Joe Flaherty

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Joe Flaherty
Joe Flaherty.jpg
Født21. juni 1941[1][2]Rediger på Wikidata (79 år)
PittsburghRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Stemmeskuespiller, fjernsynsskuespiller, manusforfatter, filmprodusentRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser Emmy-prisen, Earle Grey-prisen (1995)Rediger på Wikidata

Joseph P. «Joe» Flaherty (født 21. juni 1941) er en amerikansk-canadisk komiker og skuespiller. Han er best kjent for sitt arbeide på den canadiske situasjonskomedie SCTV fra 1976 til 1984, og som Harold Weir i Freaks and Geeks fra 1999-2000. Han har også vært dommer i programmet The Second City's Next Comedy Legend.

Flaherty ble født Joseph O'Flaherty i Pittsburgh i Pennsylvania i USA. Han flyttet til Chicago hvor han startet sin karriere med å spille komedier med Second City Theater som Joe O'Flaherty. Etter syv år i Chicago flyttet han til Toronto for å hjelpe til med å etablere teatertroppen Toronto Second City. I løpet av disse år var han en av de opprinnelige forfattere på SCTV, hvor han tilbragte åtte år i showet og spilte karakterer som Big Jim McBob, Grev Floyd/Floyd Robertson og stasjonseier Guy Caballero, som ble kjørt rundt i en rullestol simpelthen på grunn av at det ville gi ham «respekt».

Andre Flaherty-karakterer omfatter talkshowverten Sammy, Vic Arpeggio, Norman Gorman, samt den nærsynte tv-verten Hugh Betcha og eks-fangen Rocco.

SCTV innstilte sin produksjon i 1984.

I 1999 begynte Flaherty i Freaks and Geeks, en NBC timelang dramakomedie hvor han spilte Harold Weir, far til to tenåringer. Serien varte én sesong. Han hadde opptredener i en CBS situasjonskomedie The King of Queens som Fader McAndrew.

Flahertys brødre er komedieforfatterne David og Paul Flaherty (sistnevnte er skribent på SCTV). Han har en datter og en sønn, Gudrun og Gabriel Flaherty.

I den åttende sesong Family Guy spilte Flaherty Western Union Man.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Discogs, 9. okt. 2017, Joe Flaherty, 2137607
  2. ^ The Canadian Encyclopedia, 9. okt. 2017, Joe Flaherty, joe-flaherty

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]