Arktisk råd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arktisk råd

██ medlemsstater

██ observatørstater

Arktisk råd holdt sitt åttende årsmøte i Kiruna i 2013

Arktisk råd er et mellomstatlig organ for samarbeid om spørsmål knyttet til utfordringer landene i Arktis står overfor. Formålet er å fremme bærekraftig utvikling med hensyn til miljø, sosiale forhold og økonomi.

Arktisk råds sekretariat er fast etablert i Tromsø siden 21. januar 2013 med adresse i Framsenteret.[1]

Rådet ble formelt etablert i 1996 da medlemslandenes utenriksministre møttes i Ottawa i Canada, og der vedtok Ottawa-erklæringen om samarbeid i Arktis. Medlemslandene er Canada, Danmark med Færøyene og Grønland, Finland, Island, Norge, Russland, Sverige og USA. Videre har seks internasjonale urfolksorganisasjoner status av permanente deltakere i rådet. Flere ikke-arktiske stater, internasjonale organisasjoner og ikke-statlige organisasjoner har observatørstatus i Arktisk råd.

Urfolk i rådet[rediger | rediger kilde]

Arktisk råd inkluderer seks internasjonale urfolksorganisasjoner som organiseres under paraplyorganisasjonen Arktisk råds urfolkssekretariat (IPS) i København. Arktisk råd er den første overnasjonale organisasjon som gir denne formelle deltakerstatusen til urfolk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arktisk Råd med fast sekretariat i Tromsø». Nord-Norges Europakontor. 23. januar 2013. Besøkt 24. januar 2013. [død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]