Jens Kjeldsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jens Kjeldsen
FødtJens Elmelund Kjeldsen
3. april 1967 (51 år)
Danmark Odense
Beskjeftigelse Medieviter

Jens Elmelund Kjeldsen (født 3. april 1967 i Odense i Danmark) er medieviter, kommunikasjonsrådgiver og professor i retorikk og visuell kommunikasjon ved Universitetet i Bergen. Han har også jobbet som professor i retorikk ved Södertörns högskola i Sverige.

Kjeldsens hovedinteresse er retorikk, samt offentlig og politisk kommunikasjon. Han er utdannet ved Institut for Retorik på Københavns Universitet, hvor han skrev hovedfagsoppgave (speciale) om politiske fjernsynsdebatter. Ved Institutt for medivitenskap (Universitetet i Bergen) har han skrevet avhandling om visuell retorikk. Her viser han at den verbale retorikken også er en visuell disiplin og at bildekunsten er en retorisk disiplin. Avhandlingen diskuterer hvilken makt og påvirkningskraft bilder har. Den slår fast at man også argumenterer med bilder, og illustrerer hvordan man benytter bilder og visuelle uttrykk i holdningskampanjer og politiske valgkamper.

Kjeldsen jobber også med taleskrivning, skriveforskning og skrivepedagogikk. Han har dessuten vært fast deltaker i panelet for fjernsynsprogrammene Mediemenerne og Sveip. Han leder og eier konsulentselskapet Kjeldsen Kommunikasjon.

Han har senest uttgitt boken "Hva er retorikk". Sammen med Professor Anders Johansen utga Kjeldsen i 2005 boken Virksomme ord som er en kommentert antologi med norske politiske taler fra 1814-2005. Forfatterne har også utviklet databasen Virksomme ord, som dokumenterer politiske taler gjennom, tekst, bilder, lyd og video.'

Kjeldsen er forfatter av «Retorikk i vår tid» (Spartacus forlag), som er en innføring i (moderne) retorisk teori. samt boken Tale med billeder - tegne med ord. Han er også medredaktør av boken «Krig, rett og retorikk» (Rhetor forläg). I 1996 var han en av tre grunnleggere av Rhetorica Scandinavica, som er tidsskriftet for skandinavisk retorikk-forskning, og har gjennom mange år fungert som hovedredaktør for tidsskriftet.

Kjeldsen er stifter og tidligere leder (President) av den europeiske organisasjonen Rhetoric Society of Europe.

Det vakte oppsikt i mediene i 2005 da en av hans mail til statsminister Jens Stoltenberg kom på avveier og i hendene på et medlem i Frp. E-posten inneholdt et notat fra Kjeldsen, der han gir råd til Ap om hvordan partiet retorisk skulle takle Fremskrittspartiet.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Hva er retorikk i  Universitetsforlaget serie Hva er, 2014
  • Scandinavian Studies in Rhetoric Rhetorica Scandinavica 1997-2010 (Sammen med Jan Grue) Retorikforlaget, 2012
  • Tale med billeder - tegne med ord. Det visuelle i antik retorik og retorikken i det visuelle Spartacus, 2011
  • Retorik idag. Introduktion till modern retorikteori (Stockholm: Studentlitteratur, 2008)
  • Virksomme ord. Politiske taler 1814-2005 (sammen med Anders Johansen). Oslo: Universitetsforlaget, 2005
  • Retorikk i vår tid. En innføring i moderne retorisk teori Spartacus, 2004/2006
  • Krig, rett & retorikk. En bok om kommunikasjonsregimer sammen med Siri Meyer Retorikforlaget, 2004
  • Visuel retorik (dr. avhandling ved Institutt for medievitenskap, Universitetet i Bergen, 2002

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]