Jan Bojer Vindheim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jan Bojer Vindheim
Jan Bojer
Janbojervindheim.jpg
Født 23. november 1945 (71 år)
Sauda, Rogaland
Yrke Lyriker, forfatter, forlagsmann, politiker
Parti Miljøpartiet De Grønne
Nasjonalitet Norsk

Jan Bojer Vindheim (født 23. november 1945 i Sauda; egentlig Jan Bojer) er en norsk lyriker, forfatter, forlagsmann og politiker for Miljøpartiet De Grønne.

Liv[rediger | rediger kilde]

Vindheim vokste opp i Oslo. Han var i 1970 med på å starte Arbeidskollektivet i Hjelms gate 3Majorstuen i Oslo. Et par år senere flyttet han til Karlsøy i Nord-Troms for å bli fiskerbonde og leve i kollektiv. Siden 1978 har han bodd i Trondheim.

Politisk virksomhet[rediger | rediger kilde]

Jan Bojer Vindheim startet sin politiske karriere i Sosialistisk Gymnasiastlag i Oslo, og var med på å starte Sosialistisk Ungdomsforbund (SUF). Da maoistene tok over, valgte han anarkismen, som han på 1970-tallet bidro til å gi en ny motkulturell form gjennom Føderasjonen av Anarkister og Frihetlige Sosialister (FAFS) og organer som Gateavisa og Folkebladet.

I 1980-åra var han en kort stund medlem i Venstre, før han fant veien til Miljøpartiet De Grønne i 1989, to år etter partiets oppstart i Norge. Vindheim har vært nasjonal talsperson for partiet i flere perioder, og gikk av som talsperson og landsstyremedlem på landsmøtet i Halden i mars 2004.

Lokalt i Trondheim har han betydd mye for framveksten av en grønn alternativretning innenfor politikken. I 1991 ble han innvalgt som Miljøpartiet De Grønnes første bystyrerepresentant i Trondheim, og der gjorde han seg bemerket helt fram til 2003, da Harald Nissen, kjent fra Svartlamon-aksjonene, overtok bystyreplassen for Miljøpartiet De Grønne etter en intens «Bruk issen – stem på Nissen»-kampanje.

Ved kommunevalget i 2007 ble både Nissen og Vindheim innvalgt i Trondheim Bystyre for De Grønne, og i 2011 ble Vindheim gjenvalgt sammen med tidligere SV-politiker Hilde Opoku. Vindheim var er i denne perioden leder for bytutviklingskomiteen. I 2015 ble Vindheim valgt inn i Sør-Trøndelag fylkesting, og sitter der i fylkesutvalget.[1]

Forlagsvirksomhet[rediger | rediger kilde]

Jan Bojer Vindheim var i perioden 19721985 en av drivkreftene i Regnbuetrykk/Regnbueforlaget, og han redigerte tidsskriftet Vannbæreren og oversatte og utga en rekke bøker innenfor alternativretninger innen politikk, religion og samfunn. Blant disse var bøker av Stein Jarving, Ivan Illich, E.F. Schumacher, Monica Sjöö og Fritjof Capra.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Diktsamlinger[rediger | rediger kilde]

Musikk[rediger | rediger kilde]

I 1979 spilte Vindheim inn to av sine tekster med en gjeng musikere fra Oslo som seinere ble grunnstammen i bandet Kjøtt. Sangene ble gitt ut på eget selskap kalt "Brødskiver". Bandet fikk navnet Geitost, og sangene var "Parklåt" og "Imorra Babylon". I 1989 gikk Vindheim i studia sammen med gruppa Israelvis og spilte inn sangen "Harru sett Mor Jord" som ble utgitt på en støttekassett for Miljøpartiet De Grønne.

Sakprosa[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «El-ferjer vil gi store miljøgevinster». NRK nyheter. 18. november 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]