Jens Christian Djurhuus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jens Christian Djurhuus
Født21. aug. 1773Rediger på Wikidata
NesRediger på Wikidata
Død21. nov. 1853Rediger på Wikidata (80 år)
KollafjørðurRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lyriker, bonde, låtskriverRediger på Wikidata
Barn Jens Hendrik DjurhuusRediger på Wikidata
Nasjonalitet FærøyeneRediger på Wikidata

Jens Christian Djurhuus (født 21. august 1773Nes på Eysturoy, død 21. november 1853 i Kollafjørður), kalt Sjóvarbóndin, var den første poeten som skrev på færøysk. Djurhuus diktet flere færøyske ballader i tradisjonell stil over historiske temaer. Han er best kjent for «Ormurin langi» (Ormen lange). Han skrev også satiriske dikt mot det danske styret på Færøyene.

Familie[rediger | rediger kilde]

Jens Christian Djurhuus var den fjerde sønn av Johan Christian Djurhuus (17411815) og Maria Rønning (1741–1807). De bodde på Nes på øya Eysturoy hvor hans danske bestefar Christen Djurhuus (17081775) var lærer. Hans mor var norsk og kom fra Agder.

I 1797 giftet Djurhuus seg med Jóhanna Maria Jensdóttir fra Kollafjørður, datter av bonden Jens Didriksen, Við Sjógv. Ettersom Jóhanna Maria var hans eneste barn var hun også enearving til farsgården. Det samme året som de giftet seg flyttet de til gården. Den var relativt stor og fungerte som et kulturelt senter i bygda. Djurhuus fikk etter hvert sønnen Jens Hendrik Djurhuus med Jóhanna Maria i 1799.

Balladene[rediger | rediger kilde]

Den europeiske nasjonalromantikken nådde også Færøyene på begynnelsen av 1800-tallet og det ble interesse for å samle inn gamle færøyske ballader. Den første som bevisst begynte å skrive ballader på færøysk var Djurhuus, men han fikk aldri selv oppleve å se dem på trykk; dette skjedde først i 1891.

Djurhuus’ ballader var historiske fortellinger og ble lært utenat av færøyværingene. En del av grunnen lå i språket selv som var svært muntlig, noe det fortsatt er. Den første færøyske grammatikken ble først utgitt i 1854 ved V.U. Hammershaimb (18191909). Til tross for aldersforskjellen mellom Hammershaimb og Djurhuus ble de nære venner, basert på deres felles interesse i folkelige ballader og det færøyske språket. Det er også en av grunnene til at Djurhuus’ språk er så likt dagens språk.

I 2002 utga den færøyske metalgruppen Týr CD-en How Far to Asgaard, hvor alle sangene er på engelsk, unntatt «Ormurin langi», som er sunget på færøyisk. Teksten er tatt fra Jens Christian Djurhuus' «Ormurin langi», og gav sangen fornyet popularitet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]