Hjelmsgate 3

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hjelmsgate 3
Hjelms gate 3 Oslo.jpg
Generelt
StedHjelms gate 3
Beliggenhet

Hjelmsgate 3
59°55′30″N 10°43′18″Ø

Hjelmsgate 3 (egentlig Hjelmsgate 5) er en eldre, fredet trebygning i Hjelms gateMajorstuen i Oslo.

Bygningen tilhørte opprinnelig Halléns garveri, og ble stående tomt etter at de la ned. Huset ble så fylt av alternative grupper, som et makrobiotisk spisested, bokhandelen «Dalis bart» og noen andre butikker samt Futurum Forlag. Sistnevnte ble drevet av forsøksgymnasiastene Iben Hjort og Øystein Holter, som gav ut avisen PH.

Det ble inngått leiekontrakt med Oslo kommune, men på 1970-tallet kom planer om riving av huset, som ligger i et svært fortettet område. I 1979 ble huset fredet av Oslo bystyre.

I 1981 tok Stiftelsen Arbeidskollektivet over huset, og denne stiftelsen eier det fortsatt. Det er mange grupper som har kommet og gått; blant de som per 2010 befant seg der var Gateavisa, bokkaféen «Jaap van Huysmands minde», det vegetariske «Spisestedet», Straffedes organisasjon i Norge og NORMAL. Kampanjen mot verneplikt hadde tidligere tilhold der. Felles for mange av gruppene er at de har en nær tilknytning til forskjellige former av anarkisme.

Hjelms gate 3 etter brannen

26. juni 2014 ble huset rammet av brann, og påført store skader.[1]

Fra høsten 2014 ble det satt i gang et stort dugnadsprosjekt: Gjenreise Hjelmsgate. Mange har bidratt mye, med både tid, maskiner og matrialer, i regi "Ildsjeler for Hjelmsgate".

Pr desember 2019 er bygningen i det store og hele gjenoppbygget, innenfor alle krav til brann og el-sikkerhet, rømningsveier osv. Det er nå toalett også i andre etage, og moderne branndører mellom alle rom og etasjer.

Det er forstatt en del som står igjen, og brukstillatelse vil ikke bli gitt før en endelig befaring av relevante myndigheter. Et håp er å komme i gang med drift ila 2020-21.


"Foreningen Hjelmsgates venner" ble stiftet desember 2019. Dets formål er å samle inn penger til bevaring av Arbeidskollektivet Hjelmsgate 3. Foreningen kan motta grasrotandel fra Norsk Tipping.

Org.nr.: 923 988 106

Hjelmsgate 5

0355 Oslo


Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]