Hopp til innhold

Jan-Gunnar Winther

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jan-Gunnar Winther
Født21. juni 1962Rediger på Wikidata (61 år)
BeskjeftigelseNaturviter, forsker Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetNorge
Medlem avNorges Tekniske Vitenskapsakademi
UtmerkelserFramkomiteens Nansenbelønning (2004)

Jan-Gunnar Winther (født 21. juni 1962) er en norsk hydrolog og polarforsker. Han er prorektor for forskning og utvikling ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet.[1] og har tidligere vært direktør ved Senter for hav og Arktis ved UiT og direktør ved Norsk polarinstitutt.

Winther er sivilingeniør innen bygningsteknologi fra Norges tekniske høgskole i 1987. I 1993 tok han doktorgrad i polar hydrologi samme sted, etter et studieopphold ved University of British Columbia i Canada. Han ble ansatt ved Norsk Polarinstitutt i 1994, der han var direktør fra 2005-2017. Fra 2018 til 2023 ledet Winther et regjeringsoppnevnt senter for hav og Arktis under Nærings- og fiskeridepartementet. Winther har jobbet seks år i SINTEF som forsker, har hatt professorat ved Universitetssenteret på Svalbard og École Polytechnique Fédéral de Lausanne (EPFL), og gått på Forsvarets høgskole i 2003 og 2013. Han har vært nestleder for «ekspertgruppen for nordområdene», nedsatt av Jens Stoltenbergs andre regjering.

Han var ekspedisjonsleder for den norsk-amerikanske sydpolsekspedisjonen 2007–09 under Det internasjonale polaråret. Winther var initiativtaker til etableringen av Nansen-Amundsen-året 2011, nedsatt av Regjeringen. Han deltok i jubileumsekspedisjonen til Sørpolen i 2011 sammen med Stein P. Aasheim, Harald Dag Jølle og Vegard Ulvang. Ekspedisjonen fulgte samme rute som Roald Amundsens ekspedisjon i 1911-12 og nådde polpunktet akkurat 100 år etter Amundsen som en del av markeringen av Nansen-Amundsen-året 2011. I 2013 ledet Winther International Nansen Memorial Expedition fra Arkhangelsk til Jenisej ombord det russiske forskningsfartøyet RV Professor Molchanov. Winther deltok på vegne av Norge i den olympiske fakkelstafetten for OL i Sotsji 2014 da den besøkte Nordpolen i oktober 2013.[2]. Winther var initiativtaker til Grunnlovsseilasen. Skonnerten Anna Rogde seiler fra Hammerfest til Oslo under Grunnlovsjubileet i 2014 for å markere betydningen og mulighetene for kyst-Norge, både i et historisk og framtidsrettet perspektiv [3]. Winther tok initiativet til innfrysningen av forskningsskipet Lance i Polhavet i 2015.

Winther har publisert 70 vitenskapelige artikler, skrevet 180 kronikker og gitt ut bøkene Klimagåten Antarktis, Norge i Antarktis og barneboken snø, is og klima (alle fra 2008). Han har en rekke verv, blant annet som styreleder for Grid Arendal (2017-2023), nestleder i styret for SALT, styremedlem Tromsø forskningsstiftelse, hovedforfatter i FNs klimapanel, United Nations Global Compact Sustainable Ocean Business Action Platform, World Economic Forum's Friends of Ocean Action, China Council for International Cooperation on Environment and Development, medlem av ekspertgruppen under høynivåpanelet for bærekraftig blå økonomi som ledes av statsminister Jonas Gahr Støre, styremedlem EU Missions på hav, kyst og ferskvann, norsk ekspert til Arktisk råd og Antarktistraktaten, Norges Tekniske Vitenskapsakademi og The Explorers Club.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bjørgan, Espen Halvorsen (27. august 2023). «To stemte mot da han ble ny UiT-prorektor». khrono.no. Besøkt 29. august 2023. 
  2. ^ npolar.no:Winther representerer Norge i OL-fakkelstafetten
  3. ^ Stortinget.no: Grunnlovsseilasen 2014 Arkivert 1. juli 2014 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]