Jodocus Hondius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jodocus Hondius
Født17. okt. 1563[1][2]Rediger på Wikidata
Wakken[2][3]
Død12. feb. 1612[4]Rediger på Wikidata (48 år)
Amsterdam[2][3]
BeskjeftigelseKartograf, grafiker, forlegger, instrumentmaker, astronom Rediger på Wikidata
EktefelleColette van den Keere (1587–)[2]
BarnJodocus Hondius II[2]
Henricus Hondius[2]
NasjonalitetGrevskapet Flandern
De forente Nederlandene

Astronomen av Jan Vermeer, med en jordglobe av Jodocus Hondius.

Jodocus Hondius, egentlig Josse de Hondt (født oktober 1563 i Wakken - idag del av Dentergem - i Vest-Flandern, død 12. februar 1612 i Amsterdam) var en flamsk kartograf og utgiver av kartbok og jordglobe.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hondius' familie flyttet i hans barndom til Gent der han i åtteårsalderen begynte en utdannelse til kobberstikker.

Han flyttet i 1584 til London for å komme seg unna den nederlandske frihetskrig. Der studerte han for Richard Hakluyt og Edward Wright før han i 1593 ble bosatt i Amsterdam.

Kartograf[rediger | rediger kilde]

Under sitt opphold i England var Hondius en viktig publisist av Francis Drakes verker. Drake foretok en verdensomseiling mot slutten av 1570-tallet. Særlig kjent ble et kart over en vik ved Nord-Amerikas vestre kystlinje der Drake hadde etablert et samfunn som trolig forsvant etter kort tid. Drake gav regionen navnet New Albion (etter Albion som var et synonym for de britiske øyer). Hondius' kart baserte seg på dagboknotiser og beskrivelser av øyenvitner og gav flere historikere mulighet til spekulasjoner vedrørende Drakes landstigningssted, som fortsatt ikke er klarlagt. Det antas også at Hondius er kunstneren som skapte flere kjente portrett av Drake som nå vises i National Portrait Gallery i London.

Hondius etablerte produksjon av kart og globuser i Amsterdam. To av hans globuser synes i maleriene Geografen respektive Astronomen av Jan Vermeer.

En globe forestillende himmelssfæren som Hondius skapte i 1600 viste 12 nye stjernebilder på den sørlige stjernehimmelen som den nederlandske navigatøren Pieter Dirkszoon Keyser hadde oppdaget.

I 1604 kjøpte Hondius trykkplater for Mercators verdensatlas som på denne tiden var mindre populær enn kartverket Theatrum Orbis Terrarum av Abraham Ortelius. Hondius tilføyde førti kart fra sin egen samling og publiserte kartverket i 1606 under Mercators navn med seg selv som utgiver. Detta atlas ble en stor økonomisk suksess og var utsolgt etter ett år. Senere ble det utgitt nok en utgave, samt en håndboksversjon.

Mellom 1605 og 1610 ble Hondius ansatt av den engelske historikeren John Speed for å lage graveringer i kartverket The Theatre of the Empire of Great Britaine.

Etter Hondius' død ble kartverket utgitt av hans enke og av hans sønner.[5]

Det er uklart om han er i slekt med den kjente kobberstikkeren Hendrik Hondius (1573-1650).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ RKD kunstner-ID 39409[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d e f ECARTICO person-ID 3806[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Dutch Instrument Makers ID PE00011302[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Social Networks and Archival Context, oppført som Jodocus Hondius, SNAC Ark-ID w6qz4p51, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ «Venezuela with the Southern Part of New Andalusia». World Digital Library. 1612–1699. Besøkt 25. oktober 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]