Jan Łaski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jan Łaski

Jan Łaski (også kalt John Laski, Johannes Alasco og John a Lasco; født 1499 i Łask i Polen, død 8. januar 1560 i i Pinców) var en polsk kirkereformator.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av Jaroslaw Łaski, palatinen for Sieradz voivodskap og Susanna Bak, datter av Zbigniew Bak de Bąkowa Góra. Han onkel, som også het Jan Łaski, var erkebiskop av Gniezno, primas av Polen, storkansler og kongelig sekretær, og var også onkel av Sigismund I av Polen.

Prest[rediger | rediger kilde]

Jan Łaski ble ordinert og var kjent som en lærd prest. Da familien mistet sin politiske makt og prestisje flyttet han i 1523 til Basel, hvor han ble en nær venn av Erasmus og Zwingli.

Overgang til protestantismen[rediger | rediger kilde]

Han ble pastor i en protestantisk kirke i Emden i 1542, og reiste kort tid etter til London. Der ble han i 1550 superintendent for en nederlandsk stranger church, en protestantisk kirke for utlendinger, i byen. Under Edvard I hadde han en viss innflytelse på kirkelige affærer i England.

Da Maria Is forfølgelse av protestanter begynte flyktet han med et skip fullt av medlemmer av sin kirke til København. De fikk ikke bosette seg der, fordi de nektet å akseptere Confessio Augustana. De reiste derfor videre til Brandenburg. Han fortsatte å interessere seg for reformasjonen i England, og kommuniserte blant annet med John Hooper i forbindelse med gevantstriden.

I 1556 ble han kalt til Polen, der han ble sekretær for Sigismund II og en leder for landets kalvinistiske reformasjon. Hans viktigste bidrag til de reformerte kirkene var opprettelsen av en teoretisk og praktisk kirkeledelse, fornekting av enhver forskjell mellom predikanter og eldste bortsett fra i lærespørsmål og ved forretting av sakramenter og en forståelse av nattverden som var mer zwingliansk enn kalvinistisk. Łaski forsøkte å reorientere nattverdsdebatten ved å fokusere på hele seremonien, hvor deltagelse forsegler kristnes kommunion med Kristus.

Han døde i Pinców i Polen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]