Hopp til innhold

Hjelmsgate 3

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hjelmsgate 3
Generelt
StedHjelms gate 3
Beliggenhet
Kart
Hjelmsgate 3
59°55′30″N 10°43′18″Ø

Hjelmsgate 3 (egentlig Hjelmsgate 5) er en eldre, fredet trebygning i Hjelms gateMajorstuen i Oslo.

Bygningen tilhørte opprinnelig Halléns garveri, og ble stående tomt etter at de la ned. Huset ble så fylt av alternative grupper, som et makrobiotisk spisested, bokhandelen «Dalis bart» og noen andre butikker samt Futurum Forlag. Sistnevnte ble drevet av forsøksgymnasiastene Iben Hjort og Øystein Holter, som gav ut avisen PH.

Det ble inngått leiekontrakt med Oslo kommune, men på 1970-tallet kom planer om riving av huset, som ligger i et svært fortettet område. I 1979 ble huset fredet av Oslo bystyre.

I 1981 tok Stiftelsen Arbeidskollektivet over huset, og denne stiftelsen eier det fortsatt. Det er mange grupper som har kommet og gått; blant de som per 2010 befant seg der var Gateavisa, bokkaféen «Jaap van Huysmands minde», det vegetariske «Spisestedet», Straffedes organisasjon i Norge og NORMAL. Kampanjen mot verneplikt hadde tidligere tilhold der. Felles for mange av gruppene er at de har en nær tilknytning til forskjellige former av anarkisme.

Hjelms gate 3 etter brannen

26. juni 2014 ble huset rammet av brann, og påført store skader.[1]

Fra høsten 2014 ble det satt i gang dugnadsprosjektet «Gjenreise Hjelmsgate» i regi av «Ildsjeler for Hjelmsgate».

Per desember 2019 var bygningen i det store og hele gjenoppbygget, i samsvar med krav til brann og el-sikkerhet, rømningsveier og lignende. Det er nå toalett også i andre etasje, og moderne branndører mellom alle rom og etasjer.

Foreningen Hjelmsgates venner ble stiftet desember 2019. Dets formål er å samle inn penger til bevaring av Arbeidskollektivet Hjelmsgate 3. Foreningen kan motta grasrotandel fra Norsk Tipping.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]