larvik.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]