Jedburgh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jedburgh
Skotsk gælisk: Deadard
Jedburgh
Mercat Cross fra Castle Hill
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land Skottland Skottland
Region: Scottish Borders
Status By (town/burgh)
Befolkning 4 090 (2001)

Jedburgh (skotsk Jedart eller Jethart) er en liten by i Scottish Borders, Skottland. Den ligger ved Jed Water, som er en bielv til Teviot, omkring 16 km fra grensen til England. Byen preges av de store ruinene etter Jedburgh Abbey. Byen har gjennom historien vært utsatt for en rekke trefninger i grensestrider mellom Skottland og England.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det ble grunnlagt en kirke i Jedburgh i det 9. århundre, og David I av Skottland grunnla et augustinerkloster der mellom 1118 og 1138, med munker fra Beauvais i Frankrike. Jedburgh Abbey ble grunnlagt i 1147. Den ble ødelagt under grensekriger i det 16. århundre.

Den dypt religiøse kongen Malcolm IV døde i Jedburgh i 1165, bare 24 år gammel. Han skal ha dødd på grunn av overdreven fasting.

David I fikk også grunnlagt et slott i Jedburgh, og i 1174 var det en av fire grensefestninger som ble overlevert til England. Den ble til tider brukt som kongelig residens av den skotske monarken, men ble tatt av engelskmennene så ofte at den tilslutt ble ødelagt, i 1409, da den var det siste engelske støttepunktet i Skottland.

I 1258 fikk Jedburgh igjen kongelig oppmerksomhet, da forhandlinger mellom Alexander III av Skottland og Henrik III av England om arveretten til den skotske tronen ble ført der. Alexander III giftet seg i Jedburgh Abbey i 1285.

Dronning Maria av Skottland bodde i et hus i byen i 1566; det er nå innredet som museum. I 1745 passerte en jakobitthær gjennom byen, ledet av prins Charles Edward Stuart, og han bodde i samme hus. Castle Jail ble åpnet i 1823.

Jeddart Justice er et uttrykk som refererer til tilfeller hvor en person henges først og stilles for retten etterpå; det skal ha oppstått fra en sak hvor en kriminell bande ble hengt først, og så fikk sine dommer.