Folkebladet (anarkistorgan)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For avisa som utgis på Finnsnes i Troms, se Troms Folkeblad.

Folkebladet for frihetlig sosialisme ble startet i 1971 av en gruppe frihetlige sosialister på Blindern (Universitetet i Oslo). Bladet ble i 1973 organ for «Føderasjonen av anarkister og frihetlige sosialister» (FAFS), og var et organ for anarkisme. En av de som startet bladet var Andreas Hompland, senere skribent i Dagbladet. Folkebladet hadde et opplag som varierte mellom ca. 2000 til 4000.

I 1974 avslørte Folkebladet «Svalbardrapporten»: «En hemmelig rapport som til gagns avslørte hvordan regjeringen på løpende bånd har logra for USA-kapital og USAs 'militære interesser', som rapporten slår fast.» Dermed dukket politiet opp i Hjelmsgate 3.

I 1975 gikk bladet inn, men 1. mai 1979 kom et prøvenummer av Folkebladet, nå som organ for «Anarkistenes organisasjon» (ANORG). I ANORGs medlemsblad, «Svarte Emma», kunne man i mellomperioden lese: «Nå også med Folkebladet».

I 1979 ga Folkebladet ut en tyve minutters EP med Graxelaget, «Balladen om Exterazy Grax ─ En anarko-punkeopera».

Etter at ANORG overtok bladet kom det som regel ut fire ganger i året. Fra 1995 av kom Folkebladet i hovedsak ut på engelsk. Foreløpig siste ordinære papirutgave er nr. 4/97. På engelsk ble Folkebladet til International Journal of @narchism ─ IJ@.

Fra 1996 ble Folkebladet lagt ut på «Anarchist International Information Service»s ─ AIIS' ─ hjemmesider på internett som en nettavis, og/eller sendt ut som e-post til organisasjoner og privatpersoner over hele verden. Enkelte utgaver blir likevel sendt ut på papir.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]